Ayrıca vücuttaki en aktif kaslar gözlerde. Bir göz kırpma 100 - 150 milisaniyede gerçekleşiyor ve bir saniyede 5 defa göz kırpmak mümkün. Gözlerin mucizevi organlar olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.
Tüm insanların görüş kabiliyeti aynı değil tabii ki. Hatta yaşımız ilerledikçe; özellikle 40 yaşından sonra kademeli olarak bir düşüş gerçekleşiyor. Ayakta durup ileriye doğru bakıyorsak; hiçbir görme kusuru olmayan sağlıklı bir göz 20 kilometre uzağı görebilme gücüne sahip.
Göz, insanların ve diğer canlıların görme organı olarak işlev görür. Göz, çevresel uyaranları algılayarak beyne gönderilen sinyaller aracılığıyla görme sürecini başlatır.
Kornea ve göz merceği, ışığı kırarak retina üzerinde odaklanmasını sağlar. Retina üzerindeki fotoreseptörler ışığı elektrik akımına dönüştürür. Elektrik akımı, optik sinirden geçerek beyne ulaşır. Beyin bu sinyalleri işleyerek görüntü oluşturur.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
İlgili 38 soru bulundu
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Evde kendi kendine kolaylıkla yapabileceğin basit uygulamalar var. Demleyip bozdolabında soğuttuğun çay poşetlerini veya salatalık dilimlerini 15 dakika gözlerinde bekletmek hâlâ çok iyi bir fikir. Ayrıca biraz pamuğu hindistan cevizi yağı, gülsuyu ya da süte batırıp gözlerde bir süre tutmak da işine yarayacaktır.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
20 dakikada bir 20 saniye boyunca 5 – 6 metre uzağa bakmak da gözleri iyi bir dinlendirme metodudur. Göz kuruluğunun sebeplerinden biri de vücudun susuz kalmasıdır. Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.”
Yetişkinlerdeki az görmenin en sık nedeni bir yaşlılık hastalığı olan yaşa bağlı makula dejenerasyonudur. Bunun yanı sıra glokom, diyabetik göz hastalığı, göz yaralanmaları da diğer nedenler arasındadır. Az görenler az bir oranda görme yeteneğine sahiptirler.
Tartışmasız göz sağlığı açısından en önemli besin deniz ürünleri ve özellikle yağlı balıkları tüketmektir. Balıklarda bulunan omega-3 ve diğer antioksidan maddeler, hem retina sağlığı açısından çok çok önemlidir, hem de göz kuruluğuna karşı bizi korur ve gözyaşı kalitemizi arttırır.
Göz, orbita adı verilen kemikten bir koruyucu çukur içinde yer alır. Orbitanın içinde, altı adet göz dışı kas göze bağlanır.
Göz Kapakları: Gözü ışık ve dış etkilerden korur. Gözü koruyucu olan gözyaşı için gerekli yağ ve mukus salgısını oluşturur, bu sayede göz küresi rahatça hareket etme özelliği kazanır. Kirpikler: Göze toz vb. gibi maddelerin girmesine engel olan filtredir.
Gözlerimizin uzaktaki nesneyi bir noktadan daha fazlası olarak görebilmesi için nesneden gelen ışığın gözlerimizde renk görmeyi yaratan bitişik iki koni hücresini (cone cells) uyarması gerekiyor. İnsan gözü 3 km mesafeye kadarki gördüğü nesneleri çözebilir.
20/20 görme, 20 fit yani yaklaşık 6.10 mt mesafeden ölçülen "normal görme keskinliği" olarak kabul edilir.
İnsan gözü ovaldir. Açıları yatay olarak 178 derece, dikey olarak da 135 derecedir. Dikey görüş açıları 60 derece yukarıya, 75 derece de aşağıyadır. Düz ileriye bakıldığı zaman, insan gözünün her biri burundan 95 derece açıya kadar görebilir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor.
DOĞRU: Göz bozukluğu için gözlük takmak gözleri zayıflatmaz. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozuklukları düzeltmek için takılan gözlükler, bu tür görme şikayetlerinin etkisinin azaltılmasında kullanılırlar ve görmeyi zayıflatmazlar.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Gözlük veya kontakt lens kullanmanın tek amacı daha iyi bir görme kalitesi sağlamaktır.
Gözde ışık çakması, en sık retinanın mekanik olarak uyarılmasından kaynaklanır. Bu, vitreus sıvısının retinadan ayrılması, retina yırtılması veya retina kanaması gibi durumlarda olabilir. Bu durumlarda baş ağrısı da görülebilir. Gözde ışık çakması ve baş ağrısının birlikte görüldüğü en yaygın durum migrendir.
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Bu tip yaralanmaların belirtileri arasında batma hissi, şiddetli ağrı, kızarıklık, görmede azalma, konjuktivit, ışık hassasiyeti, gözde yaşarma, akıntı, yabancı cisim hissi gibi bulgular olur. Bazen hasta hiç gözünü açamaz ya da çok ileri derecede görme kaybı şikâyeti olur.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri