Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, fibrokistik hastalıklar, adet öncesi sendrom, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri ve kanser nedeniyle görülen bir semptomdur. Aynı zamanda gebelik dönemi, süt kanallarının tıkanması, emzirme, kistler, apseler ve meme kanserinden dolayı da meme ağrısı görülebilir.
Meme Ağrısı Olan Mutlaka Doktora Görünmelidir
Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişikliklerdir. Meme ağrısının kanserle ilişkisi yok denilecek kadar azdır. Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir.
Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
Adet görmekle değişmeyen, sürekli aynı yerde olan ağrının, meme kanseri bulgusu olasılığı az da olsa vardır. Bu nedenle bu kişilerin uzman bir hekime başvurmaları gerekir. Göğüste ağrı bazen zonklayan tarzda, bazen yanma tarzında bazen de zaman zaman gelen bıçak saplanır şeklinde olabilir.
Stres hormon seviyelerini etkileyebileceğinden, periyodik ağrıya neden olabilir. Aşırı fizik aktivite, özellikle ağır kaldırma ve kolların uzun süre kullanımı ağrıyı arttırabilir. Periyodik meme ağrısı meme ile ilgili şikayetlerin % 75'ini oluşturur. Meme ağrılarının yaklaşık üçte ikisi periyodik meme ağrısıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Memeler östrojen ve progesteron tarafından uyarıldığı zaman şişer, yumru yumru ve aşırı duyarlı olmaya başlar. Hormonlar yıllar içinde azalarak menopoza yol açtığı zaman meme hassasiyetinden yakınılabilir. Çok fazla veya çok az östrojen ya da çok az progesteron var olabilir.
Erken evrede memedeki kitle ağrısız olabilir. Fakat ileri evrede veya kemiğe metastaz yaparsa, keskin ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Kanser ağrısı, farklı ağrı mekanizmalarını harekete geçiren çok sayıda fiziksel bileşene sahip olan karmaşık bir kronik ağrıdır.
Memede Kitle Ağrısı Nereye Vurur? Fibrokistik yapıya sahip olan kadınlarda özellikle adet dönemlerinde beliren ya da artan ve çoğunlukla da koltuk altına doğru yayılan meme ağrısı şikayetleri görülebilir. Gün içinde memelerde yanma, batma benzeri hisler yaşanabilir.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Memede kitle probleminin tanısı öncelikle elle muayene sırasında gerçekleştirilmektedir. Memede bulunan kitlelerin türü, boyutu ve sayısı ile ilgili bilgiler ise radyolojik görüntülemeler sonucnda belirlenmektedir. Radyolojik görüntülemeler ise genellikle mamografi, ultrason ve dijital mamografidir.
Fibrokistik kitleler tehlikeli değildirler. En fazla ağrı, sızı, yanma, batma, uyuşma gibi ilaçla tedavi edilebilen şikayetlere neden olurlar. Bu şikayetler sadece memede değil, tek taraflı çift taraflı meme, koltuk altı, omuz, kol, hatta sırt ve enseye bile yayılım gösterebilir.
Memede Ağrı Neden Olur? Memede ağrı (mastalji), kadınlarda en sık rastlanan şikayetlerin başında geliyor. Adet öncesi dönemden 2 hafta öncesinde başlayan ve adetin başlamasıyla azalan ağrı, gerilme ve şişkinlik gibi şikayetler en sık rastlanılan durumu oluşturuyor.
Hormonlarla doğrudan ilintili olan bu durum, kimi kadında daha az hissedilirken kimi kadında daha şiddetli ağrılar şeklinde kendini gösterebilir. Genellikle adet öncesinden bir hafta önce ağrımaya başlayan memeler ancak adetin 2. ya da 3. gününde normale döner.
Mamografi memenin esas görüntüleme yöntemidir. Ultrason ise mamografide gözlenen şüpheli oluşumların daha detaylı incelenmesi için kullanılır. Ayrıca mamografide gözlenen bazı kanser bulguları (mikrokalsifikasyonlar) ultrasonografide gözlenmeyebilir.
40 yaş üzerinde olmak meme kanseri riskini doğrudan artıran önemli faktörlerden biridir. 20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar.
Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, fibrokistik hastalıklar, adet öncesi sendrom, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri ve kanser nedeniyle görülen bir semptomdur. Aynı zamanda gebelik dönemi, süt kanallarının tıkanması, emzirme, kistler, apseler ve meme kanserinden dolayı da meme ağrısı görülebilir.
Hastalığın Evreleri
Boyun ve göğüs kemiğinin yanındaki lenf bezlerine de sıçrayabilir. Biraz daha ilerlerse kanser; göğüs kasları, kaburga kemiklerine de sıçrar. İleri evrede (Evre 4, metastatik hastalık) hastalık kemik, karaciğer, akciğer, beyin gibi diğer organlara sıçrar.
Cancer Research adlı dergide yayınlanan araştırma sonuçları, yeni bulguların bir gün basit bir kan testi ile bir kadının meme kanseri riski taşıyıp taşımadığının anlaşılabileceğini gösterdiğini ortaya koyuyor. Test genlerin alkol ve hormonlar gibi çevresel faktörlerden nasıl etkilendiğini inceliyor.
Memede ağrı kanser belirtilerinden biridir. Ancak meme kanseri olan kadınların %1 ya %2 si meme ağrısı belirtisi görmektedir. Bazen ise memede kitle olmamasına rağmen ağrı olması meme kanserini işaret ediyor olabilir. Bu ağrı kişiyi bir şüpheye düşürüyorsa muhakkak doktora danışılması gerekir.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Kansere bağlı kitle ve sertlikler muayene sırasında ve sertlik üzerine bastırmakla ağrısızdır.
Eğer göğüs bölgenizde bıçak saplanır gibi bir ağrı hissediliyorsa muhtemel olarak kas ağrısıdır. Derin nefes aldığınızda veya duruş pozisyonunuzu değiştirdiğinizde ağrı seviyenizde artış varsa kas ağrısı olma ihtimali yüksektir. Yine bir uzman kontrolünde doğru teşhis sağlanarak uygun tedavi sağlanacaktır.
Göğüste şişkinlik ve ağrıya neden olan bu kistler iyi huylu olsa da mutlaka doktor kontrolünde çekilen mamografi ve ultrasonografi aracılığıyla teşhis edilmelidir. Eğer siz de memede şişlik ve ağrı sorunu yaşıyor ve nedenini merak ediyorsanız mutlaka bir hekime başvurarak kontrolden geçmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri