NAVSTAR-Küresel Konum Belirleme Sistemi (GPS) ABD tarafından geliştirilen ve ilk uydusu 18 Nisan 1960 yılında fırlatılan Navy Navigation Satellite System'den askeri amaçlarla yararlanılmaktaydı.
Global Positioning System (kısaca GPS veya Türkçe karşılığıyla Küresel Konumlama Sistemi), ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir.
Üç tip GPS uydusu mevcut olup bunlar; BlockI, BlockII ve BlockII-R olarak sınıflandırılmışlardır.
Sistem, 1978 yılında ABD Savunma Bakanlığı tarafından tamamen askeri amaçlar için kurulmuştur. GPS alıcıları yön bulmakta, askeri harekatlarda ve roket atışlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ancak, 1983 yılında GPS sistemi sivil kullanıma da açılmıştır.
Uzay bölümü, en az 24 uydudan (21 aktif 3 yedek) oluşur ve sistemin merkezidir. Uydular, "Yüksek Yörünge" adı verilen ve dünya yüzeyinin 20.200 km üzerindeki yörüngede bulunurlar.
İlgili 21 soru bulundu
GPS uydularından oluşmaktadır. Birbirleri ile 60o ve ekvatorla 55o açı yapan 6 yörüngedeki 24 uydu, 12 saatte yörüngesini tamamlamaktadır. Bu sayede kullanıcı, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zamanda en az 5-8 uyduya ulaşabilmektedir. Uyduların Yer yüzeyinden yüksekliği 20,200 km'dir.
Aracınızın internet bağlantısı zayıf olduğunda güvenilir navigasyon ve güvenlik özellikleri için çevrimdışı haritaları kullanabilirsiniz. Çevrimdışı haritalar, mevcut konumunuza ve seyahat alışkanlıklarınıza göre otomatik olarak indirilir ve güncellenir.
Önemli: Telefonunuzdaki konum bilgisini kapattığınızda uygulamalar ve hizmetler telefonunuzun konumunu alamaz. IP adresinize dayalı olarak yerel sonuçlar ve reklamlar almaya devam edebilirsiniz.
GPS yani Küresel Yer Belirleme Sistemi, uydularla insanlar arasındaki mesafeyi ölçerek, dünya üzerinde bulunduğu konumu belirlemeyi mümkün kılıyor. Bu sistem, dünyanın çevresini saran uydu ağını kullanarak ve uydular arasında bulunan mesafeleri hesaplayarak yapılıyor.
Navigasyon, seyahat, araç takibi, coğrafi bilgi sistemleri, askerî uygulamalar, hava ve deniz taşımacılığı, spor aktiviteleri gibi birçok alanda kullanılır. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar, hedeflenen konumları bulabilir, rota planlaması yapabilir ve konum tabanlı hizmetlerden yararlanabilir.
Bunlardan birisi, uyduların konumlarını bildiren “almanac data – almanak bilgisi “ dır. Almanak bilgisi sürekli olarak yollanır ve GPS' in hafızasında saklanır. Bu sayede GPS her uydunun yörüngesini bilir ve olması gereken konumu hesaplar. Uydular konum değiştirdikçe almanak bilgisi yenilenir.
Havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi olan TUSAŞ, 2020 yılında uzaya fırlatılacak olan TÜRKSAT 6A uydusunun üretimini gerçekleştirecek.TÜRKSAT A.Ş.'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, TÜBİTAK ...
Galileo, Avrupa Birliği tarafından ABD Ordusunun denetimi altındaki GPS (Küresel Konumlama Sistemi) ile Rus GLONASS'a alternatif uydu yönleyici sistemidir.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
GPS anlık enlem-boylam mevkiinizi verir ve her yerde kullanılabilir.
Android Mobil Cihazında bir GPS anteni bulunur, dolayısıyla istediğiniz anda gerçek zamanlı konum bilgilerinizi izleyebilirsiniz.
Themindunleashed.com'un haberine göre GPS ve konum takibi seçeneklerini devre dışı bıraksanız ve hatta telefonunuzu kapatsanız bile Google hala her hareketinizi kaydedebiliyor ve Amerikan istihbarat servisleri ile paylaşabiliyor.
GPS takip cihazı ise sim kartlı ve sim kartsız seçenekleriyle bulunabilir. Aynı zamanda giyilebilir teknoloji çeşitleriyle bulunabildiği için özellikle çocuklar ve yaşlı bireylerde kullanımı yaygındır.
Analizin sonuçlarına göre Navigasyon ve Haritalar'ın günlük ortalama 2.1 MB internet harcaması yaptığını belirten Onur Karahayıt sözlerine şöyle devam etti: “Kullanıcılar bir ay boyunca her gün Yandex Navigasyon ve Haritalar'ı kullansa ortalama 69 MB internet kotası harcıyor.
➢ Üç boyutta konumlamada temel bilinmeyen sayısı üçtür (üç koordinat bileşeni). Daha fazla sayıda uydu (en az 4) alıcı saat hatasını da bir bilinmeyen olarak elde edebilmek için gereklidir. Bu nedenle, GPS ile nokta konumlamada gerekli minimum uydu sayısı dört olur.
NAVSTAR-Küresel Konum Belirleme Sistemi (GPS)
ABD tarafından geliştirilen ve ilk uydusu 18 Nisan 1960 yılında fırlatılan Navy Navigation Satellite System'den askeri amaçlarla yararlanılmaktaydı.
GPS nasıl çalışıyor? GPS, trilaterasyon adı verilen bir teknikle çalışır. Konum, hız ve yüksekliği hesaplamak için kullanılan trilaterasyon tekniği, konum bilgilerini elde etmek için uydulardan gelen sinyalleri toplar. Bu teknik, açıları değil de mesafeleri ölçmek için hizmet veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri