arpacık soğanı daha fazla koyabilirsiniz birçok lokmada olsun istiyorsanız :) denedim ve çok güzel oldu.düdüklü tencerede yaptım ama etleri cigden koymadım ,tarifteki gibi soteledikten sonra malzemelerinide koyup pisirdim .tesekurler tarif icin. Denedim ve gayet lezzetli oldu ellerinize sağlık.
Lezzeti mor soğan gibi hem tatlı hem de yoğun olan arpacık soğanlar genelde vinegret gibi sosların yapımında kullanılır. Daha küçük oldukları için omlet, kiş gibi tariflere de yakışır. Ayrıca ince ince kıyıp sebze yemeklerinin üzerine de serpebilirsiniz.
Bir Allium türü olarak, arpacık soğanının tadı sıradan soğan ile benzerdir, ancak daha hafif bir tada sahiptir.
Soğanların kabuklarını soyun. Zeytinyağı, bal, rendelenmiş sarımsak ve arpacık soğanları tavada 3-4 dakika kavurun.
İlgili 18 soru bulundu
Soğan ve sarımsak gibi benzer tada sahip olan diğer sebzelerde olduğu gibi, arpacık soğanı da hem çiğ hem de pişirilerek yenilebilir ve bu nedenle tariflere eklemesi oldukça kolaydır.
Arpacık soğanlarımızın baş kısımlarını keselim ve yanlarından boyuna çizelim. Soğanları bir kabın içine alalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su dökelim. 1-2 dk bekledikten sonra soğuk su ekleyip elimizle kabuklarını çıkaralım. Soğanlarımız kullanıma hazırdır.
Öncelikle şunu belirtelim, arpacık soğan adı üzerinde soğan ailesinin bir üyesi. Ancak biraz daha tatlı ve hafif bir tadı var. Üstelik içinde biraz sarımsak aroması da barındırıyor. En önemli özelliği ise sarı ve beyaz soğanlar kadar diri olmaması.
Soğan ailesinin bu soğan şeklindeki üyesi daha tatlıdır ve tadı acı akrabalarından daha güzel olmakla birlikte dış tabakası çıkarıldığında sarımsağa da benzemektedir.
Soğanları servis tabağına aktarın. Limon kabuğunu incecik jülyen doğrayın. Biberiye, doğranmış kuru domates ve pul biberi ekleyip birlikte harmanlayın. Üzerine parmesan peyniri serpip servis yapın.
Derin bir tencereyi ocağa koyup kızdıralım. Üzerine kuşbaşı doğranmış eti ekleyelim ve yüksek ateşte etler suyunu salana kadar kavuralım. Ardından 1 çay bardağı kadar sıcak su döküp, tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte, etler yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirelim.
Arından salçayı, kabuğu soyulmuş arpacık soğanı ve bütün diş sarımsağı ilave edin ve 1 dakika daha soteleyin. Baharatları, tuzu da ekleyip üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ben ariyetten 1 bardak et suyu ekledim. Üzerine ıkı yaprak defne koyarak soğanlar yumuşayana kadar pişirelim.
Delikleri bir santimetre olan kalburdan geçen arpacıklar, tohum olarak kullanılmaya elverişlidirler. Hatta çapları bir buçuk veya iki santim olan arpacıklar dahi baş soğan yetiştirmede kullanılabilirler.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür. Aslında mutfağımıza geç giriş yapmış ve Türk yemeklerindeki uzun süre pişme durumuna uygun olmayan bir yapısı var. Daha çok sotelerde, tava yemeklerinde kullanılmalı.
Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Öncelikle arpacık soğanları soyduk tencerede zeytinyağı ile karamelize olana kadar bir 10-15 dk kadar pişirdik.
Arpacık soğanının tadı genellikle tatlıdır ve çiğ olarakta rahatça tüketilebilir. Ancak dışarıda sakladığınızda çabuk bozulan bir soğan çeşididir. Arpacık soğanı hemen hemen bütün yemeklerde kullanılabilir.
Soğan olarak beyaz ve sarı soğanı tercih ediyoruz, tek tip soğan da kullanabilirsiniz ya da elinizdeki soğanları karıştırabilirsiniz. Biraz kırmızı soğan ekleyebilirsiniz ama bu çorba çok kırmızı soğanlık değil.
Dinlenen soğanlarınızı 20-25 dakika 170°c lik fırında pişirin. Soğanlar piştikten sonra tavaya kimyon ekleyip pişen soğanları kısık ateşte 5 dakika soteleyin. Kekik, pul biber, toz biber ekleyip 2-3 dakika daha soteleyin. En son nar ekşisini de ekleyip 5 dakika kısık ateşte kaynatın.
Sarımsak ve soğan
Kaynattıktan sonra bu suya ped pamuk batırıp arpacığın üstüne ayrım saat bekletin. Bu uygulamayı yarım saatte bir uygulayınız. Soğan ve sarımsak içerdikleri antioksidan ve antibakteriyel maddeler sayesinde iltihabı dışa atmada etkili olurlar.
Elinizde arpacık yoksa, en iyi ikame ortak bir soğan artı bir tutam kıyılmış veya kurutulmuş sarımsaktır.
İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz. Kesilen fazla soğanları, havası alınmış kap ya da kilitli poşetler içerisinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda saklanan soğanlar, dışarıda saklananlara göre çok daha uzun süre kullanılabilirler.
Fırın torbamıza arpacık soğanlarımızı alalım. Üzerine sarımsaklarımızı, tuz ve zeytinyağını da ekleyerek fırın torbamızı kapatalım. Elimizle malzemelerin güzelce karışmasını sağlayalım ve fırın tepsisine alalım. Fırın torbasının üzerine kürdan ile delikler açarak 180°C fırında yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakalım.
arpacık. Göz kapağının kenarında çıkan küçük çıban, it dirseği.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri