Temiz ellerle lensi çıkarmak, enfeksiyon riskini azaltır. Göz Kapaklarını Kontrol Etmek: Eğer lens gözün alt kapağına kaçtıysa, alt kapağı hafifçe çekerek kontrol edilebilir. Gözü Yıkamak: Göz hafifçe yıkanarak lensin doğal olarak dışarıya gelmesine yardımcı olunur.
Bu meydana gelirse, lensi genellikle gözünüze birkaç ıslatıcı veya süni gözyaşı damlası damlatıp ardından göz kapağınıza hafifçe masaj yaparak bulabilirsiniz. Çoğu durumda, katlanmış lens gözünüzde onu görebileceğiniz ve çıkarabileceğiniz bir konuma hareket edecektir.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın. Çünkü toz parçası gözünüzü çizebilir ve gözünüze zarar verebilir. Göz sürekli kapatıp açılarak yabacı cismin çıkması sağlanabilir.
Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
İlgili 43 soru bulundu
Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Yalnızca özel üretilen uzun süreli lensler ile uyumak sıkıntı yaratmaz. Bunun dışında tüm lensler gece yatarken çıkarılması gerekir. Fakat en iyi lens kullanıcısı bile lenslerini çıkarmadan uyuya kalabilir.
Bunun yanı sıra temizlenmesi için lenslerinizi bir süre solüsyonda bırakmanız gerekecektir. Bu sebeple bir batma hissettiğinizi düşünürseniz lens solüsyonunuzu göz damlası gibi gözlerinize damlatın. Bir süre bekledikten sonra sorun ortadan kalkacaktır.
Kornea üzerine doğru bir şekilde yerleştirilmesi gereken kontakt lensin yanlış bir şekilde yerleştirilmiş olması sonucunda görme problemleri çözümlenmeyecek ve devam edecektir. Kontakt lensin ters takılması görüş bozukluğuna neden olacaktır.
Lens gözünüzün beyazına yapışmışsa, lensi gözde yapışık tutan vakumu bozmak için parmak ucunuzun yumuşak kısmını kullanarak lensin kenarına gözünüzün hemen dışından nazikçe bastırmak bastırın. Diğer bir seçenek, eczanelerin kontakt lens bakım bölümünde satılan küçük bir "vantuz" cihazını kullanmaktır.
Kontakt lensleri ilk defa kullanan bazı kullanıcılar lenslerinin kayarak gözlerinin arkasına kaçacağından endişe ederler. Merak etmeyin, bunun olmasının herhangi bir yolu yoktur. Konjonktiva denilen ince ancak dayanıklı bir zar göz kapaklarının iç kısmını kaplayarak gözün üstüne döner ve gözün beyaz kısmını örter.
Dolayısıyla göz küresinin altına veya üstüne herhangi bir yabancı cismin geçmesini engelleyecek şekilde konumlanır. Dolayısıyla düşen hiçbir kirpik, göz küresinin altına giremez. Sadece konjonktivanın kıvrım yaptığı göz kapağı köklerinin çıkmazına doğru ilerleyebilir.
Lensler adezyon kuvveti sayesinde göze kolayca tutunarak yapışabilmektedir. Adezyon kuvveti; gözde bulunan kornea tabakasındaki gözyaşıyla oluşmaktadır. Bu etki gözde vakum görevi görerek lensin düşmesini engelleyici özelliktedir. Kontakt Lenslerin Göze Yapışması durumu bu şekilde açıklamak doğru olacaktır.
Hastalığın en önemli belirtileri ise gözde ağrı, kızarıklık, akıntı, batma, görme netliğinin bozulması ve ışığa karşı hassasiyettir.
Kontakt lense bağlı alerji, göz kuruluğu, hatta kornea enfeksiyonu söz konusu olabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı sırasında gözde batma, yanma, kızarıklık, ağrı gibi şikayetleriniz gelişirse kontakt lensinizi hemen çıkarıp vakit kaybetmeden göz hekimine başvurmanız önerilir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
Aylık Lens İle Uyunur Mu? Araştırmalara göre gözde lensle uyumak konjonktivit oluşumuna sebep olma ihtimali yüksek olduğundan tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanım süresi olan lenslerde dahi eğer bireyde enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kesinlikle lensle uyumak önerilmez.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Bu sebeple lens kullanan kişilerin uyumadan önce lensleri çıkarması gerekmektedir. Gözümüzde yer alan kornea sağlığı için hava alması gerekir. Bu sebeple eğer uyurken lenslerinizi çıkarmazsanız, bu durumda kornea için gereken havayı gözünüz temin edemez ve göz sağlığınız için enfeksiyon riski oluşturur.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Kontakt Lens Kullanımı
Kontakt lenslerin yanlış kullanımı göz kuruluğu riskini ortaya çıkartmaktadır.
İnsanlar 11 yaşından itibaren lens kullanabilirler fakat buna göz doktoru karar vermektedir. Size en uygun lensi ancak göz doktorunuz önerebilir. 1 günlük lensler gün sonunda kesinlikle gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lensi ertesi gün kullanmak için tekrar kabına koymamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri