Selülit, cilt yüzeyinde çukurlu - tümsekli portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olan ve genellikle kalça, uyluk ve karın bölgesini etkileyen lokalize bir estetik cilt problemidir. Selülit, özellikle kadınlar arasında çok yaygındır.
Selülitin nedenleri hormonal değişiklikler, genetik faktörler, kilo alımı veya kilo kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, sigara, alkol, kafeinli içecekler, karbonhidratlı beslenme, yoğun tuz kullanımıdır. Bunların dışında dar kıyafetler ve çok fazla oturma da selülite neden olabilir.
Selülit oluşumunda dengesiz ve kötü beslenmenin, tuzlu yemenin, hazır gıdaların, katkı maddelerinin etkisi sık sık vurgulanır. Buna karşılık selülitten korunma reçetesi olarak da bol bol sebze ve meyve yenilmesi önerilir.
Genellikle kilolu kadınları etkisi altına alsa da, zayıf olanlarda da sorun oluşturabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Aydın'a göre, 6 haftalık beslenme programı ve bol yürüyüşle, selülitlerden kurtulmak mümkün.
İlgili 34 soru bulundu
Kilo verdiğinizde selülit probleminizin önemli ölçüde hafifleyeceğini söyleyebilirim. Çünkü yağ dokunuz küçülünce cildinize yaptığı baskı da azalacaktır -bu da portakal kabuğu görümünün eskisi kadar belirgin olmaması anlamına geliyor.
Selülit gidermek için cilt altında sıkışıp kalmış olan bu yağ dokusunu eritmek ve cildin sıkılaşmasını sağlamak gerekir. Selülite neden olan yağ dokusundan kurtulmak ve cildin sıkılaşmasını sağlamak 1 haftada maalesef mümkün değildir.
Ciltte masaj etkisi bırakan kese, cilt. altı dolaşımı hızlandırarak selülite tedavisini destekler.
Yürüyüş aynı zamanda kalçada biriken yağları eriterek, cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı oluyor. Fazla güneşte kalmak selüliti artırıyor.
Düzenli Egzersiz Yaparak Kan Dolaşımınızı Artırın
Hem kaslarda güçlenme, hem de dolaşımda hızlanma sağladığı için, selülit tedavisinde yüzmenin ve su içinde yapılan egzersizlerin olumlu etkisi büyüktür.
Rafine edilmiş besinler koruyucu katkı maddeleri ve şeker içermesi nedeniyle selüliti tetiklerken, soda içimi ve yüksek miktarda hayvansal protein alımının da vücutta yağlanmayı arttırdığı, bölgesel yağlanmaya neden olduğu bildirilmektedir.
Selülit oluşumu genelde yaştan bağımsız bir faktördür. Kimi zaman ergenlik ve yaşlanmada görülen elastikiyet kaybı selülite sebep olsa da genelde yaşla bağlantılı bir süreç beklenmez. Genelde hormon dengesinin oturduğu dönemlerden sonra beslenme ve egzersiz etkisi daha çok öne çıkmaktadır.
Su içmemek, aşırı derecede kahve tüketmek, alkol almak, asitli içecekler içmek ve siyah çay tüketmek de selüliti artırır. Ananas, kivi, limon ve portakal; C vitamininden zengin oldukları için önemlidir.
Biberiye yağı, Hindistan cevizi yağı ve portakal yağı içerdikleri bileşenler sayesinde selülit görünümünü azaltmada oldukça etkilidir. Selülit için yağ kullanacaksanız bahsettiğimiz bitkisel yağlara mutlaka bir şans vermelisiniz. Dilerseniz bitkisel yağlar yerine kahve telvesi de kullanabilirsiniz.
Selülitin baş düşmanı: Su
Dolayısıyla asla su içmeyi ihmal etmemeli ve günde en az 2-2.5 litre su içmelisiniz. İçeceğiniz su cildinizin daha pürüzsüz görünmesini sağlayacaktır.
Selülit Kaç Yaşında Başlar? 14 yaş hormonların çalışmaya başladığı dönem olduğu için, selülitinde başlangıç zamanının bu yaşlar olduğu tespit edilmiştir. Genellikle bacak ve kalça bölgesinde görüldüğü gibi karın ve kolda da selülit görülebilir.
C vitamini selülit tedavisine yardımcı oluyor
Maydanoz, karnabahar, brokoli, portakal, kivi, limon, çilek, greyfurt, yeşilbiber gibi besinler içeren, C vitamini yönünden zengin menülerle selülit tedavisinde etkin sonuçlar alınabilmektedir.
Muz selülite iyi gelir çünkü: Tıpkı domatesteki likopen gibi, muz da içerdiği potasyum sayesinde kan akışını hızlandırır, yağların yakılmasına yardımcı olur.
SELÜLİTTEN KURTULMAK İÇİN ELMA SİRKESİ MUCİZESİ
Çeşitli mineraller içirin elma sirkesindeki bileşenler selilüt görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor. Bir ölçü elma sirkesine 2 ölçü su ve birkaç damla bal koyup karıştırın ve selülitli bölgelere masaj yapın ve yarım saat bekletip yıkayın. Bunu günde 2 kez yapabilirsiniz.
- Yürüyüş ve koşu: Gündelik hayata eklemesi oldukça kolay olan kısa yürüyüşler ve koşuların düzenli olarak yapılması, selülitlerin giderilmesi sürecini hızlandırır. - Squat: Temel egzersiz hareketlerinden birisi olan squat, selülit görülen bölgelerin çalıştırılmasına yardımcı olur.
- Kalça, uyluk, üst bacak bölgelerinden başlanarak, ayaklara doğru 'yoğurma' masajı yapılır. Yoğurma tekniği sayesinde, yağ dokunuz gevşer ve deriniz esneyerek yağ dokusunu parçalar. Masaj sırasında kan akışınız hızlanacak, bacağınızın içinden ısındığını hissedeceksiniz. - Masajı 15 günde bir, 25 dakika süreyle yapın.
8-Selülit görünümünü azaltır: Soğuk su, cilt altındaki yağ hücrelerinin küçülmesine yardımcı olabilir ve selülit görünümünü azaltabilir.
Günde 2-3 litre su içmek, selülit oluşumunu engelliyor.
Selülitten düzenli yürüyüş ve egzersizle kurtulmanın mümkün olduğunu ifade eden uzmanlar, gün boyu yeterli miktarda su tüketiminin, selülit oluşumunu engellediğini vurguluyor.
Genetik faktörler bir kişinin metabolizma hızını, yağın deri altına dağılımını ve dolaşım düzeylerini etkileyebilir ve bunlar selülit gelişme ihtimalini doğrudan artırabilir. Her ne kadar fazla yağı olan bireylerde selülit daha yaygın görülse bile, zayıf ve fiziksel olarak fit bireylerde de selülit gözlemlenebilir.
Tıp uzmanlarının soruya verdikleri ortak yanıt “Hayır, selülit herkeste görülebilir” olurken, bazıları hamilelikte alınan fazla kiloların verilmemesi durumunda selülite neden olabileceğini söylüyor. 'SELÜLİTİN DOĞUMLA İLGİSİ YOK, 25'LİK SÜLÜN GİBİ KIZDA DA GÖRÜLEBİLİR! '
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri