Gözünde büyütmek deyiminin anlamı bir kişi ya da bir olayı olduğundan büyük görmek demektir. Gözünde büyütmek abartıyı anlatan bir deyimdir. Türkçedeki deyimlerin anlamlarını öğrenerek gerektiği zaman cümle içinde kullanabilirsiniz.
Gözünde büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Olduğundan fazla büyük ya da güç görünmek. “Onca yolu nasıl yürüyeceğim, gittikçe gözümde büyüyor.”
“Bu iş de baş ağrısı oldu bize.” gibi bir örnekte bağlam içinde değerlendirildiğinde “baş ağrısı” somut bir anlamdan soyuta geçmiş “rahatsızlık veren durum, olay” anlamını taşımaya başlamıştır. Öyleyse, deyimdir.
Gözünde tütmek deyiminin anlamı hasret çekmek ya da özlemek demektir. Kişiler özledikleri için gözümde tütüyor deyimini kullanabilir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dünya gözü ile deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 20 soru bulundu
Bu deyimlerden bazıları, gözden uzaklaşmak, gözü hiçbir şey görmemek, göz alabildiğine, göz derya seyir bedava, göz önü, çıplak gözle, göz kapamak, gözünün önünü görmemek, gözü keskin, gözü önünde, gözü(ne) ilişmek, göz gözü görmemek, gözüne dayamak, gözden kaçırmak, gözden kaybetmek/kaybolmak, gözü kaymak, vs. olarak ...
Deyim. [1] Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Hasret çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Özlem duymak, epeydir ayrı kaldığı yere ya da kimseye kavuşma isteği içinde olmak.“Yıllardır yurdumun hasretini çekiyorum.”
Başkalarının aşırı oranda dikkatini çekecek kadar bir görüntüye bürünmek göze batmak deyimini karşılamaktadır. Ayrıca kişinin görüntüsü ile kıskançlığa yol açmak üzerinden değerlendirilir.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Bu deyimin anlamı; çok konuşan bir kimsenin şuan ki durumda sessizliğe bürünmesi şeklinde açıklanmaktadır. Dut yemiş bülbüle dönmek deyiminin TDK anlamı ise; suskunluk halinin olması, konuşmamak, sevinç ve neşe halinin yitirilmesi olarak ifade edilmektedir.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Göz Boyayan Kişilere Ne Denir? Göz boyayan kişilere hilekar, yalancı, düzenbaz, sahtekar ve şarlatan denir. Bu tür kişilerin amacı, karşısındaki insanı kandırıp ondan çıkar sağlamaktır.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
Halis muhlis DEYİMİ AÇIKLAMASI
Saf, katışıksız, temiz, eksiksiz, içinde yabancı madde bulunmayan.“Halis muhlis bir zeytin yağı satarız biz.”
Nefesi kesilmek deyiminin anlamı ilk olarak hayran olmak ya da etkilenmek demektir. Nefesi kesilmek deyiminin bir diğer anlamı ise güçlükle soluk alacak duruma gelmek, soluğu durmak ve zor nefes almak anlamlarındadır. Bu durumları anlatmak isterseniz nefesi kesilmek deyimini cümle içinde kullanabilirsiniz.
Genel olarak ilerlemesini sağlamak ya da bir kişiye destek olmak gibi anlamlara sahip olarak elinden tutmak deyimi kullanılır. Birine yardım etmek ve bunu maddi ya da manevi olarak gerçekleştirmek şeklinde öne çıkar.
Deyim. [1] Çok üzmek, kırmak. [2] Kaba söz ve davranışlarla üzmek.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözden düşmek deyimi TDK'ya göre, 'Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi' biçiminde anlatmak mümkün. Artık eskisi gibi önemli olmadığı şeklinde de ifade edilebilmektedir.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Gününü gün etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri