1B geçiş grubunda yer alan ve kimyasal bir element olan küprik sülfat, halk arasında göztaşı olarak da bilinir. Bu dünyanın neredeyse her bölgesinde bulunur. Rezervlerinin çok olması sebebiyle geniş ölçüde üretimi yapılır.
- Bakır sülfat, sülfürü bakırla birleştiren inorganik bir bileşiktir.
Önce 1 kg göztaşı 50 litrelik fıçıda (Plastik Kova,Beton Havuz) eritilir. Ayrıca bir teneke içinde taşsız 0,5 Kg kireç az suda söndürülür.
Vücutta taş yalnızca böbrekte veya safra kesesinde oluşuyor sanmayın. Gözlerde oluşan yanma, batma veya kaşıntının sebebi gözünüzdeki taş olabilir. Her 10 kişiden 1'inde görülen göz taşı; düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz su ve meyve tüketimiyle beraber gelişebiliyor.
Susuz formu soluk yeşil ya da grimsi beyaz bir toz olmasına karşın en çok bilinen pentahidrat (CuSO4•5H2O) formu, parlak mavi renktedir. Çok az miktardaki CuSO4•5H2O çevreye çok zehirlidir, gözleri ve cildi tahriş eder ve yutulduğunda zararlı da olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Genel olarak 5 milimetrenin altındaki taşlar kendiliğinden düşer. Bütün taşlar için tedaviye gerek yoktur. Eğer taş, rahatsızlığa neden oluyorsa ve doğal yollarla düşmüyorsa tedavi süreci başlar. Üreter taşının tedavisi için şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) ve endoskopik üreter taşı tedavisi (URS) yapılabilir.
Göz kapağının altında ya da üstünde oluşan kistler, şalazyon olarak adlandırılır. Gözde bulunan yağ bezlerinin tıkanması ya da iltihaplanması ile oluşan şalazyon, ağrısızdır. Bu kistler kısa süre sonra kendiliğinden geçebilir.
Göz kapağı iltihabı durumunda, göz kapağının kenarındaki bir bez enfekte olduğu için göz kapağı şişer. Bakteriler bir beze girip oraya yerleştiğinde arpacık gelişebilir. Dolu taşları çoğunlukla tıkanmış bir sebum bezinden kaynaklanır. Göz kapağı iltihabı yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir.
Kuprik sülfat, göztaşı, göktaşı olarak da bilinen Bakır sülfat; bakır oksidin sülfürik asit ile işlenmesiyle oluşan bir tuzdur . Bu, beş su molekülü (CuSO4-5H2O) içeren büyük, parlak mavi kristaller oluşturur ve mavi vitriol olarak da bilinir .
Halk arasında göztaşı olarak bilinen içeriğinin yüzde 98'i bakır sülfattan oluşan bu küçük mavi renkli madde türü, tarımda özellikle hasat zamanında hastalıklı bitkiler için kullanılan bir ürün olarak tercih edilir.
Halk arasında göztaşı veya göktaşı olarak adlandırılan, yoğunluğu 2,284 g/cm³, kimyasal formülü CuSO4 olan mavi renkli, küçük kristalize yapıda bir maddedir.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Kalıcı körlüğe kadar gidebilen kritik birkaç dakikada yapılması gerekenleri Dünyagöz Hastanesi 'nden Prof.Dr. Kazım Devranoğlu, şöyle özetliyor; “Yüzünüzü yukarı doğru çevirin. Gözünüzü bol su ile yıkarken, göz kapaklarınızı elinizle tutarak kaldırıp, su ile yıkayın. Sakın bezle silmeyin.
1.Kaplan Gözü Taşı
Nazara iyi gelen taşlardan biri olarak bilinir ve her türlü tehlikeye karşı korunmak için kullanılır. Pek çok kültürde, özellikle nazara karşı güçlü bir tılsım olarak görülmüştür.
Göztaşı veya göktaşı, bakır sülfat bileşiğinin halk arasındaki adıdır. Gözyaşının susuz formu soluk yeşil ya da grimsi beyaz bir toz olmasına karşın en çok bilinen pentahidrat formu, parlak mavi renktedir. Bakır sülfatın mavi rengi hidrasyon suyundan kaynaklanmaktadır.
Havuz ve Su Depolarında Yosun Giderici Bakır Sülfat (Göztaşı) 250gr Havuz temizliği ve havuzda yosunla mücadele için kullanılır.
İçerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bulunduran karışım bir de kireç içeriyor. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor.
iltihabının bir parçası olabilir. Hastalarda genellikle. gözlerde yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, göz.
Bakır sülfat kimyasal anlamda göz taşı ya da mavi vitri yol olarak da bilinir.Doğada nasıl bulunur? Bakır sülfat, kimyasal olarak bakır oksit sulandırılmış sülfirik asit yada bakır metalinin derişik sülfürik asit ve sıcaklık ile muamele edilmesi sonucunda oluşur.
Tedavide göz taşı da kullanı- labilir. Bu usulde hayvanın yarası açılarak yaraya göz taşı uygulanır. Hayvanın ayaklarına, tırnak aralarına kükürt ve donmamış kireç konulduğu da olur.
Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Hazırlanışı gayet basit ve ucuz bir ilaçtır. Uygulanacak olan döneme göre % 0.5-1-1.5-2-4 'lük dozlarda hazırlanıp kullanılabilir.
Bitkisel boyamada renk sabitleyici olarak kullanılır.
Göz kapaklarında bulunan meibomian isimli bezlerin tıkanması sonucu bu bezlerde bulunan yağın birikmesi ve enfeksiyon gelişmesi nedeniyle oluşur. Bu durumda bölgede sıvı dolu bir şişlik oluşur ve bu şişlik genellikle göz kapağı içinde hissedilir. Göz kapağı kisti bazen kirpik kökünde de çıkabilir.
Kıbrıs taşı, eski dönemlerde yaşayan insanların genellikle hayvanların derilerini boyamak için kullandığı lacivert renkteki FeSO4 formülü olan bir maddedir. Simyacılar, Kıbrıs taşını kullanarak asitleri elde ederek kullandılar. Kıbrıs taşı ismini alma nedeni ise, Akdeniz bölgesinde bulunmasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri