Kütle çekim (gravitasyon) ya da çekim kuvveti, kütleli her şeyin gezegenler, yıldızlar ve galaksiler de dahil olmak üzere birbirine doğru hareket ettiği (ya da birbirine doğru çekildiği) doğal bir fenomendir.
Birim kütle başına etki eden gravitasyonel kuvvet olarak da tanımlanır ve bir cisme gravitasyonel alanın herhangi bir uzay-zaman noktasında etkiyen kütleçekim kuvvetini gravitasyonel alan vektörü ile cismin gravitasyonel kütlesi çarpılarak bulunabilir.
SI birim sisteminde ifade ettiğimiz zaman, kütleçekim sabiti, boyutsal ve büyüklük olarak ; (Planck uzunluğu)³/(Planck kütlesi) x (Planck zamanı)² formülüne eşittir.
SI birimlerinde, F Newton (N), m1 ve m2 kilogram(kg), r Metre (m) dir ve G sabiti yaklaşık olarak 6.67×10−11 N m2 kg−2'a eşittir.
# Kütle Çekim Potansiyel Enerjisi
Kütle merkezleri arasındaki uzaklık d olan m1 ve m2 kütleli cisimlerin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti eşit büyüklükte ve zıt yönlüdür. Kütle çekim kuvveti bağıntısı ile bulunur. Buradaki G genel çekim sabiti olup, G = 6,67 . 10–11 N .
İlgili 25 soru bulundu
Gigametre grubundaki 15 şey. Adı Yunanca gigas = dev ve metro = sayım / ölçü den gelir.
General Motors (GM) standartları, otomotiv tasarım ve üretiminin tüm aşamalarında dünya çapında GM ürünleriyle çalışan üreticiler, tedarikçiler ve bakım uzmanları için gereksinimleri ana hatlarıyla belirtir.
Fizikte G sembolü, yer çekimi ivmesinin simgesi olarak ifade edilmektedir. Cisimlere uygulanan yer çekimine bağlı olarak cisimlerin ağırlığı meydana gelmektedir. Oluşan bu çekim ise fizikte G sembolü ile gösterilmektedir. Her gezegenin çekimlere uygulayacağı çekim kuvvetinin de farklı olduğu söylenebilir.
Yer çekimi kuvvetinin büyüklüğü, nesnenin kütlesi ile yer çekimine bağlı ivmenin büyüklüğü g = + 9 , 8 m s 2 çarpılarak bulunabilir.
Ağırlık = Kütle x G-Kuvveti
Normalde basit hesaplarda, eğer Dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa, üzerine etkiyen g-kuvveti yaklaşık olarak 9.81 metre/saniye-karedir. Bu değer, 1-g olarak bilinir. Yani Dünya'nın standart kütle çekim ivmesi veya g-kuvveti.
Kütle çekim (gravitasyon) ya da çekim kuvveti, kütleli her şeyin gezegenler, yıldızlar ve galaksiler de dahil olmak üzere birbirine doğru hareket ettiği (ya da birbirine doğru çekildiği) doğal bir fenomendir.
Newton'un evrensel gravitasyon yasası (klâsik mekaniğin bir parçasıdır) şöyle ifade edilir: Her bir noktasal kütle diğer noktasal kütleyi, ikisini birleştiren bir çizgi doğrultusundaki bir kuvvetle çeker. Bu kuvvet bu iki kütlenin çarpımıyla doğru orantılı, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır.
Genel görelilik teorisi, gravitasyonel dalgaları uzayzaman dokusunda ışık hızında serbestçe yayılan "dalgalanmalar (ripples)" olarak öngörmektedir. Genel göreliliğin temeli olan Einstein alan denklemleri ise, uzayzaman geometrisi ile maddenin özellikleri arasında bir köprü kurmaktadır.
Evrende kütleçekim kuvvetinin sıfır olduğu bir nokta yoktur. Çünkü kütleçekim kuvveti iki cisim arasındaki mesafenin karesiyle ters orantılıdır. Mesafe arttıkça kütleçekim kuvveti hızlı bir şekilde azalır, ancak hiçbir zaman sıfır olmaz.
Kuantum mekaniğinde fizikçiler genellikle "kuvvet" ve "etkileşim" terimlerini birbirinin yerine kullanırlar; örneğin, zayıf etkileşim bazen "zayıf kuvvet" olarak adlandırılır. Mevcut anlayışa göre, dört temel etkileşim veya kuvvet vardır: çekim kuvveti, elektromanyetizma, zayıf etkileşim ve güçlü etkileşim.
Gerçekten de SIbirim sistemine göre ivme birimi m/s2dir. Dünya için g_>≈ 9,6 ile 9,8 arası yaklaşık bir değer alır ve yuvarlak hesapla 10 m/s 2 olarak kabul edilir. Bu kütleçekim kuvvetinin Dünya gezegeni özelindeki değeridir.
G, evrensel kütleçekim sabitidir ve Newton tarafından ortaya atılmıştır. Herkesin bildiği gibi Newton, iki cismin birbirine çekim kuvveti uyguladığını ortaya atmıştır.
Matematiksel olarak Dünya'nın yüzeyine yerleştirilmiş bir cismin ağırlığını W, kütlesini m, olarak kabul edersek W=mg formülünü kullanarak Dünya'nın yerçekimi ivmesini g=9,80665 olarak hesaplarız.
1 gram, 1000 mg'a eşittir. Bu sebeple yapılan ölçümlerin tamamında aksi belirtilen özel bir durum yoksa 1000 mg baz alınarak yapılır. Aradaki 1000 katlık fark dönüşüm hesaplamalarının birçoğunda kullanılmaktadır.
Hızlanma ölçer (Akselerometre) ile ölçülebilen hızlanma (ivmelenme) değerlerine g kuvveti denir. Yani bir cismin herhangi bir yönde, kendisine uygulanan bir kuvvet sayesinde hızlanarak ve yavaşlayarak “ağırlık” (weight) değeri üretmesi g-kuvveti sayesindedir.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s.
GM: Snapchat'de de rastlayabileceğiniz bu kısaltma ''Good Morning'' demektir. Türkçede karşılığı ise günaydın demektir.
General Manager/ A101 Yeni Mağazacılık A.Ş.
İngilizce Good Morning kelimesinin baş harfleri ile oluşturulmuş bir kısaltmadır. GM kısaltması Türkçede günaydın anlamına gelmektedir. Farklı sosyal ağ platformlarında günaydın demek için GM yazılması yeterli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri