1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Granit mutfak tezgahı temizliği için bulaşık parlatıcısını deneyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit: Bulaşık parlatıcısını temiz bir bulaşık süngerine dökün ve bu sünger ile tezgahı silin. Saniyeler içinde tezgahın temizlendiğini, kalmış lekelerin silindiğini fark edeceksiniz!
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Yağ çözücü spreyi mermerde yağ lekesi üzerine bir miktar uyguladıktan sonra sıcak su dökerek bir fırça veya bulaşık teli ile hafifçe ovalama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede yağ lekeleri eğer çok eski ve derine işlemiş lekeler değilse, sökülerek temizlenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Bir kabın içerisine 2 paket karbonat dökün ve üzerine su ekleyerek karıştırın. Karışımı tezgaha dökün ve bezle ovalayarak silin. 10 dakika bekledikten sonra ıslak ve temiz bir bezle tezgahın üzerini tekrar silin. Mutfak tezgahı su lekelerinden arınacaktır.
Kullanılan asitli ve çamaşır suyu içeren temizlik malzemeleri mermerin içerisindeki kirecin okside olmasına ve mermerin sararmasına yol açar. Aynı zamanda, uzun süreli suya temas da mermerin sararmasına yol açan nedenler arasındadır.
Aşındırıcı olabilecek temizlik ürünlerinin uzun süre boyunca kullanılması mermerin deforme olmasına yol açar. Bu durum ufak gözeneklerin belirginleşmesine sebep olur. Gözeneklerde kir, yağ ve pas lekeleri birikmeye başladığı zaman sararma ortaya çıkar. Mermerler sert ve dayanıklı oldukları kadar özel bir yapıdadır.
Granit mermerlerde su izi kolayca kalabileceği için temizlerken mutlaka mikrofiber bez kullanarak doğal deterjanla uygulama yapmalısınız. Mermer tezgah temizliği yaparken tel kullanmadan, yumuşak sünger ve bezle doğal içerikli deterjanla uygulama yapmanız önerilir.
Granit tezgâh için özel olarak yapılan ürünleri tercih edin
Buna göre; günlük rutin temizlikte yalnızca su, detaylı temizlikte ise granit temizleyici, parlatma işlemi içinse granit cilası kullanmalısınız.
Kabartma tozu ile yağ lekelerini temizlemek
Tüm yağlanmış yüzeyleri silin. Yüzey üzerinde kalan kabartma tozu kalıntılarını temiz ve nemli bir bezle silin. Kabartma tozunu sadece mutfak tezgâhı ya da dolaplar için değil, tencere ve tavalarda birikmiş yağ lekelerinden kurtulmak için de kullanabilirsiniz.
Granit Zeminlerde Oluşan Çizikler
Granit zeminlerdeki çiziklerden kurtulmak için yapı marketlerde satılan granit çizik ve aşınma için üretilen parlatma cilasını kullanabilirsiniz. Bu cila sayesinde çiziklerden kurtulacağınız gibi aynı zamanda orijinal parlaklığını uzun süre koruyabilirsiniz.
Bir miktar karbonatı suyla karıştırın. Karışımı lekeli bölgeye uygulayın. Bir süre bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Karbonat kuvvetli bir aşındırıcı olmadığından mermer yüzeylerinizde güvenle kullanabilirsiniz.
Granit tezgahın diğer tezgahlara göre en önemli özelliği leke tutmamasıdır bu sebeple tezgah çeşitlerinin arasında en çok tercih edilendir.
Temizlenmeleri de oldukça basittir. Sabunlu bir bez ya da fırça ile dairesel hareketlerle ovalamak, genelde işinizi görecektir. Temizlikten sonra kalmış olabilecek sabun artıklarını iyice durulayarak temizlemeyi unutmayınız.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Granit kaya taşı malzemesinin yapıldığı zeminlerin üzerine düşen her kir ve tozu temizleyebilirsiniz. Temizleme için ılık su ve hafif deterjan karışımı elde edilir. Kalıntılar ve lekeler bir sünger yardımıyla bu deterjan içerikli su yardımıyla temizlenir.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Eğer mermer tezgahınız sararmaya başladıysa limon ve tuzla ovarak rengini açabilirsiniz. Bunun dışında hem parlamasını hem de üzerinde bulunan mikropların kırılmasını istiyorsanız limon ve karbonatı karıştırıp bir macun haline getirin. Oluşan karışım ile tezgahın üzerini ovalayın.
Tavanın içerisine konulan bir miktar su, sirke ve karbonat karışımının birkaç dakika süreyle kaynatılması gerekmektedir. Kaynatılan karışım sonrasında granit tavaların güçlü lekelerden arındırılması sağlanmaktadır.
Isınan limon suyunun içine karbonatı ilave edip karıştırın ve bu karışımı hiç bekletmeden lavabonun giderlerine, her delikten mutlaka geçecek şekilde dökün. Bu şekilde 10 dakika bekleyin. Son olarak kaynatıp 1-2 dakika beklettiğiniz suyu giderlerden dökerek boruların temizlenmesini sağlayın.
Nemli bir bez ve az miktarda sıvı deterjan en ideal temizlik için yeterlidir. Çimstone, sahip olduğu kompakt yapısı ile leke tutmaz. Sadece silmekle yüzey, ilk günkü yeni ve temiz görüntüsüne kavuşur.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri