Deneme, makale ve fıkra gibi düşünce yazılarında sıklıkla kullanılan isnad kelimesi, bir fikri başka görüş ve düşüncelerle temellendirmek demektir. Yaşanan bir olayı başka bir olaya bağlamak da isnat olarak nitelendirilir. İsnat kelimesi iftira anlamında da kullanılır.
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak, itimat etmek” mânasındaki sünûd kökünden türeyen isnâd “temellendirmek, dayamak; sözü söyleyenine kadar ulaştırmak, bir sözün, bir rivayetin geliş yolunu haber vermek, ilk kaynağa kadar götürmek” demektir.
Adı neden 'İsnad'? İsnad, “sözü söyleyenine kadar ulaştırmak ve bir rivayetin geliş yolunu haber vermek” anlamlarına gelir. “Sözünün senedi nedir?” örneğinde olduğu gibi sözün kaynağını sorgulamak ve belirtmek için “isnad” sözcüğü ile aynı kökten gelen “sened” kelimesi kullanılır.
Isnat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bir düşünceyi, bir konuyu bir kişi veya sebebe dayandırma, yükleme, atfetme. mecaz Karacılık, iftira.
Suç İsnadı Nedir? Suç isnadı, kanun tarafından suç olarak kabul edilmiş bir fiilin işlendiğinin iddia makamı tarafından şüpheli veya sanığa bildirilmesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Kişiye isnad edilen fiil hiç işlenmemiş olabileceği gibi, kendisine isnatta bulunulan kişi tarafından işlenmemiş olabilir. Kişi suç teşkil eden bir fiili işlemiştir. Fakat bu suça ilişkin ihbar veya şikâyette bulunan, fiile, suç olarak niteliğini değiştirecek bazı eklemelerde bulunmuş olabilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan isnad kelimesi, send fiilinden türetilmiştir. Send, bir yana dayanmak ya da birini desteklemek anlamına gelirken, isnad kelimesi öne sürülen bir fikri temellendirmek demektir. ''Suç isnat etmek'' ise birine iftira atmak ve kara çalmak manasına gelir.
Bir düşünceyi, bir konuyu bir kişi veya sebebe dayandırma, yükleme, atfetme. Karacılık, iftira.
Töhmet, herhangi bir mevzuda kabahati bile olmayan birine suç isnat etmek anlamına gelir. Töhmet altında bırakılan kişi, kendisini savunmak ve suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır.
bir düşünceyi, bir konuyu bir kişi veya sebebe dayandırma, yükleme, atfetme. karacılık, iftira. hadis literatüründe hadisi rivayet eden kişilerin isimlerinin belirtilmesidir. hadisin mutlaka isnadının olması gerekir aksi takdirde hadisin güvenilirliğine gölge düşürür.
Akli mecaz: Bir fiili asıl failinden başkasına isnat etmektir. Bu, "isnadda mecaz" olarak da adlandırılır.
APA ve MLA gibi atıf sistemlerinde yazar adı kısaltılarak kullanılmaktadır (Örnek: Yeşilyurt, T. ). İSNAD atıf sisteminde ise yazar ismi ve soyadı kısaltılmadan açıkça yazılmaktadır (Örnek: Yeşilyurt, Temel).
Seleme şöyle demiştir: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sel- lem'i şöyle derken işittim: Kim söylemediğim şeyi bana isnad ederse, Cehen- nem'deki yerine hazırlansın.” şeklindeki sözü isnad diye isimlendirilir.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
İsnad, cümlenin temel ögelerini birbirine bağlayan, lafzen görünmeyen bir bağdır. İsnadın tarafları olan müsnedün ileyh ve müsned, bir cümlenin asgari iki temel rüknüdür. İlki, hakkında yargıda bulunulan, ikincisi ise yargının kendisidir.
Hadis ilminde rivayetler, isnadın kendisinde son bulduğu kişiye göre merfû, mevkuf ve maktû kısımlarına ayrılmaktadır. Tâbiûndan nakledilen söz ve fiiller şeklinde tanımlanan maktû hadis, başlangıçtan itibaren rivayet literatürü içinde yer almış, merfû ve mevkuf haberlerle bir arada derlenmiştir.
Somut Fiil Ya Da Olgu İsnat Etmek:
Madde metninin birinci kısmında ,bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmekten söz edilmektedir. Örneğin bir kimseye “yüzüğümü çaldı” denmesi, birinci kısım kapsamına giren somut olgu ve fiil isnat etmedir.
Suç ortaklarının sorumluluğu bakımından failin isnat yeteneğine sahip olması gerekli değildir, bağlılık kuralına göre suça katılanların her biri kendi kusurlu fiiline göre cezalandırılmaktadır.
Bir fiilin, bir kimsenin üstüne atılabilmesi, ona yükletilebil- mesi için, failde bulunması gereken niteliklçr topluluğudur (5). Bu anlayış isnat yeteneğini suçun bir unsuru olarak değil, failin kişisel bir niteliği olarak kabul etmektedir.
İSNAD, sosyal ve beşeri bilimler alanında hazırlanan çalışmalarda kullanılmak üzere Türkiye merkezli olarak geliştirilen akademik yazım ve kaynak gösterme sistemidir. “Kaynak gösterme”, bilginin bilimselliğinin bir gereği olduğu kadar fikrî mülkiyet ve telif haklarına saygının da bir gereğidir.
“Yalın hâldeki isimlerle” ve “–i hâlindeki isimlerle” oluşan “yalın ayak, baş açık, gözü kapalı, sütü bozuk, bağrı yanık, kalbi kara…”27 gibi örneklerin verildiği “isim grupları” isnat grubuna karşılık gelmektedir.
Resmi belgelerde kullanılmasının yanı sıra günlük yaşantımızda da cümle içinde çok sık kullanılmaktadır. İstinaden kelimesi bir görüşe dayanarak manasına gelen bir kelime olarak açıklanmaktadır.
Çoğulu isnadat şeklinde yazılan isnad sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. ''İsnat'' şeklindeki kullanımı da yaygın olan sözcüğün ilk anlamı bir düşünceyi belli bir temele dayandırmaktadır. Mesned kelimesi de ''send'' kökünden türetilmiş olup dayanak, güç ve çıkış noktası anlamına gelir.
Hadis, sened ve metin olmak üzere iki ana unsurdan oluşur. Metnin kimler aracılığı ile ulaştığının belgesi mahiyetinde olan sened, birinin diğerinden alması ve nakletmesi şartıyla hadisi rivayet eden şahısların Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'ne kadar sıralanmasıdır.
İsnadın ispatı sadece hakaret suçunu özgü bir hukuka uygunluk nedenidir. İsnadın ispatı somut bir fiilin isnat edildiği hallerde söz konusu olur ise ilgililere ispat hakkı tanınmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri