Kişinin genetik yatkınlığı bulunuyorsa saç dökülme yaşı 20 ila 25 yaş arasına kadar düşmüştür. Eğer genetik faktörler rol oynamıyorsa, strese ve hayat şartlarına bağlı saç dökülmesi söz konusu ise bu durum genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Saç dökülmesi durağan değil ilerleyen bir süreçtir. Saç dökülmeniz altında başka bir sebep yok ise 40 yaşlarınıza geldiğinizde yavaşlar.
Ancak saç dökülmesi yaklaşık 40 yaşına kadar devam edeceği için, erken yaşta saç ekimi yapılması uygun olmayabilir. Çünkü erken bir dönemde saç ekimi yapılırsa, kökleri zayıflayan diğer saçlar dökülmeye devam eder.
Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar. 45´li yaşlardan sonra hız kesmekle beraber 40´lı yaşlarda başlayan ve hızla ilerleyen saç dökülmeleriyle de karşılaşmaktayız.
Erkeklerde 30-40 yaşında, kadınlarda 50-60 yaşında başlar. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi, saçlarda incelme ve o alanın tamamen saçsız halde ortaya çıkması ve tepe açıklığı ile görülürken, kadınlarda saç çizgisi gerilemez, taç biçiminde bir seyrelme görülür.
İlgili 21 soru bulundu
Ancak saç dökülmesi yaşla doğru orantılı değil. Kişide genetik yatkınlık söz konusu ise saç dökülmesi 20´li yaşlarda başlıyor. Dökülmenin en yoğun olduğu yaşlar 25 ilâ 35 yaş arası. 45 yaşından sonra dökülme azalıyor. Bununla birlikte 40 yaşından sona başlayıp hızla kelliğe varan durumlar da yaşanabiliyor.
Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar. Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur.
Günde 150-200 saç telinin dökülmesi normaldir. Önemli olan, bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasıdır. Günde 200'den fazla saç kaybederseniz ve dökülme aniden meydana gelirse, reaktif saç dökülmesidir.
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Kişinin genetik yatkınlığı bulunuyorsa saç dökülme yaşı 20 ila 25 yaş arasına kadar düşmüştür. Eğer genetik faktörler rol oynamıyorsa, strese ve hayat şartlarına bağlı saç dökülmesi söz konusu ise bu durum genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Kadın tipi saç dökülmesi veya androgenetik alopesi, kadınlarda görülen en sık saç dökülme sebebidir ve genelde tahmin edildiğinden daha yaygındır. 35-40 yaşlarında kadınların %25'inde, 40 yaş üzerinde ise %50 'sinde saçlarda dökülme görülür.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
Erkek tipi saçların dökülmesinde her ne kadar çeşitli doğal tedavi yöntemleri olsa da en etkin sonuç sunan tıbbi tedaviler daha çok tercih ediliyor. Bu kapsamda kellik sorunu yaşam boyu yok edilebiliyor. Ancak tedavi süreci boyunca doktor talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. Saç dökülmesi artık önlenebilir.
Saç dökülmesi problemi kadın ya da erkek hepimizin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artar. Nisan Mayıs ve Haziran ayları ağırlıklı olmak üzere, mevsim geçişlerinde yaşadığımız bu problemin pek çok farklı nedeni olabilir.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hızını yavaşlatır. Kelliğe gidecek süreyi uzatır. Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir.
Bir insan günde ortalama 50 ile 100 saç teli kaybeder. Ancak bu saçın uzunluğuna ve kalınlığına göre değişir. Saçları uzun ya da kalın olan kişilerin saçlarını yıkadığı günlerde 150 - 200 saç teli dökülebilir. Saçı yıkamanın ertesi günü ise fazla dökülme görülmez.
KELLİK BELİRTİLERİ
Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden süratle dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Kellik, sadece erkek (baba) tarafından aktarılan bir özelliktir.
Stres, vücudun kortizol seviyesinin yükselmesine neden olabilir ve bu da saç köklerinin normal işlevine müdahale eder. Saç dökülmesi ve seyrelmesi bundan kaynaklanabilir.
Genetik sebeplerle ortaya çıkan saç dökülmesini tamamen engellemek şu an için mümkün değil fakat dökülen saç teli sayısını azaltmak ve dökülmeyi geciktirmek için yapılabilecek şeyler mevcut. Aileden gelen saç dökülmesini geciktirmek için dermokozmetik ürünler kullanılabilir.
Erkeklerde ayrıca en çok görülen problemlerden biriside ilerleyen yaşla incelen saçlar. Erkeklerin üçte ikisi otuz beşine geldiğinde saçlarının döküldüğünü rapor ediyorlar. Saç hatlarındaki yoğunluğun zayıflamaya başladığını gözlemliyorlar. Ve en iyi saç genlerine sahip olsanız dahi bu saç incelmesi görülebilir.
Saç ekimi konusunda birçok kişinin kafa karışıklığı vardır. Öncelikle saçlar tamamen dökülmeden saç ekimi için destek alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri