Göz merceği irisin hemen arka tarafında yer alır. Esnek, canlı yapıda bulunan ince kenarlı olan bir mercektir. Göz içine gelen ışığın kırılması ile ağ tabaka üzerinde yer alan sarı leke üzerine bu ışığın düşmesini sağlar. Göz merceği içinde kan damarları bulunmamaktadır.
Göz içi lens tedavisi, katarakt gibi göz rahatsızlıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, göz içindeki doğal lenslerin yerine özel teknoloji ile üretilen protez lenslerin yerleştirilmesi prensibine dayanır. Buradaki lens terimi kontakt lenslerle karıştırılmamalıdır.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Mercekler genelde camdan ve saydam plastikten yapılır. Lensler, gereken şekle göre taşlanır, parlatılır veya kalıplanır. Bir mercek, ışığı odaklamadan kıran bir prizmadan farklı olarak, bir görüntü oluşturmak için ışığı odaklayabilir.
Göz içi mercekler, özellikle katarakt sebebiyle gözün doğal merceğinde geri dönüşü olmayan bozulmalarda kullanılır. Farklı görme bozukluklarında da yakın-uzak, yakın-orta-uzak gibi mercekler kullanılabilir. Ameliyat sırasında doğal mercek çıkarılarak yerine yapay bir mercek yerleştirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Multifokal mercekler, katarakt hastalığı bulunan hastalarda kullanılmaktadır.
Ağrısız bir operasyondur. Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına akıllı göz içi mercek takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider, o gece göz bantla kapalı kalır ve ertesi gün kontrol sırasında hekim tarafından bandaj açılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına döner.
Göz içi lens operasyonları lazer tedavisi için uygun kornea kalınlığına sahip olmayan ve ileri derecede göz bozukluğu olan hastalarda uygulanabilir. Böylelikle akıllı lensler, excimer lazer tedavisinden yararlanamayan hastaların gözlük kullanım ihtiyacına çözüm sunar.
Kaymış olan göz içi lensin en yaygın belirtisi görme değişikliğidir. Görmenin ne derece etkilendiği göz içi lensin ne kadar kaydığına bağlıdır. Göz içi lens kayması ayrıca retina dekolmanı, kanama, göz içi inflamasyonu, maküla ödemi , glokom ve korneal ödem gibi diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Tedavi edilmezse özellikle enfeksiyon ciddi bir risk olur ve kalıcı görme kaybı ile sonuçlanabilir. Bu tip yaralanmalar acil cerrahi müdahale gerektiren durumlardır. Özellikle delici yaralanmalarda göz fizyolojisi hızla bozulur. Hasta bazen gözünün delindiğinin farkına varmayabilir.
Ülkemizde her yıl yüzbinlerce kişi katarakt ameliyatı olmaktadır. Katarakt ameliyatında, bulanıklaşan göz merceği temizlenerek çıkarılır ve yerine görmeyi sağlayacak yapay mercek takılır.
Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanmaz? Bu lensler tek açılı görme bozukluğu sorunu yaşayan kişilere takılmamaktadır. Çünkü uzağı ya da yakını görmekte zorlanmayan kişilerin görüş açılarını lens bozabilir, yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla görme bozukluğu olan tüm hastalara uygulanmaz.
Göz merceği irisin hemen arka tarafında yer alır. Esnek, canlı yapıda bulunan ince kenarlı olan bir mercektir. Göz içine gelen ışığın kırılması ile ağ tabaka üzerinde yer alan sarı leke üzerine bu ışığın düşmesini sağlar. Göz merceği içinde kan damarları bulunmamaktadır.
Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir. Birinci ayın sonunda artık sorunsuz bir göz, son görme düzeyine ulaşmış olmalıdır.
Akıllı lens ameliyatları SGK kapsamında değildir ve bu sebeple sigorta karşılamamaktadır. Pek çok hasta bu durumda özel hastaneleri tercih ederek akıllı lens ameliyatı yaptırabilmektedir.
Akıllı lens kaç yaşında takılabilir? Akıllı lens uygulanması için normal şartlarda ilk uygulama yaşı kırk olarak önerilmektedir. Uygulama zorunluluğunun bulunması durumunda ileri derece göz hastaları için daha erken yaşlarda akıllı lens ameliyatı yapılabilmektedir.
2. günden itibaren görme netleşmeye başlar. Kişi büyük oranda günlük aktivitelerine dönebilir. 2 gözün ameliyatı da tamamlandıysa 2-3 gün sonra araba kullanılabilir. Yaklaşık olarak ameliyattan 1 ay sonra görme en iyi seviyesine ulaşır.
Mercek türü, uzman doktorla birlikte belirlenmelidir ve kişinin görme ihtiyacına uygun olarak seçilmelidir. Katarakt ameliyatında mercek takılması şarttır ve ameliyatın başarısı için gereklidir. Mercek takılması, görme kaybının neden olduğu bulanıklığı ortadan kaldırarak görme kalitesini düzeltir.
Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2023. Ülkemizde Sosyal güvenlik kurumu katarak ameliyatı için hastanelere 1100 TL civarında bir ödeme yapmaktadır.
Göz Çizdirme Ameliyatı
Ancak maalesef katarakt beklenildiği zaman durum pek iyiye doğru gitmez. Zaman içinde hastanın şikayetleri artar. Görme iyice bulanıklaşır. Katarakt ameliyatı olunmaz ise, göz tansiyonu artışı gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.
Akıllı lensin takılması sonrasında gözünüzü dış etkenlerden koruyacak olan kapağı mutlaka takmalısınız. İki gün sonunda ise dışarı çıkarken güneş gözlüğünüzü takmalısınız. Çok fazla gerekmiyorsa başınızı öne eğmeyin ve ağır kaldırmayın.
Göz İçi Lens Uygulamaları
Refraktif (Clear) Lens değişimi, “göz içi mercek değişimi”, “şeffaf lens değişimi” gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu yöntemle katarakt ameliyatlarında olduğu gibi göz içindeki doğal mercek gözün dokusuyla uyumlu şeffaf bir lensle değiştirilir.
Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi lensin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı lens uygulaması her hastaya uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri