Sürücülerin SRC belgesi alması için SRC kursu verebilecek yeterliliğe sahip kurslara gitmesi gerekiyor. Bu kurstan başarılı olup belgeyi aldıktan sonra ticari araç kullanabilirler. SRC sorgulama işlemlerini E-Devlet sitesinden yapabilirsiniz.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan 4925 sayılı Karayolu Taşıma yönetmeliğine göre otobüs, çekici, panelvan, minibüs gibi yük, kargo ve yolcu taşıyan araçlar ticari araç olarak ifade edilir. Bu araçları kullanan kişilerin sürücü belgesi ve psikoteknik raporunun yanı sıra SRC belgesine sahip olması gerekir.
SRC belgesi genel olarak yolcu ve yük taşımacılığı gibi ticari amaçlar ile taşımacılık yapacak olan kişilerin, bu araçları kullanabilmek için sahip olması gereken belgedir. K1, K2 ve K3 yetki belgesi türlerinin her biri için başvuru yapacak kişilerin de bu kapsamda SRC belgesine sahip olması gereklidir.
Src belgesi olmadan araç kullanılamaz. Bu belgeler ulusal, uluslararası ve uluslararası statüye sahiptir. SRC belgesinde, 4925 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında ulaşımın zorunlu olduğu ve bu araçların ulaşımsız kullanımının cezaya tabi olacağı belirtilmektedir.
Gelinen noktada, vatandaştan HİÇBİR EVRAK İSTEMEDEN herkesin kendi E-DEVLET Kapısından sisteme girip arama çubuğuna "muafiyet kapsamında SRC" yazıp ARA dediğinde karşısına çıkan tabloya gerekli bilgileri (3-4 satır / Ehliyet belge no, seri no, alındığı yer) girip TAMAM tuşuna basıldığında SRC Belgesi sistemde ...
İlgili 16 soru bulundu
TC mevzuatına göre H sınıfı sürücü belgesi olan kişiler (aslında sakatlıkları buna engel olmadığı halde) ticari araç kullanamazlar. Ama ticari araç denilen araçlar binek olarak da tescil edilebilirler. Yani, ticari olarak tescil edilmiş araç kullanamazlar demek daha doğru.
İndirimler kapsamında 24.307 TL olan K1 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K2 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K3 belgesi bedeli 5.000 TL'ye düşürüldü.
K2 belgesi alacak kişilerin, kendisinden istenilen evraklar ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekir. Yapılan başvurular, evraklarda herhangi bir eksiklik bulunmaması halinde yaklaşık 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Hangi K belgesini almalıyım? Yurt içi Nakliyecilik faaliyetinde bulunanlar K1 türü yetki belgesi. Kamyoneti ile Nakliyecilik faaliyetinde bulunanlar K1* türü yetki belgesi. Yurt içi Oto kurtarıcı faaliyetinde bulunanlar K1(Ö) türü yetki belgesi.
Ehliyeti olanların, ticari araç kullanabilmesine izin veren SRC belgesi, artık e-devlet üzerinden alınacak. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın açıkladığı değişikliğe göre, belge, artık 5 dakikada alınabilecek, üstelik ücreti de 40 liradan 20 liraya düşürüldü.
Aracın ilk olarak sahip olduğu ticari ruhsat, Trafik Tescil Müdürlüğü'ne başvuruyla binek otomobil ruhsatı haline getiriliyor. ve dönüştürülmüş araç yeni ruhsatla trafiğe çıkmaya hazır hale getiriliyor. Ardından aradaki vergi farkının ödenmesi gerekiyor.
Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır.
FİAT YENİ DOBLOCARGO ARACIM İÇİN K2 YETKİ BELGESİ ALDIM. ARACI KULLANAN SÜRÜCÜLER İÇİN DE BELGE ALMALI MIYIM? Sürücüler için SRC ve Psikoteknik Belgesi alınması gerekmektedir.
Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.
K1 YETKİ BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR? Yetki belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır. Eğer yetki belgesi sahibi olan şahıs veya firma faaliyetine devam etmek istiyorsa yetki belgesini süresi içinde yenilemelidir. Süresi içinde yenilenmeyen yetki belgeleri ve eki belgeler iptal edilir.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
KAMYONET sahibi Şahıs veya Şirketlerin ;
%90 indirimli K1 Yetki Belgesi alınabilir. Burada sadece kamyonet cinsi araç eklenebilir ve sadece merkezin bulunduğu il sınırları içerisinde olması gerekir. Merkezinin bulunduğu il dışında taşımacılık yapıldığı tespit edilirse cezai işlem uygulanır.
c) C2, L1, L2, M1, M2, N1 veya N2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde sözleşmeli olarak çekici, kamyon veya kamyonet cinsi taşıtları kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin K1, yetki belgesi müracaatında bulunmaları halinde; 01.07.2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yetki belgesi ücretinde %75 indirim uygulanır.
Ticari araç terimi, adından da anlaşılabileceği üzere ticari amaçlara hizmet eden araçlar için kullanılıyor. Kamyon, otobüs, tır gibi araçların dahil olduğu; yük ve yolcu taşımak için kullanılan bu araçlar geniş bir iç dizayna sahip oluyor.
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür.
kullanabilirsin ama sahsi kullanimda bile ticari arac kurallarina uyman gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri