Bakteri veya mikrop kapma, enfeksiyona maruz kalma ve alerjik problemler gibi dış etkenlere bağlı oluşan göz kanlanması, herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan 1 gün gibi kısa bir sürede kendiliğinden geçebilir. Bazı durumlarda ise gözün normale dönmesi 1-2 hafta sürebilir.
Bu mikroplar; bakteriler veya virüslerdir. Gündelik hayatta en sık rastlanan konjonktivit formudur. Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Ayrıca enfeksiyon iltihaplanmaya ve göz yaşı drenaj sisteminin tıkanmasına yol açabilir ve göz yaşı bezi iltihabına neden olabilir. Enfeksiyon, gözde apseye benzeyen bir korneal ülserin altta yatan bir nedeni de olabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, korneal ülser şiddetli görme kaybına yol açabilir.
Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
İlgili 17 soru bulundu
Göz enfeksiyonu durumunda tercih edilecek doğal yöntemlerden biri de yeşil çay uygulamasıdır. Yeşil çayın içindeki antioksidan maddeler, gözün içinde oluşan bakterileri temizleme konusunda yardım eder. Yeşil çay, cildi yenileyip temizlediği için gözde oluşan enfeksiyonun da temizlenmesini hızlandırır.
Pansuman gerekmez. Hasta günde 3 defa 4 hafta reçete edilen antiinflamatuvar ve antibiyotik göz damlası beyaz kapak damlalarını damlatır.
Bakteriyel konjonktivitin geçmesi ilaç tedavisi ile 3-4 gün kadar sürer. Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir. Adenoviral konjonktivit hastalarında ilaç tedavisi ile dahi iyileşme 3-4 hafta kadar sürebilir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Özellikle öksürme ve hapşırma ile bile bulaşabilir. Bakteriyel kaynaklı enfeksiyon, göze değen el ya da eşyalara temas ile başkasına bulaşabilir. Hastalığın bulaşıcılığı yüksek olabileceğinden ötürü tedavisi için doktora başvurmak gerekir. Tedaviyi geciktirmek kalıcı göz hasarlarına yol açabilir.
✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Dr. Kemal Türkyılmaz, bölgede gözün limonla temizlenmesinin doğru bilinen bir yanlış olduğunu belirterek, "Göze limon sıkmayın, çay banyosu ile temizleyin" dedi.
Göz çapağı gözün köşesinde biriken mukus, yağ veya cilt hücreleri ile diğer kalıntılardan oluşur. Ne kadar buharlaştığına bağlı olarak kuru, ıslak veya yapışkan olabilir. Gözde sarı veya yeşil renkte olabilen çapak yeni doğan ve küçük bebeklerde sıklıkla görülebilir.
Genelde herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Zamanla kan lekesi yavaş yavaş kendi kendine kaybolur. Bu olay kan lekesinin büyüklüğüne göre günler veya haftalar alabilir. Gözde yanma ve batma var ise suni göz yaşı kullanılabilir.
Gözde sümüksü çapak oluşumunun temel nedeni yağ, deri ve hücrelerdir. Enfeksiyonlara bağlı olarak göz sıvısının yoğunlaşması sümüksü çapaklanmanın oluşumuna neden olur.
Tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı başta olmak üzere gözle ilgili ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Akut bakteriyel konjonktivit ise daha hafif seyreder. Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer.
Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar. Çayın demledikten sonra beklemesiyle içinde oluşan antiseptik maddeler de arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir”.
Göz enfeksiyonu tedavisi
Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.
Bakteriyel endoftalmi gibi göz enfeksiyonları, çoğunlukla kuvvetli antibiyotikleri kapsayan tedaviye hemen başlanılmadığı takdirde körlükle sonuçlanabilir. Bu enfeksiyon türü, delici göz yaralanmaları nedeniyle veya katarakt ameliyatı gibi göz ameliyatlarının nadir görülen bir komplikasyonu olarak oluşabilir.
Viral göz enfeksiyonları, gözde ciddi ağrılar ve şişlikler oluşmasına neden olabilir. Bu belirtiler için göz enfeksiyonu evde tedavisi adına doktorunuzun önerdiği şekilde soğuk ve sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
İlacınızı sadece önerilen sürede kullanın. Aynı zamanda 2 farklı göz damlası kullanmanız gerekiyorsa en az 15 dakika aralıklarla uygulayın. Göz damlaları gözde yanma hissine neden olabilir ancak birkaç dakikadan uzun sürmesi halinde mutlaka hekime / eczacıya başvurun.
Gözyaşı damlası kullanın
Gözyaşı serum damlaları, merhemler ve yapay gözyaşı da göz kuruluğuna iyi gelen yöntemler arasında yer alabilir.
Damlalık ucunun kirpiklere ve kaşınıza temas etmemesine dikkat edin. Temas olursa bakteriler ve diğer mikroorganizmalar damlalığı kontamine edebilirler. Alt göz kapağının iç kısmına bir damla damlayacak şekilde damlalığı hafifçe sıkınız. Ellerinizi yüzünüzden yavaşça çekiniz, gözlerinizi hafifçe kapatınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri