Yoklama kaçağı; yoklamasının yapılması esnasında askerlik şubesine gelmeyenler ve gelmemesinde de haklı bir gerekçe sunmayan kişilerdir. Bakaya ise; yoklamasını yaptırmış, askere sevk için çağrılmış ancak herhangi bir haklı nedeni olamdan sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenlere denir.
Peki, bakaya kalmak nedir? Askerlik çağına girenlerden son yoklamalarını yaptırarak askerlik kararı aldırdıkları hâlde çağrıldıklarında gelmeyen veya gelip de kıtalarına gitmeden toplandıkları yerlerden ayrılanlar, 'bakaya' olarak adlandırılıyor.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler. Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir.
Kısaca bu tarihten itibaren askerlik görevini yapmaya ve kaçak durumunda bulunan kişiler hapis cezası alabilecek. Bununla birlikte kabul edilecek bir özrü bulunan bakaya ya da yoklama kaçağı olan kişiler ise idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Yoklama kaçağı, askerlik çağına gelmesine rağmen tecil işlemlerini yerine getirmeyen kişileri ifade etmektedir. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Yükseköğretim kurumlarının Fakülte ve Yüksekokullarından lisans derecesi ile mezun olan yükümlülerin mezuniyet tarihinden itibaren 2 ay içinde askerlik yoklamalarını https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu üzerinden veya Askerlik Şubelerine gidip yaptırmak zorundadırlar.
ASKERLİK 12 AY MI OLDU 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda kalmayı tercih eden kişiler, birliğe sevk edildikten sonra yeni bir "bakaya suçu" işlemekte serbesttirler. Kimse zorla askeri birliğe götürülerek askerlik yapmaya zorlanamaz.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
Türkiye. Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Anayasasının 72'nci maddesi gereğince her Türkün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. 2. Askerlik hizmeti 7179 sayılı Askeralma Kanunu gereğince düzenlenmiştir ve bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilir.
Böylece, 2023'ün ocak – haziran döneminde 104.084 TL olan bedelli askerlik ücreti temmuz – aralık dönemi için 122.350,80 TL'ye çıkartıldı.
Ancak asker kaçakları sigortasız bir işte çalışamazlar. Zira işveren eğer ki askerliğe gitmesi gereken bir kişiyi sigortalı olarak çalıştırırsa asker kaçağı çalıştırmaktan ceza alabilir. Sigortasız işlerde asker kaçaklarının çalışmasında sakınca yoktur.
Yükseköğrenim mezunu kişilerde askerlik
Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki subay astsubay ihtiyacına ve kişinin kendi isteğine göre kişi uzun dönem yedek subay veya yedek astsubay olarak 12 ay (aylıklı) ya da 6 ay Kısa Dönem Er/Erbaş olarak zorunlu askerlik görevlerini tamamlarlar.
Soru: Selamun aleyküm, özürsüz askere gitmemenin günahı var mıdır? Kul hakkına mı giriliyor ? el Cevab: İslam fıkhında belirli bir süre için askerlik yapmak yükümlülüğü yoktur.
RDM kavramı, acemi birliğinde bedenlerine zarar verdiği tespit edilen askerlere verilen bir isimdir. Bu kavramının açılımı, Rehabilitasyon Danışma Merkezi'dir.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Lise ya da dengi okullara devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı en fazla 21 yaşına kadardır. Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin askerliği erteleme yaşı en fazla 30 yaşına kadardır. Lisans üstü öğrenim hayatına devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı ise en fazla 32 yaşına kadardır.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
01 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. 3. Ayrıca 2004 ve daha yaşlı doğumlulardan; erteleme hakkı bulunmasına rağmen erteleme hakkını kullanmadan veya erteleme süresi içerisinde silahaltına alınmak isteyenlerin yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.
Askerlik Erteleme Nasıl Yapılır? Askerlik erteleme işlemi e-devlet sistemi üzerinden ya da ikamet adresinize yakın askerlik şubesine giderek yapabilirsiniz. Askerliğinizi ertelemeniz için bir gerekçeniz olması oldukça önemlidir. Gerekçeniz yoksa erteleme işlemi gerçekleşmemektedir.
2023 ASKERLİK UZATILDI MI, KAÇ AY? Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Memur maaşlarına yapılan seyyanen zam memur maaş katsayısına dahil edilmedi. Bu nedenle temmuz ayında memur maaş katsayısı yüzde 17,55 oranında arttı. Buna göre; 2023'ün Ocak-Haziran döneminde 104 bin 84 TL olan bedelli askerlik ücreti Temmuz-Aralık dönemi için 122 bin 351 liraya çıkartıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri