Çiftçi, ziraî faaliyetlerle iştigal eden gerçek kişilerdir. Bunlar aşağıda izah olunduğu şekilde bu faaliyetlerinden doğan kazançları dolayısiyle ya vergiye tabidirler veya tabi değildirler. Vergiye tabi olan çiftçiler de ya gerçek usulde veya götürü usulde vergilendirileceklerdir.
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Vergi kesintisi yoluyla vergilendirme, gerçek usule tabi olmayan çiftçiler açısından aynı zamanda nihai bir vergileme niteliğindedir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 54. maddesinde yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde tespit olunarak vergilendirileceği belirtilmiştir.
Küçük çiftçi muaflığı: (*) Madde 10 – (Kaldırılmadan önceki şekli) Küçük çiftçi Gelir Vergisinden muaftır. Çiftçilerin bu vergi karşısında küçük çiftçi olup olmadıkları 12 nci ve 13 üncü maddelerde yazılı işletme büyüklüğüne ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunur.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
İlgili 32 soru bulundu
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
Gerçek usulde vergilendirilerek defter tutan işletmeler kazançları ve iratlarının %15 ila %35 arasında değişen bir oranını gelir vergisi olarak ödemektedirler.
Tarım Bağkur Muafiyet Belgesi tarımsal faaliyet nedeniyle ziraat odalarına kayıt yaptırması nedeniyle Tarım Bağkur sigortalılığının başlamamsı için ziraat odaları tarafından düzenlenen bir belgedir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. Maddesine göre gerçek usulde vergilendirme şartlarını taşımayan çiftçilerin zirai kazancı, hasılatları üzerinden tevkifat yapılarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermez.
Çiftçi işletme defteri tutan mükellef GERÇEK usulde vergilendirilen mükelleftir. Satışların da Fatura kullanılır. Gerçek usulde vergi mükellefi olanlar diğer mükelleflerden farkı yoktur. Fatura alır fatura düzenler.
Yukarıdaki kısımda da açıklandığı üzere zirai kazancın gerçek usulde tespitinde bilanço esasına göre defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Çiftçiler diledikleri takdirde bu usulde defter tutacaklardır. yararlanabilmeleri için, bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur.
6. Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı,diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Madde 12 – (Değişik: 17/7/1972-1610/7 md.) Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir.
7 Haziran 1943 tarihinde, 4429 Sayılı Kanunla yürürlüğe giren Toprak Mahsulleri Vergisi,1 Ocak 1946 tarihinde 4840 Sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.
Tarımsal kazançların vergi kapsamına alınması ise 1960 yılında gerçekleştirilmiştir (Önder, 1963:26).
Seracılık gibi dar alanda yapılan üretimler için 500 metrekare arazi kaydı bulunması veya sadede bir büyükbaş hayvanın bulunması da çiftçilik faaliyeti sayılmaktadır. Bu nedenle sahibi olduğunuz bir hayvan veya kiraladığınız bir dekar arazi ile dahi tarımsal faaliyet gerçekleştiriyorsanız çiftçi belgesi alabilirsiniz.
Tarıma dair desteklerden faydalanmak ve Bağ-Kur sigortasına kayıt yaptırmak mümkün olur. Müstahsil yol belgesi alınabilmektedir. Tarım kredi kartı başvurusunda bulunma avantajına sahip olunabilir. Çiftçiler için özel olarak üretilmiş olan cep telefonu hatlarına sahip olabilirler.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Aşağıda gelir vergisi dilimlerini bulabilirsiniz.
Örnek olarak 200.000 TL gelir elde ettiniz. 200.000 TL % 27'lik vergi diliminin içinde diye hepsi %27 üzerinden vergilendirilmiyor. 200.000 TL'nin 70.000 TL'si %15'den- 70.000 TL ile 150.000 TL arası %20'den- kalan 50.000 TL' de % 27 ile çarpılıyor.
Eğer Türkiye'da senede 40,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 6,704 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 33,296 TL, aylık 2,775 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 16.8% ve marjinal vergi oranınız 20.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 8,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,261 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 6,739 TL, aylık 562 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
Emeklinin gelir elde etmediği iş yeri, arazi ya da arsa gibi gayrimenkulleri olması durumunda indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılabilecektir. Binanın ikamet amacıyla kullanılıp/kullanılmadığı; elektrik, su, doğal gaz, internet gibi faturalar ve ikamet belgesi ile tespit edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri