Üveit kelimesi gözün bir bölümü olan uvea dokusunun iltihabından gelmektedir. Göz bebeğimiz, göz sıvısını salgılayan siliyer cisimimiz ve retinanın dışındaki koroid dokumuz uveayı meydana getirir. Genellikle romatizmal hastalıklarla birlikte görüldüğü için halk arasında bazen üveite göz romatizması da denilmektedir.
Romatizmal hastalıkların bir kısmında sistemik hastalığın tedavisi göz bulgularının düzelmesi için yeterlidir, bir grup hastalıkta ise gözdeki hastalığın ilave ilaçlarla ayrıca tedavisi gerekir. Romatizmal hastalıklarda en sık görülen göz problemleri kuru göz, üveit ve sklerittir.
Genellikle ani şekilde başlayan üveit kalıcı körlüğe de neden olabilir. Bu nedenle ciddi bir hastalık olduğu söylenir. Dünya üzerindeki gelişmiş olan ülkelerde görme kaybının en sık rastlanan 3. nedeni olarak bilinir.
Hastalığın aktif olduğu alevlenme dönemi uygulanan tedavilerle veya bazen kendiliğinde geçer ve hastalık ikinci bir atağa kadar sessiz bir döneme girer. Üveit tanısı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Sinsi bir hastalık olan üveit bazı durumlarda hiç belirti vermeksizin yanlızca muayenede saptanabilir.
Romatoloji; eklem, eklemi döşeyen zar, kas, kemik, tendon, entez gibi yapıları etkileyen bazen de çeşitli organ sistemleri de tutabilen ağrılı romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisinin gerçekleştirildiği bilim dalıdır. Birbirinden farklı tablolarda çok sayıda romatizmal hastalık bulunmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Romatizma belirtileri, eklem bölgelerinde sıklıkla şişlik ve iltihaplanma ile kendini gösterebilir. Bu durum, genellikle ağrı, kızarıklık ve sıcaklık artışıyla birlikte görülür. Eklemdeki şişlik ve iltihap, eklem hareketini kısıtlayabilir ve rahatsızlık verebilir.
Romatizmal hastalıklar genelde kronik/müzmin olarak tanımlanır. Bu hastalıkları tedavi ile tamamen geçirmek her zaman mümkün olmayabilir.
Üveit bir ya da iki gözde aynı anda görülebilir. Belirtileri çapaklanma olmadan ortaya çıkan pembemsi genel göz kızarıklığı, gözde batma olmadan künt ağrı hissi, bazen sulanma, bulanık görme, göz bebeğinin küçük kalması ve karanlıkta büyümemesi sayılabilir.
Göz küresinin orta tabakasını oluşturan uveanın iltihaplanmasına üveit (göz iltihabı) denir. Uvea adı verilen bu tabaka gözü besleyen damarları içerir. Üveit belirtileri gözde kızarıklık, ağrı ve bulanık görmedir.
Üveit tedavisi için ilk olarak ilaç ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Antienflamatuar göz damlaları ve merhemler ve gözde oluşan enfeksiyonu gidermek için antibiyotik kullanımı söz konusudur. Eğer iltihaplanma üveanın tüm bölgelerindeyse kortizon içeren ilaçlar da hastaya verilebilmektedir.
Üveit kalıcı görme kaybına yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde görme kaybının en sık rastlanan üçüncü nedenidir. Erken tanı ve tedavi üveit'e bağlı komplikasyonları önlemek için çok önemlidir.
Üveit hastalığı, uvea tabakasının tamamını veya bir kısmını tutan, iltihap hastalığıdır. Bu hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilmektedir. Kalıcı görme kaybına sebep olabilmesi açısından son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır.
Üveit, göz içindeki damar tabakasının iltihaplanması durumudur. Gözdeki üvea tabakası, iris (renkli kısım), koroid (besleyici damar tabakası) ve siliyer cisim (göz içindeki mercek formasyonu) gibi önemli yapıları içerir. Üveit, bu yapıların iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.
“GÖZ, ROMATİZMA HASTALIKLARININ HEDEFİNDE OLABİLİR”
Romatizmal hastalıklar bağ dokularını olduğu kadar her boydan damarları da etkileyebilmektedir. Damar yapısı yönünden benzersiz olan göz bu yönüyle de romatizma hastalıklarının hedefinde olabilir.
Üveit atağı hızlıca tedavi edilmezse göz içinde ön segment ve arka bölgelerde yapışıklıklar meydana gelebilir. Sineşi olarak adlandırılan bu yapışıklıklar göz içi basıncının artmasına, glokoma veya katarakt gelişimine neden olabilir.
Üveite neden olan hastalıklar içinde enfeksiyon hastalıkları da vardır. Toksoplazma, Tüberküloz, Herpes (uçuk virüsü), Sifiliz, Kedi Tırmığı Hastalığı, Brusella bunların başlıcalarıdır.
Tedavi edilmediği durumda üveit, glokom, katarakt, optik sinir hasarı, kalıcı görme kaybı, retina şişmesi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bu durum görme kaybına kadar ulaşabilmektedir.
Üveit gözün ön bölgesini tuttuğunda alevlenme dönemlerinde gözde kızarıklık, bulanık görme veya görmede azalma, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı duyarlılık ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Tutulum gözün arka bölümünde ise belirtiler çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması şeklindedir.
Üveit tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar steroidlerdir. Steroidler, gözdeki iltihabı azaltır ve semptomları hafifletir. Göz damlası, tablet veya enjeksiyon şeklinde kullanılabilir. Üveit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar immünosupresif ilaçlardır.
Diğer: Ön üveitte kortikosteroid içeren damlaların yanı sıra göz bebeğini genişletici damlalar yapışıklıkları önlemek ve göz çevresindeki ağrıyı azaltmak amacı ile kullanılırlar. Kolşisin ve talidomid zaman zaman kullanılır. Son dönemlerde kullanılan etenercept ve remicate konusunda çalışmalar devam etmektedir.
Deniz ürünleri, kırmızı et, kabak çekirdeği, fasulye ve bezelye gibi gıdalarda bulunur. Omega-3 yağ asitleri, gözlerdeki enflamasyonu azaltabilir. Somon, ton balığı, uskumru, keten tohumu, ceviz ve koyu yapraklı sebzelerde bulunur.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Romatizmanın düşmanı nedir? Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra omega-3 içeren besinlerin tüketimi romatizmanın etkilerini azaltır.
D vitamini eksikliği ve buna bağlı osteoporoz gelişmesi dışında; vitamin eksikliği romatizmaya neden olmaz. Ancak romatizma olan kişilerde steroid kullanımına bağlı osteoporozdan korumak amacıyla mutlaka kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapmak gerekir.
Omega-3 ve Omega-6 dengesine önem vermeniz gerekiyor. Omega-3 içeren balık, yumurta, ceviz, keten tohumu, ve semizotunun yanı sıra zeytinyağı, kalsiyum, C vitamini içeren besinler ve ısırgan otu bu hastalık belirtileri için ideal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri