Uyanık, kurnaz, çıkarlarını iyi kollayan, becerikli, zeki.
Gözü gönlü açılmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: neşelenmek, ferahlamak.
Gözü açık olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: fırsattan yararlanmak, kurnazca davranmak.
Gözü açık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Uyanık, becerikli (kimse)
Gönül gözü, tasavvufta çok kullanılan bir kavram. Önsezi yetenekleri bulunan âlim kişilerde var olduğu düşünülen ve önsezinin kaynağı olan bir hal. Görmeyendeki, gözü görmeden bir şeyleri tanımlayabilme yetisinin; yukarıda tanımlamaya çalıştığım gönül gözü ile hiçbir bağı yok.
İlgili 29 soru bulundu
Kalp gözü açık olan Allah'ın veli kulları vardır. Bu zatlar kabirdeki insanların hallerini görüp onlarla konuşabildikleri gibi, hayattaki insanların manevi hallerini de görebilirler. Kalp gözü, maneviyat gözü anlamında kullanılmaktadır.
Allahü teâlânın sevgili bir kulunu tanımak, baştaki gözle olmaz, kalp gözüyle olur. Tanıyanın kalp gözü açılmıştır. Kalp gözü, hakkı bâtıldan ayırmak içindir ki, en zor iş de budur. Büyük bir zata bir talebesi, (Efendim, bir dua buyurun da Allahü teâlâ bizim kalp gözümüzü açsın) der.
Aç gözlü, yetinmeyi ve şükretmeyi bilmeyen insanlar için yaygın kullanılan bir deyimdir.
AÇ GÖZLÜLÜK
Aç gözlü olma durumu, tamah, tamahkârlık, gözü doymama: Onların erkeğinde de karısında da ben yüzsüzlükten, aç gözlülükten başka bir şey görmedim (Hâlide E. Adıvar). ѻ Aç gözlülük etmek: Arsızca davranmak, gözü doymamak.
gözünü açık tutmak, dikkatli olmak, dikkatli bakmak.
[1] Eşinin dışında başka kimselerle de ilgilenen kişi. [2] İşini değiştirmeyi düşünen kimse.
Günümüzde birçok kişi geceleri gözü açık uyumaktadır. Bunu bir rahatsızlık olarak görmeyenler de vardır ancak gözü açık uyumak bir hastalıktır. Adı da Lagoftalmus olarak bilinmektedir. Bahsi geçen rahatsızlık, göz kapaklarının tam olarak kapanmaması nedeni ile kendini gösterir.
Gözü gibi sevmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: pek çok sevmek.
Üçüncü gözün açılmasıyla birlikte dünyayı daha yüksek bir bilinç ile algılayabiliriz. Bu çakranın açıklaması için biraz zamana ve bazı meditasyon tekniklerine ihtiyacımız vardır. Böylece içimizde bulunduğumuz evreni daha derinlemesine anlayabilmek için yeteneğimiz olur.
Ulûl'elbab olduğunuz gün kalp gözünüz mutlaka açılır, kalp kulağınız mutlaka açılır. Allah'ın bütün güzelliklerini görmeye başlarsınız.
Allah dilerse elbette Ayetü'l-Kürsi'yi veya başka bir ayeti okuyanın kalp gözünü açar.
Bu deyimlerden birisi de "cin gibi" deyimi olmaktadır. Bu deyim ise çok akıllı ve becerikli insanları betimlemek için kullanılmaktadır. Bazı kişiler son derece akıllı ve zeki olmaktadır. Bu kişileri tabir etmek ise cin gibi deyimi kullanılır.
İkiyüzlü kelimesi düşündüğü konuştuğu gibi davranmayan insanlar için kullanılmaktadır. İkiyüzlülük için TDK sözlüğünde çıkan anlam inandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama, riya, riyakârlık, mürailik olarak verilmektedir.
düşündüğünü doğrudan söylemek, gizli kapaklı hareket edip yalan dolan sözlerle içindeki gizliliği belli etmemek için kasmamaktır. gizli düşünmemek ve temiz duygulara sahip olmak ta denilebilir.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak.
Açgözlü, gözü doymaz, haris ve ikiyüzlüdürler. Başlıktaki tüm özellikler çok nadir olarak aynı bünyede yer işgal eder. Ancak tüm bu niteliklere haiz insanımsılar da maalesef oksijenimize ortak olmaktadırlar.
Arapça - tamah, Farsça - kâr kelimelerinin birleşiminden oluşan tamahkâr sözcüğü Türkçede açgözlü anlamına karşılık gelir.
Kalp gözü açık olan insanın içi sevgi doludur. Şefkati, merhameti boldur. Zihni, ruhu, yolu aydınlıktır. Kavgası, gürültüsü, çekişmesi yoktur.
Çünkü gönül gözünün veya kalp gözünün insanda açılmasının yolu ilahi ve evrensel öğretinin murat ettiği yolda bire bir yaşamaktır. Koşulsuz sabır, koşulsuz hoşgörü ve koşulsuz sevgi hayat yolu olmalıdır. Kırılmadan bükülmeyi başararak yaşamı deneyimlemiş, benlik, kibirlilik ve küçümsemeden sıyrılmış olmak gerekir.
Katarakt Nedir? Katarakt, gözün renkli kısmı olan iris dokusunun arkasında olan doğal lensin saydamlığını yitirerek görmeye engel olmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır. Halk arasında “göze perde inmesi” olarak da tanımlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri