Bir kuramsal fizikçi olduğu ve çalışmaları teorik boyutta olduğundan günümüz teknolojisinin onun varsayımlarının doğruluğunu kontrol etme imkanı olmadığı için Nobel Ödülü'nü alamamıştır. Zaten o, bu işi, pek de önemsemediği ödülleri almak için yapmıyordu.
Hawking Radyasyonu
Kara deliğe düşen hiçbir şeyin dışarı çıkamamasına rağmen, kara delikler zamanla buharlaşarak küçülüyor ve yok oluyor. Kara deliğin buharlaşmasına neden olan fiziksel sürece de Hawking radyasyonu diyoruz ve adında da anlaşıldığı gibi bu teoriyi Stephen Hawking geliştirdi.
Matematik ve diğer birçok bilimsel ve kültürel alan için Nobel Ödülü verilmemiştir. Bunun bir nedeni Nobel'in matematiği pratik bir disiplin olarak görmemiş olmasıdır. Hem Fields Madalyası hem de Abel Ödülü "Matematiğin Nobel Ödülü" olarak tanımlanmıştır.
Ödül, ilk defa 1901 yılında Frédéric Passy'ye ve Henry Dunant'a verildi. Ödül en son 2021'de ise Maria Ressa'ya ve Dmitri Muratov'a verildi. 1962'de bu ödüle layık görülen Linus Pauling, daha önceden 1954'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazandığı için, iki Nobel Ödülü birden kazanan ilk kişi oldu.
Ancak, cenazenin yakılmasından sonra ailesi bedenin tamamının yakılmadığını öğrendi: Otopsi sırasında patolog Dr. Thomas Harvey, Einstein'ın kafatasını keserek açmış ve çalışma için beyni çıkarmıştı.
İlgili 42 soru bulundu
Dünyanın en zeki insanları arasında gösterilen Einstein'ın yıllardır saklanan beyin parçacıkları Philedelphia'daki bir müzede sergileniyor.
İngiliz evrenbilimci, Profesör Stephen Hawking'e göre 'Evren'in yaradılışına ilişkin teorilerde Tanrı'ya yer yok. ' Hawking, yeni kitabında Big Bang - Büyük Patlama'nın fizik yasalarının kaçınılmaz sonucu olduğu saptamasını yapıyor ve Evren'in hiçten varolabileceğini söylüyor.
Tarihin en ünlü fizikçisi kimdir diye soracak olsak, hiç şüphesiz yanıt Albert Einstein olacaktır. Einstein, çocukluk döneminde bile yaşıtlarından daha ileri bir seviyedeydi. Uzay ve Evren konusunda oldukça meraklı olan Einstein, gençlik döneminde “Manyetik Alanlar” üzerine birçok makale yazdı.
Stephen Hawking 21 yaşındayken tedavisi bulunmayan ALS hastalığına yakalandı. Doktorlar sadece 2 sene yaşayabileceğini söylemesine rağmen o ölüme meydan okumuştur. Bu hastalık Hawking'i genç yaşta tekerlekli sandalyeye mahkûm bıraktı. Zamanla ilerleyen hastalığı bilim adamının konuşmasına da engel oldu.
Adhara'nın bu okulda IQ'sunun 162 olduğu tespit edildi. Bu, her ikisi de 160 IQ'ya sahip olan Albert Einstein ve Stephen Hawking'den daha yüksek bir seviye.
Dünyaca ünlü astrofizikçi ve evren bilimci Stephen Hawking'i 76 yaşında kaybettik. 21 yaşından buyana engelli olarak yaşamını sürdürmüş olan Stephen Hawking'in başarılarla dolu yaşam öyküsü en ileri derecedeki engelin dahi büyük başarılara engel olamayacağının somut kanıtıdır.
Bu hastalığın teşhisi 1963'te, Hawking 21 yaşındayken konuldu; doktorları tarafından Hawking'e iki yıllık ömür biçildi. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti.
Einstein, sanılanın aksine ortalamadan ufak bir beyne sahipti. Ancak onu farklı kılan, analitik zekasını destekleyen bazı beyin bölgelerinin, genel beyin hacmine oranının daha büyük olmasıdır. Buna karşılık, beyninin bazı diğer bölgeleri, genel ortalamaya göre kısmen daha küçüktür.
verdi. Einstein'ın beyni 1230 gram ağırlığındaydı. Halbuki çağdaşlarının ortalaması 1400 gram idi.
Thomas Harvey, beynini çalıp 240 parçaya bölerek dünyanın farklı yerlerindeki bilim adamlarına gönderdi. Harvey otopsiyi bitirir ancak aklına bir şey gelir. “Cenaze buradan çıkınca nasıl olsa yakılacak, beynini alsam kimse anlamaz” diye düşünür. Düşündüğünü yapar, Einstein'ın beynini alır ve bir kavanoza koyar.
İlk Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülü sahibi 1901: Emil von Behring (Almanya İmparatorluğu). İlk Nobel Edebiyat ödülü sahibi 1901: Sully Prudhomme (Fransa). İlk Nobel Barış ödülü sahibi 1901: Jean Henry Dunant (İsviçre), Frederic Passy (Fransa).
Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, 1986-2000 yılları arasında dünya barışına katkıda bulunanlara tevcih edilmiş bir devlet ödülüdür. Mevzuat dayanağını 14.11.1984 tarih ve 84/8769 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Tüzüğü" teşkil etmekteydi.
Nobel Ödülü'nü kazananlara birer diploma, Nobel madalyası ve yaklaşık 1 milyon dolar para ödülü veriliyor. Ödül, Norveç'in başkenti Oslo'da 10 Aralık'ta yapılan törenle sahiplerini buluyor.
Fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış için konmuş ödüller kendi ilgi duyduğu konulardı. Ancak iddialara göre, bu yoğun kıskançlığı nedeniyle matematik alanında ödül koymadı.
Dünyaca ünlü Rus yazar Lev Tolstoy'un (1828-1910) Nobel Edebiyat Ödülü'nü reddettiği ortaya çıktı. Tolstoy, Nobel ödülü ile gelen paranın hayırdan ziyade kötülük getireceğine inanıyordu. Resmi bilgilere göre, 107 yıl önce Tolstoy'un eserlerinin yeterince “idealistik” bulunmadığı gerekçesiyle yazara ödül verilmemişti.
Dört Nobel ödülü sahibine, Nobel Ödülünü alması amacıyla kendi hükumetleri tarafından izin verilmedi. Almanya Adolf Hitler hükumeti, Richard Kuhn (kimya, 1938), Adolf Butenandt (kimya, 1939) ve Gerhard Domagk (Fizyololji veya Tıp, 1939)'ın ödüllerini almasına izin vermedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri