Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Dış ortamlarda mevcut olan allerjen maddelerin vücuda girmesi ile burunda ve gözlerde şikâyetler başlar. Çayır, ot, çiçek polenleri, çimler, hayvanlara ait yün, tüy gibi maddeler, sigara dumanı, kozmetik maddeler, kokular, küf mantarları, ev tozu akarları bilinen en çok görülen maddelerdir.
Ilık ya da soğuk kompres: Gözdeki şişkinliğin inmesi için ılık ya da soğuk kompres yapılabilir. Günde 3-4 defa havlu ya da bir bezi suda bekleterek gözün üstüne uygulanabilir. Bu yöntem gözlerde oluşan çapakları da temizler. Enfeksiyona değil alerjiye bağlı göz nezlesi bulunan kişilerin yapması tavsiye edilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Göz akıntısı tedavisi
Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlası ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi sulandırıyor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları ve dekonjestanlar semptomları hafifletebilir.
Göz nezlesi yaşayan kişilerin kontakt lens kullanmayı bırakması tavsiye edilir. Genellikle kendi kendine düzelir ancak tıbbi tedavi de iyileşme sürecini hızlandırabilir ve bu tedaviler antihistaminik ilaçlardır. Bakteriyel konjonktivit ise antibiyotikli göz damlaları ile tedavi edilebilir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir? Alerjik rinitin en belirgin bulguları: burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırıklardır. Bunlarla birlikte, burunda kaşıntı, geniz akıntısı, göz yaşarması, ses kısıklığı, bağ ağrısı, boğaz ağrısı görülebilmektedir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Gözyaşı, göz yaşı kanalları tıkalı olduğu için burun içine akamaz ve gözde sürekli yaşarma ortaya çıkabilir. Böyle bir durum söz konusuysa ve düzelmiyorsa göz doktoruna başvurulması önerilir. Bu dönemde göz doktoru gözyaşı kesesi bölgesine masaj yapılmasını ve ilave enfeksiyon varsa ona yönelik tedavi önerebilir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
HER YAŞIN HASTALIĞI ALERJİK GÖZ NEZLESİ
Sıklıkla alerjik nezle (alerjik rinit) ile birlikte görülür. Bu durumda burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da eşlik eder.
Dinlenme, bol sıvı tüketimi, ateş düşürücü ilaçlar, burun açıcı spreyler ve öksürük şurupları gibi semptomları hafifletmeye yönelik önlemler alınabilir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak ve kalabalık ortamlardan kaçınmak da enfeksiyon riskini azaltmada önemli rol oynar.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Sinüzitten şüphelendirecek en önemli belirti genizden arka tarafa akan yapışkan akıntı ve bu akıntının yeşil ya da sarı renkte olması. Ayrıca sümkürürken mendile boşalan akıntının rengi de tanıda yardımcı olur.
Alerjik Rinit Tedavisi ve Korunma
Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Öksürük, boğaz ağrısı ve ateşlenme gibi bulgular vücudumuzun enfeksiyona olan tepkisini yansıtırken gözde ise bu virüslerin kızarıklık, sulanma, yanma, batma, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti gibi belirtileri ortaya çıkarbiliyor.
Su gibi burun akıntısını hafifletmek ve geçirmek için bol sıvı tüketmek, dinlenmek, nemli hava solumak ve burun spreyleri gibi semptomları hafifletebilecek ilaçları kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca, nane buharları solunarak veya tuzlu su ile burun temizliği yaparak da rahatlama sağlanabilir.
Soğuk algınlığından kaynaklanan burun akıntıları yaklaşık 10 gün içinde geçmektedir.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Gözlerde akıntı, uyurken veya gün içerisinde gözün içerisinde biriken mukuslu birikintidir. Yağ ve cilt hücrelerinin birikintisi olan bu akıntı, ıslak veya kuru şekilde gözde meydana gelebilir. Gözlerde kabuklanmaya neden olan göz akıntısı bazen göz sümükleri olarak da anılmaktadır.
Soğuk Kompres: Soğuk kompres uygulamaları, ''Göz kızarıklığına ne iyi gelir?'' sorusunun en iyi cevaplarından olabilir. Göz üzerine günde birkaç kez uygulanan soğuk kompresler, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri