CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir. Bu teslim şeklinde de malın bedeli dışında, sigorta, navlun ve yükleme masraflarını satıcı üstlenmektedir.
CIP (Carriage and Insurance Paid To): Navlun ve sigorta masrafları ödenmiş olarak teslim: CIF teslim şeklinin deniz yolu dışındaki taşımalarda ve karma taşımalarda kullanılan türüdür. CPT'den farkı taşıma sigortasını da satıcının yaptırması ve sigorta bedelini de satıcının ödemesidir.
CIP teslim şeklinde ihracatçı CPT'deki şartlara ek olarak taşıma sigortasını da üstlenir. Taşıma: Ana taşıyıcının masrafı satıcıya aittir. Sigorta: Sigorta satıcıya aittir.
CIP taşıma şekli, tüm taşımacılık modlarında tercih edilmektedir. Havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi taşımacılıklarda kullanılan CIP, aynı zamanda çok araçlı taşımalarda da kullanılır. Her taşımacılık modunda tercih edilen CIP, bu sebeple ihracatta sıklıkla başvurulan bir taşıma şeklidir.
Satıcı malların çıkış gümrüğünü yapar, navlun masrafını ve sigortasını ödeyerek, malı teslim şeklinde belirtilen yerde (örneğin CIP İstanbul) teslim etmekle yükümlüdür. Bu teslim şeklinde satıcı sigorta yaptırmak zorunda değildir fakat yaptırmadığı takdirde mala gelecek tüm hasar, kayıptan sorumludur.
İlgili 17 soru bulundu
Tüm CIP modellerinin ana özelliği su ve yıkama kimyasalının sistem içi sirkülasyonunu sağlamalarıdır. Tam otomatik olan çalışan bu sistemler kimyasal tasarrufu sağlamak amacıyla iletkenlik ölçer cihazına sahiptirler. Sistemin bir parçası olan kimyasal çözelti tankları ile kimyasal geri kazanılır.
Evcil hayvanlar için kullanılan mikroçipler, pek çok alanda güvenle kullanılmaktadırlar. Herhangi bir şekilde sağlığa zararları yoktur ve radyo frekans etiketi tanımlama sistemi ile çalışırlar. Kedi ve köpeklere çip zorunluluğu gelmesinin temel nedeni mikroçiplerin bir tür kalıcı kimlik sağlamaya yardımcı olmasıdır.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
CIF TESLİM ŞEKLİNDE MALLARIN SİGORTALANMASI KİME AİTTİR? CIF teslim şekli deniz yolu ile yapılacak olan taşımaya ilişkin sigortanın satıcı tarafından yapılmasını ve bu sigortanın asgari düzeyde uluslararası güvenilir bir firma tarafından yapılmasını düzenlemiştir.
CIP (Commercial Important Person) Ticari önemi olan kişiler için havalimanında verilen özel hizmetlerdir. Özel hizmetler içerisinde ücretsiz yiyecek içecek, kablosuz internet ve masaüstü bilgisayarlar, rahat koltuklar TV ve radyo, özel araç ile uçağa gitme ve koltuk seçiminde öncelik gibi ayrıcalıklar bulunur.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
Evcil hayvanların boynunun arkasındaki omuz bıçaklarının arasına deri altına implante edilmek suretiyle kullanılabilmektedir. Her çipin, bir mikroçip tarayıcı kullanmak suretiyle geliştirdiği ve algıladığı benzersiz bir numarası bulunur.
DAP (Delivered At Place, Belirtilen Adreste Teslim) DPU (Delivered At Place Unloaded, Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim) DDP (Delivered Duty Paid, Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim)
BELİRLENEN YERDE TESLİM / DELIVERED AT PLACE (DAP)
Satıcı, hasarı ve masrafları kendisine ait olmak üzere, malların ihracı için gerekli her türlü ihraç iznini veya diğer resmi izinleri alır ve malların ihracı için gerekli gümrük işlemlerini tamamlar.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar ve kısa açıklamaları şu şekildedir: EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim.
FOB/Free On Board fiyatı konusunda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmaya varılmış olan malın, alıcının göstereceği gemiye yükleninceye değin gerçekleşecek bütün giderlerin satıcıya ödenmesine dayanan bir alışveriş yöntemi, bir malın gemide teslim fiyatıdır.
CIP, "Carriage and Insurance Pait To" Fiyat Nasıl Hesaplanır
CIP fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, gümrük masrafları, taşıma sigortası ve navlun bedelini ilave eder. Bu şekilde CIP fiyat belirlenmiş olur.
DAT (Terminalde Teslim Edildi) Kısaltmasını DPU Olarak Değiştirme. DAT teslim yöntemi “Terminalde Teslim” anlamına gelirken, bu kısaltma Incoterms® 2020 tarafından DPU “Belirtilen Yerde Boşaltıldığında Teslim” olarak değiştirildi.
CIF teslim şekli: Uluslararası ticarette sıklıkla kullanılan teslim şekillerinden biri olup, en basit tanımıyla; Eşya bedeli, sigorta ücreti ve navlun ücretini içerir. Eşyalar varış yerinde, varış limanında teslim edilir. Buraya (varış vimanına) kadar yapılan masraflar satıcıya aittir.
İşletmecilik, eğitim araçları, projelendirme uçaklar, suni organlar, elektronik duyma cihazları, kalp atışlarını düzenlemekle görevli aletler, elektronik araştırma gibi birden çok sahada çip kullanımı vasıtasıyla önemli değişim ve gelişim sağlanıyor.
Ürün transferi sırasında hatta oluşan ürün birikimlerini, kirlilikleri ortadan kaldırmak ve bakteri miktarını yok etmek için tesislerin temizlenmesini kolaylaştırmak amacı ile CIP (Cleaning In Place) işlemi uygulanmaktadır.
*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek. Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri