Orkide fazla güneşi sevmez, çiçekleri hemen bozulur ancak hiç güneş almayan ve loş yerde bulunması da iyi değildir. Yeterince güneş alamayan orkide çiçek açmayacaktır. Orkidenin üzerine gelen güneş yarı yarıya filtrelenmiş olmalıdır, yani dokunduğunuz zaman yaprakları hiç ısıtmamalı ya da çok az ısıtmalıdır.
Orkide, sıcağı çok sevmese de ışığı sever. Ancak ışığı doğrudan almaları gerekmez. Bu nedenle az güneş alan, güneşin doğrudan gelmediği bir pencerenin önü onun için idealdir. Eğer onu bol güneş alan bir pencerenin önüne koyacaksan güneş her geldiğinde kalın perdelerini çekmen gerekir.
Orkide çiçeği bol ışık sever. Fakat direk güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Işık alan bölge ışık aldığı yöne doğru yamulduğu için haftada bir kez bitkinin yönü ışık almayan tarafı, ışık yönüne çevrilmelidir. Cam önü kapı önü gibi rüzgar akımına maruz kalacak yerlere koyulmamalıdır, aksi takdirde yapraklarını döker.
Fakat bu çiçek doğası gereği aydınlık fakat doğrudan güneş ışığı almayan ortamları sever. Onlar için en sağlıklı ışık doğal ışıktır. Güneşin yakmayan saatleri yani sabah ya da ikindi güneşini kısa süreli alan aydınlık bir pencere yanıdır.
Orkidenin su gereksinimi mevsim özelliklerine göre değişebilmektedir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarken yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kökünde belirli oranda neme gereksinim duyan orkidenin haftada 2-3 kez sulanması çoğunlukla yeterlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Orkide fazla güneşi sevmez, çiçekleri hemen bozulur ancak hiç güneş almayan ve loş yerde bulunması da iyi değildir. Yeterince güneş alamayan orkide çiçek açmayacaktır.
Orkidenin susuz kaldığını yaprak ve köklerine dikkat ederek anlayabilirsiniz. Eğer orkide susuz kalmışsa saksı içinde bulunan kökler griye döner. Yeşil renkteki kökler, çiçeğin yeterli sulandığının bir göstergesidir.
Pirinç suyu orkide coşturan doğal besin lerden biri. Pirinç suyu ile 1 ayda müthiş sonuç alacağınızı göreceksiniz. 2 dakikanızı ayırıp videoyu izleyebilir ve sizde deneyebilirsiniz.
1. Üstten Dökerek Sulama Yöntemi
Burada dikkat etmeniz gereken nokta sulama yaparken orkidenin yaprak diplerine gelmeyecek şekilde saksı kenarlarına doğru üstten 1 bardak kadar suyu az az saksı kenarlarına doğru dökmektir. Altına süzülen su kalmışsa en geç 1-2 saat içinde fazlası boşaltılmalıdır.
Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkide, bol suya ihtiyaç duyar ancak sulamalar arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir.
Orkide canlandıran karışım nasıl yapılır ve uygulanır? Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin.
Çiçeğin ömrü, normal şartlar altında üç ya da dört aydır.
Orkidelerin tercihen evin içinde yetiştirilmeleri gerekir. Doğal yetişme ortamları tropik iklimlerdir ve dolayısıyla sıcağı severler. Bahar, sonbahar ve kış mevsiminde dışarıdaki sıcaklıklar çok düşüktür, içerde ve az 18 ˚C'de tutulmalıdırlar.
Orkideyi seçerken çiçeklerinin tamamını açmış olanları tercih ederseniz çiçekli döneminin güzelliğini kısa bir süre yaşayabilirsiniz. Bu nedenle çiçekli kısmında henüz tomurcukların da bolca bulunduğu orkideleri seçebilirsiniz. Alacağınız orkidenin saksısının da mutlaka şeffaf olmasına özen göstermelisiniz.
Ortalama 3 ile 5 yıl arasında orkidenin çiçek açması için beklemek gerekebilir. Fakat olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren orkide sonrasında her yıl iki veya üç kez çiçeklenebilir. Orkideler türlerine bağlı olmakla beraber sonbahar ya da ilkbaharda çiçeklenmeye başlarlar.
Hatta bazen 5 yıl orkidenin çiçek açması için beklemek gerekebilir. Olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren bir orkide yılda 2-3 defa çiçek açabilir. Farklı orkide türleri olduğundan her biri için çiçek verme süresi aynı değildir.
Diğer taraftan orkidelerin belli dönemlerde çiçekleri solar ve dökülür. Bu sebeple “orkide solduktan sonra tekrar çiçek açar mı” sorusu da çiçek severlerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Eğer orkidenizi çiçek açmış bir şekilde aldıysanız dökülme evresinden sonra tekrar çiçek vermesi çok olasıdır.
Bu sayede fazla biriken suyu drene edeceğinden bitkilerinizin su kaynaklı kök ve çiçek kayıplarınızın önüne geçilecektir. Orkideler sadece ihtiyaçları olduğunda ve ihtiyaç duydukları kadar sulanmalıdır. Bu süre yaz aylarında 4-6 gün, kış aylarında ise 6-8 günde bir 1 su bardağı suya denk gelmektedir.
Budamada kullanacağımız makas %5-10 luk seyreltilmiş çamaşır suyuyla dezenfekte edilmiş olmalıdır. Eğer makas bir kaç farklı bitkide kullanılacaksa her bitkiye geçişte çamaşır suyu dolu kaba 1-2 dakika batırılmak suretiyle dezenfekte edildikten sonra kullanılmalıdır.
Çiçeği günün aynı saatlerinde sulayın. Özellikle sabah saatlerinde sulamak, daha etkili olabilir. Yaprakların hastalıklara yakalanmasını önlemek için, haftada en az 1 kez nemli bezle yapraklarını temizleyin. Mantar oluşumu başladıysa, yaprakların üzerine bir kez tarçın serpiştirip bekletin.
Seçeneklerden ilki budamanın yanlış yapılmasına bağlı çiçek açmama sorunudur. Budanmamış orkide çiçek vermez. İkincisi ise vazelinle çiçek açtırma yöntemidir. Bunun için budamanın ardından vazelinle çiçeğinize destek vermeniz gerekmektedir.
Orkide yetiştirirken iz elementlerle birlikte uygun bir dengede azot, fosfor ve potasyum gereklidir. Sağlıklı yeşillik ve gövdeler azotla desteklenir, kökler fosforla güçlendirilir ve sağlık (y) çiçekler potasyumla desteklenir.
Buruşmuş yapraklar ve ölü kökler temizlendikten sonra yeni harçla saksıya dikilir. Dikim işleminde söküldüğü saksı harcı seviyesi ile aynı seviyeden dikilmelidir. Gölge ve nemli bir yere kaldırılan orkideler bir hafta bekletildikten sonra normal bakım yerine alınır. 4-6 Hafta içinde yeni sürgünler görülecektir.
Orkidenin rahat bir şekilde canlılığını koruması için yaklaşık 10 cm ölçüde ufak saksı yeterli olacaktır. Çiçeğin kökü saksıda ezilmemelidir bu konuya dikkat etmelisiniz. Saksı değişimi için en uygun mevsim ilkbahar mevsimidir. Mayıs sonu veya nisan başı gibi yeni bir saksıya çiçeğinizi aktarabilirsiniz.
Sağlıklı orkidenin saksı içindeki köklerinin rengi susuz ise gri renkte, suya ihtiyacı yoksa yeşil renkte olacaktır. Yapraklarının ise sert (diri), canlı olmasına ve yaprak diplerinde sararma, siyahlaşma, çürüme gibi hastalık belirtileri olmamasına dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri