En iyi şekilde ayarlanmış saplar burun üzerinde aşağı doğru kaymaması için gözlüklerin ağırlığını tutacak kadar, kulak arkasında yalnızca hafif bir basınca sebep olmalıdır. Bununla birlikte, eğer gözlükler çok sıkıysa, sapları kafanın yan taraflarına “gezinir” ve gözlük çerçeveleri burundan aşağıya kayar.
Bu nedenle seçim anında, çerçevenin burun köprüsünün iç yüzeylerinin tam olarak buruna oturması gerekir. Böyle boylu boyuna buruna temas eden bir gözlüğün ağırlığı geniş bir alana dağılacağından burundan kolay kaymaz ve burunun üst kemer veya yanlarında kızarıklığa neden olmaz.
Güneş gözlüğü alırken burun yapısına göre doğru çerçeve seçiminin önemine değinen Öğr. Gör. Öznur Arslan, “Gözlüğün ağırlığının geniş bir alana yayılması ve kişiyi rahatsız etmemesi için çerçevenin buruna tam oturması gerekir” dedi.
Rahat olması için burun pedlerini ayarla.
Eğer gözlük yüzünde çok yukarıda duruyorsa burun pedlerinin birbirinden ayrılması gerekir. Eğer gözlük çok aşağıdaysa burun pedlerini birbirine yaklaştırman gerekir.
Bu noktada gözlüğün elmacık kemikleri üzerine oturması en ideal tercihtir. Gözlük çerçevesi tercih ederken, çerçevenin kulak ve burun kısmına eşit ağırlıkta durması gerekir. Çerçevenin geniş olması, yüzün kulaktan kulağa ve burnun üst kısmı ile burun köprüsü arasında bulunan boşluğa oturmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Takılan gözlükler, kaşları kapatmamalı fakat göz üzerinde de küçük durarak kaşları tamamen ortaya çıkarmamalı.
Gözlük gövdesinin her iki yandan bakıldığında yanağa doğru eğimi ( pantoskopik açısı) eşit olmalı ve yanağa değmemelidir. Sapların kulak arkasına dönen kısmi, kafa ile kulağın birleşme eğrisini takip edecek gibi olmalıdır. Sabin en uç noktası, hem kulak arkasına hem de kafa derisine fazla baskı yapmamalıdır.
Ekartman nedir sorusuna cevap olarak gözlük üzerindeki burun boşluğunu ifade eden ölçülerdir denilebilir. İki gözlük camı arasındaki uzunluk ölçüleri uygun standartlara göre belirlenir. Her yüz tipinin gözlük kullanımını kolaylaştırarak burun kısmının rahat etmesini sağlar.
Gözlükleriniz burun kemerinizde istenmeyen izler bırakıyor mu? Pek çok gözlük burnun üstünde dururken, metal çerçeveler ağırlığı eşit olarak dağıtmak için burun pedlerine dayanırlar. Yanlış biçimde ayarlandıklarında, izler bırakabilir ve acı veren sıkıştırmalara neden olabilirler.
Sıklıkla, şakaklardaki bu gibi baskı gözlüklerin uygun oturduğu anlamında yanlış anlaşılmaktadır. En iyi şekilde ayarlanmış saplar burun üzerinde aşağı doğru kaymaması için gözlüklerin ağırlığını tutacak kadar, kulak arkasında yalnızca hafif bir basınca sebep olmalıdır.
Genelde çocukluktan itibaren gözlük kullananların burun yapısının değiştiğine dair bir inanış vardır. Her ne kadar gözlük burun yapısında geçici çöküklüklere neden olsa da bu kalıcı değildir.
Çok ağır malzemeler kullanılarak üretilen güneş gözlükleri burun kemiği üzeride ağırlık oluşturarak sürekli kullanan kişilerde zamanla burunda eğrilik oluşturabilir.
Güneş gözlüğü burnunuzda iz bırakıyorsa…
Bazen çok fazla kullanımdan bazen de yanlış materyal seçiminden dolayı gözlükler burnumuzda iz bırakıyor. Bu da baş ağrısı ve burun kemiğinde hassasiyet gibi sorunlara yol açabiliyor.
Kemerli burunlu bir kişi burun üzerinde yükseğe, yukarıya oturan güneş gözlükleri seçmelidir. Ayarlanabilir burunlu güneş gözlükleri var, onlar mükemmel bir seçim olabilir. Büyük çerçeveli gözlükler seçilmeli. Ray-Ban, Oalkeys veya Rudys gibi ünlü markaların çoğunda ayarlanabilir burun gözlükler var.
Bu durumu anlamak için gözlük sapları açılarak düzgün (masa üstü vs.) bir zemine konur. Şayet saplardan biri zemine temas esmiyorsa, gözlük yüzde eğri duracaktır. Bu pozisyondayken gözlük halkalarına yukarıdan bakıldığında, halkalardan biri içe dogru bir konumda ise, gözlük köprü kısmından eğilmiş demektir.
Prof. Dr. Ahmet Akman - Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Glokom, Katarakt, Tıbbi Retina Gözlük kullanımı göz numaramızı etkilemez.
Metal ve kemik çerçevelerin arasındaki farkı anlatan Uğur, “Çerçevelerin kenarlarının kalın veya ince olması güneş için pek bir şey fark etmez, ama kemik olanlarının tercih edilmesi daha iyi olur. Çünkü kemik çerçeve takıldığı zaman etrafta iz yapmaz. Yani metal telle birleştiği için ciltte iz yapma durumu oluyor.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Gözlük veya kontakt lens kullanmanın tek amacı daha iyi bir görme kalitesi sağlamaktır.
Burun – Köprü
2 lens arasındaki uzunluğu mm cinsinden veren ölçümdür. Cam aralığı olarak isimlendirilen köprünün ara mesafe ölçüsü de ekartman olarak adlandırılır. Gözlük saplarının iç kısmında 50 - 20 -150 şeklinde yazan ölçülerden 2. olan değer burun-köprü uzunluğunu gösterir. Örneğin burada 20 mm'dir.
Eğer terin çok asitli bir terkibi varsa, metal çerçevenin kaplamaları bu terkipten etkilenerek bozulacak, baz materyaldeki bakırı oksitleyerek yeşil renk almasına, giderek korrozyona ve yüzeyin törpü gibi pürüzlenmesine neden olacaktır.
Gözlük takıldığında yokmuş gibi bir his uyandırmalı ve yüze baskı yapmamalıdır. Gözlük çerçevesi kaşları içine alacak büyüklükte olmamalıdır. Kaşlar, çerçevenin üst kısmında görünebilecek sınırda olmalıdır. Çerçevenin küçük olması durumunda ise gözlük sapları şakaklara doğru baskı yapabilmektedir.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri