Diyabete bağlı retina tabakasındaki hasar için göze en sık uygulanan tedavi, son yıllara kadar lazerdi. Günümüzde ise, göz içi ilaç enjeksiyonlarıdır. Diyabetli kişiler göz doktoruna ne kadar erken başvururlarsa lazer ile elde edilen başarı oranı o kadar artmaktadır.
Diabetik retinopatinin tedavisi, hastalığın evresine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Erken dönemde tespit edilmesi halinde, kan şekeri kontrolü ve tıbbi gözetim yeterli olabilir. İleri aşamalarda ise, lazer tedavisi, intravitreal enjeksiyon ve vitrektomi gibi cerrahi yöntemler uygulanabilir.
Diyabetik Göz Kanamasında Tedavi
Toplu iğne kalınlığındaki cerrahi aletlerle göz içerisine girilerek kanamalar temizlenir. Kanamanın bulaşması ile retinaya sıkıca yapışmış olan vitreus tabakası temizlenir. Kanamaya yol açan hasarlı damarlar lazer ile tedavi edilir.
Diabetik retinopatinin tam tedavisi mümkün değildir. Oluşturduğu belli hasarlar kalıcıdır. Uygulanan tedaviler diabetik retinopatinin yol açtığı komplikasyonları sınırlı bir şekilde düzeltebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
7) Şeker Hastalığı İlk Nereye Vurur? Şeker hastalığı genellikle ilk etkilerini vücutta belirli bölgelerde gösterir. Bu bölgeler arasında genellikle gözler, böbrekler, kalp, sinirler ve cilt bulunur.
İlgili 22 soru bulundu
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Diyabetik ayak yarası gelişen hastaların öncelikle yara gelişen bölgeleri vücudun yükünden kurtarılmalı, yaraya olan yükü azaltacak tabanlık ve ayakkabılar kullanılmalıdır. Kanda yapılan tetkiklerde ve ayakta ciddi enfeksiyon saptanan durumlarda mutlaka ağızdan veya damar yolundan antibiyotik tedavisi verilmelidir.
Diyabet göze ne tür hasar veriyor? Diyabet katarakt gelişimini hızlandırır, göz tansiyonuna ve göz kaslarında felce neden olabilir. Verdiği hasarın derecesi göz hareketlerini sağlayan sinirlerdeki hasarın durumuna bağlı olarak değişir. Hastanın gözü kayar ve çift görmeye başlar.
Diyabetli hastalarda kataraktada sık ve erken yaşlarda rastlayabiliyoruz. Hastanın görmesini etkileyecek başka bir göz sorunu yoksa son derece başarıyla gerçekleştirilen katarakt ameliyatı sonrasında hasta tekrar iyi bir görmeye kavuşur.
bazen 3 yükleme dozundan sonra hastalık uzun bir süre sakin geçer, bazen de sık sık ayda bir kere uygulamak lazım. Ozurdex için ise etki süresi 3-4 ay sürdüğü için 3-5 aylık yükleme dozuna gerek yoktur. Daha sonra durumun gidişatına göre tedavi dozları 3-4 ay ara ile ayarlanır.
Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisi, hastalığın olumsuz etkilerini önleyebilmek ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesini engellemek içindir. Kan şekeri seviyesinin normal sınırlarda tutulabilmesi, hastalığın etkilerinin en aza indirgenmesi için önemlidir.
Lazer tedavisi retinadaki ödemi azaltmak için kan damarlarındaki sızıntıyı durdurmak veya anormal kan damarlarını ortadan kaldırmak için kullanabilir. Diyabetik retinopati tedavisinde güncel olarak göz içi enjeksiyonları, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Diyabetik retinopatinin erken evrelerinde hiçbir semptomunuz olmayabilir ve hastalık kötüleşene kadar görme yeteneğiniz de etkilenmeyebilir. Hastalık ilerlediğinde, bulanık veya çift görebilir, bir veya iki gözde ağrı veya basınç hissedebilir, görüntüde halkalar, yanıp sönen ışıklar veya kör noktalar görebilirsiniz.
İnsülin kullanmak göze zarar verir mi? Şeker hastalığı tedavi edilmedikçe, göz sağlığı üzerinde rahatsızlıklara neden olabilir. İnsülin kullanımı da diyabete bağlı retinopati görülme riskini artırabilir.
Göz içi kanamaları vitrektomi adı verilen ameliyat ile tedavi edilmektedir. Bu ameliyat göz içi kanamalarını ve vitreus adı verilen sıvı tabakasını temizlemek için yapılır. Kanamanın sebebinin ne olduğu tespit edildikten sonra gerekli durumlarda lazer uygulamaları da kullanılabilmektedir.
Göz kanlanması tedavisi için genellikle göz damlaları önerilir. Doktor muayenesi sonrasında şişlikler için steroid içeren göz damlaları, bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikli damlalar, ağrıların geçmesi için ağrı kesici içeren göz damlaları, viral enfeksiyonlar için ise antiviral göz damlaları verilir.
Geçici görme kaybı, 24 saat içinde görmenin kendiliğinden geri geldiği duruma denir. Kalıcı görme kaybında ise görme kaybı uzun sürelidir ve tedavi edilmedikçe görme düzelmez. Kimi kalıcı görme kayıplarının ise tedavisi mümkün değildir.
Diyabette göz sorunları gelip geçici görme bozukluklarından, çift görmeye, kalıcı görme kaybına kadar geniş bir yelpazede yer alır. Gelip geçici görme bozuklukları kan şekerindeki dalgalanmalara bağlıdır. Gözün kırıcılığındaki bu değişiklikleri kişi gözlük numarasındaki değişiklikler olarak yaşar.
Kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketilmemeli ve tuzdan uzak duurlmalıdır.
Yan Etkileri: Sık görülen yan etkileri arasında vücutta su tutulumunda artış ve ödem, vücut ağırlığında artış, LDL düzeyinde yükselme bulunur. Diğer yan etkileri ise kemik kırıkları ve kalp yetmezliğidir. Ayrıca kadınlarda mesane kanseri riskinde artış ile ilişkilendirilmiştir.
İftarda yüksek oranda şeker içeren gıdalardan kaçınmak, lifli yiyecekler tüketmek ve bol su içmek kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olabilir. İftardan sonra düzenli olarak egzersiz yapmak da kan şekerinin kontrol altında tutulmasına destek olabilir.
Diyabetli hastalarda ayaklarda yanma, uyuşukluk, his kaybı, ayakta terleme kaybı ve kuruluk, topuk çatlaması gibi bulgular varsa nöropati ve vaskülopatiden şüphelenilmeli ve diyabetik ayak yarası gelişmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
Şeker hastalığında kaşıntı nerelerde olur? Şeker hastalığı genellikle bacaklarda, ayaklarda, dirseklerde ve avuç içlerinde kaşıntıya neden olabilir. Bununla birlikte vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı meydana gelebilir çünkü kan şekeri seviyelerinin yüksek olması tüm vücutta cilt kuruluğuna yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri