Gözlerdeki kaşınma yapay gözyaşları veya alerji göz damlaları ile hafifletilebilir. Fakat çoğu durumda, rahatlama sağlamak için reçeteli göz damlaları veya ağızdan ilaç kullanımı gerekebilir. Bazı ilaçlar da özellikle semptomlar mevsimsel alerjilere bağlı ise, alerjiye daha az eğilimli hale gelmenize yardımcı olabilir.
Gözdeki viral, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar gözde kaşıntı yapabilir. Konjonktivit, gözün en dış tabakasının iltihaplandığı bir hastalıktır. Bu hastalıkta gözün beyaz kısmı kırmızıya döndüğünden hastalık 'kırmızı göz' olarak da bilinir.
Göz Kaşıntısı Belirtileri
Genellikle kaşıntıyı hafifletmek için antihistamin göz damlaları kullanılır. Alerjenleri önlemede ve kaşıntıyı hafifletmede çok etkilidirler. Bununla birlikte, ilaç tedavilerine ek olarak, kaşıntıyı gidermek için botanik çözeltiler de uygulanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Hava kirliliği, alerjik nedenler, göz kuruluğu veya mikrobik nedenlere bağlı olarak gözlerde ve göz çevresinde kaşıntı sık görülür. Bazı durumlarda gözde kaşıntı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kısa sürede kendiliğinden düzelmeyen göz kaşıntısı için mutlaka göz doktoruna başvurmak gerekir.
Gözlerinizde kızarıklık, kaşıntı vb. hassasiyet durumları belirdiyse sallama poşet çayları göz kapaklarınızın üzerine yerleştirebilirsiniz. Dilerseniz makyaj pamuklarını çayınıza batırarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 10 dakika kadar beklettiğiniz çay poşetleri göz kızarıklığınızın geçmesine yardımcı olabilir.
Yeşil çay: Yeşil çay, iltihap önleyici özellikleri sayesinde göz kaşıntısına oldukça iyi gelir.
Gözdeki kanlanma en sık göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince ve şeffaf bir zar olan konjonktivadaki damarların genişlemesi sonucu oluşur. Göz kızarıklığı genelde uykusuzluk, dijital göz yorgunluğu, uzun süre odaklanmak, şiddetli öksürük gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Göz kanlanması tek gözde ise ve görme bozukluğu, akıntı, kaşıntı, ateş gibi eşlik eden semptomlar varsa mutlaka göz muayenesinden geçilmelidir. Göz hastalıklarına ek olarak, romatolojik hastalıklar, tiroit problemleri ve hipertansiyon gibi diğer sağlık problemleri de göz kanlanmasına yol açabilir.
Kanlanma tek bir gözde, sıklıkla da her iki gözde görülür. Bazı zamanlar göz yorgunluğu, klimalı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak gibi nedenlerin tetiklediği göz kanlanması, üveit, göz tansiyonu, troid ve ramotolojik gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Göz alerjilerinin tedavisinde antihistaminik ve dual etkili alerji damlaları kullanılmaktadır. Bu damlaların yanında zaman zaman soft steroid damlalar ve topikal anti inflamatuar damlalar da önerilebilmektedir.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Genellikle kendiliğinden 1-2 haftaya kadar geçen göz kanlanması bazı durumlarda uzun süreli olabilir. Fakat göz kanlanmasının altında farklı nedenler de yatabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir doktorun teşhisi koyması gerekir. Göz kanlanmasına neden olan hastalığın tedavi edilmesi kanlanmayı da ortadan kaldırır.
Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar verilir. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan topikal ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kaybolur.
Kalıcı körlüğe kadar gidebilen kritik birkaç dakikada yapılması gerekenleri Dünyagöz Hastanesi 'nden Prof.Dr. Kazım Devranoğlu, şöyle özetliyor; “Yüzünüzü yukarı doğru çevirin. Gözünüzü bol su ile yıkarken, göz kapaklarınızı elinizle tutarak kaldırıp, su ile yıkayın. Sakın bezle silmeyin.
Tek kullanımlık ürünler işaret yönünde çevrildikten sonra kapak parmaklar arasında sıkılır. Ardından göz duşu kapağı bu pozisyondayken göz yuvasına yaslanarak desteklenir. Ardından parmaklar serbest hale getirilir.
Neredeyse herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı göz kanlanmaları çoğu zaman kendiliğinden geçer. Dr. Feridun Kunak, göz kanlanmasına, kaşıntısına engel olan yöntemi izleyiciyle paylaştı. Kunak, çay demini göz pınarına damlatıp o şekilde göz banyosu yapılması gerektiğini, göze faydalı olacağını söyledi.
Her akşam temiz patates dilimleri ile uyguladığınızda gözünüzdeki kanlanma gidecektir.
Aktardan aldığınız papatya çayını sıcak suda 5 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ardından temiz bir pamuk yardımıyla enfekte olan bölgeye uygulayın veya göz banyosu yapın. Ancak herhangi bir irritasyon veya rahatsızlık duyarsanız devam etmeyin ve gözlerinizi ılık suyla durulayın.
Sarılığı olan kişilere sürekli su içmeleri ve daha fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, fındık ve baklagiller gibi karaciğer dostu yiyecekler yemeleri tavsiye edilir. Karaciğer tedavi ile iyileşmeye başladığında sarılık ve gözlerdeki sarı renk azalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri