Bakır sülfat kimyasal anlamda göz taşı ya da mavi vitri yol olarak da bilinir.Doğada nasıl bulunur? Bakır sülfat, kimyasal olarak bakır oksit sulandırılmış sülfirik asit yada bakır metalinin derişik sülfürik asit ve sıcaklık ile muamele edilmesi sonucunda oluşur.
Bakır sülfat asidik özellik gösteren kokusuz bir kimyasaldır.
- Bakır sülfat, sülfürü bakırla birleştiren inorganik bir bileşiktir.
1B geçiş grubunda yer alan ve kimyasal bir element olan küprik sülfat, halk arasında göztaşı olarak da bilinir. Bu dünyanın neredeyse her bölgesinde bulunur. Rezervlerinin çok olması sebebiyle geniş ölçüde üretimi yapılır.
Kuprik sülfat, göztaşı, göktaşı olarak da bilinen Bakır sülfat; bakır oksidin sülfürik asit ile işlenmesiyle oluşan bir tuzdur . Bu, beş su molekülü (CuSO4-5H2O) içeren büyük, parlak mavi kristaller oluşturur ve mavi vitriol olarak da bilinir .
İlgili 43 soru bulundu
Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Hazırlanışı gayet basit ve ucuz bir ilaçtır. Uygulanacak olan döneme göre % 0.5-1-1.5-2-4 'lük dozlarda hazırlanıp kullanılabilir.
Kimyasal formülü cuso4 ifade edilen bir bileşiktir. Tuzun hidrasyon derecelerine bağlı olmasına göre bir dizi bileşikleri mevcuttur.
Bakır sülfat, göztaşı olarak da bilinen mavi ve kokusuz bir maddedir. Bakır sülfat, bakır metali sıcak konsantre sülfürik asit veya seyreltik sülfürik asit ile oksitleriyle muamele etmek suretiyle endüstriyel olarak üretilir .
Vücutta taş yalnızca böbrekte veya safra kesesinde oluşuyor sanmayın. Gözlerde oluşan yanma, batma veya kaşıntının sebebi gözünüzdeki taş olabilir. Her 10 kişiden 1'inde görülen göz taşı; düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz su ve meyve tüketimiyle beraber gelişebiliyor.
Göz kapağı iltihabı durumunda, göz kapağının kenarındaki bir bez enfekte olduğu için göz kapağı şişer. Bakteriler bir beze girip oraya yerleştiğinde arpacık gelişebilir. Dolu taşları çoğunlukla tıkanmış bir sebum bezinden kaynaklanır. Göz kapağı iltihabı yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir.
Göztaşı veya göktaşı, bakır sülfat bileşiğinin halk arasındaki adıdır. Gözyaşının susuz formu soluk yeşil ya da grimsi beyaz bir toz olmasına karşın en çok bilinen pentahidrat formu, parlak mavi renktedir. Bakır sülfatın mavi rengi hidrasyon suyundan kaynaklanmaktadır.
İçerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bulunduran karışım bir de kireç içeriyor. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor.
Asitlik derecesi ise pH değeri ile ölçülür. pH değeri 7'nin altında olan çözeltiler asidik, 7'nin üzerinde olan çözeltiler bazik olarak tanımlanır. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür.
BAKIR SÜLFAT (GÖZ TAŞI)
Halk arasında göztaşı veya göktaşı olarak adlandırılan, yoğunluğu 2,284 g/cm³, kimyasal formülü CuSO4 olan mavi renkli, küçük kristalize yapıda bir maddedir. Suda tamamen ve kolayca çözünür.
Gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşuyor. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.
Sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilave edilerek ahşap karıştırıcı ile karıştırılarak ayran kıvamına getirilir. Aynı şekilde göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine 10 litre su ilave edilerek ahşap karıştırıcı ile karıştırılarak eritilir.
Halk arasında göztaşı olarak bilinen içeriğinin yüzde 98'i bakır sülfattan oluşan bu küçük mavi renkli madde türü, tarımda özellikle hasat zamanında hastalıklı bitkiler için kullanılan bir ürün olarak tercih edilir.
iltihabının bir parçası olabilir. Hastalarda genellikle. gözlerde yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, göz.
Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır ve çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Tedavide göz taşı da kullanı- labilir. Bu usulde hayvanın yarası açılarak yaraya göz taşı uygulanır. Hayvanın ayaklarına, tırnak aralarına kükürt ve donmamış kireç konulduğu da olur.
Zararlılık İfadeleri H302 Yutulması halinde zararlıdır. H314 Ciddi cilt yanıklarına ve göz hasarına yol açar.
Havuz ve Su Depolarında Yosun Giderici Bakır Sülfat (Göztaşı) 250gr Havuz temizliği ve havuzda yosunla mücadele için kullanılır. Ayrıca Su depolarındaki yosunları temizleme ve önleme içinde kullanılır. Tek yapılması gereken 1 ton suya 1 kg Göztaşı hesabıyla suya atmaktır.
Göztaşı, yapı itibariyle insan sağlığını olumsuz etkileyen bir maddedir. Fakat kullanım işlemleri sırasında önlemler alınarak bu zarardan korunmak mümkündür. Bordo bulamacı uygulaması esnasında koruyucu elbise giyilmeli ve mutlaka maske takılmalıdır. Bakırı solumak ciğerlere zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri