Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar. Dileyen Yeşil Kart sahibi 3 veya 5 yıl sonra (yeşil kartı alma statüsüne göre) T.C. vatandaşlığını kaybetmeden ABD vatandaşı olabilir. 13 yıldır ABD'de yeşil kartlı olarak yaşıyorum.
Green Card üzerinden Amerikan pasaportu alamazsınız. Green Card sahibi olmak size sınır dışı edilme konusunda %100 bir garanti sunmaz. Yine de yasada olacak bir değişimle sınır dışı edilmeye karşı güvence altında olursunuz. Green Card her 10 yılda bir yenilenmelidir.
Green Card Çıktıktan Sonra Amerika'da Yaşamak Zorunda mıyım? Sürekli oturum izni sahipleri Amerika dışına kısa süreli olarak çıkabilirler. Ancak Green Card aldıktan sonra sizden Amerika'yı öncelikli yerleşim yeriniz olarak benimsemeniz beklenir.
Green Card Statüsü ABD Vatandaşlığına Geçişte Bir Basamaktır
İlk olarak belirtmek gerekir ki Amerika'da daimi oturum izni sahibi olmak, Amerikan vatandaşı olma şartları arasında ilk sırada yer almaktadır.
Amerikan vatandaşlığı için kişinin bir Amerikan vatandaşının çocuğu, eşi olması ya da çalışma ve yatırım gibi Green Card sponsorluğu sunan bir seçenekle ülkeye geldikten sonra 5 yıl yaşaması gerekir. Ayrıca evlilik yoluyla da 3 yıl içinde vatandaşlık başvurusu yapılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar. Dileyen Yeşil Kart sahibi 3 veya 5 yıl sonra (yeşil kartı alma statüsüne göre) T.C. vatandaşlığını kaybetmeden ABD vatandaşı olabilir.
Green Card sahibi olmak ABD' de ömür boyu oturma ve çalışma hakkı verir. Green Card ile Social Security Number (Sosyal Güvenlik Numarası) alma hakkını elde etmiş olursunuz ve bu hak ile; ABD sınırları içinde hem devlet hem de özel sektör kuruluşlarında çalışma imkanını elde etmiş olursunuz.
Yasal oturum izni sahibi kişiler Amerika dışına seyahat etmekte serbesttirler ve geçici ve kısa sureli seyahatleri Amerika'daki yasal durumlarını etkilemez. Ancak eğer asıl ikametinizin Amerika'da olmadığına kanaat getirilirse Amerika'daki yasal oturumunuzu terk ettiğiniz sonucuna varılır.
Green Card çekiliş başvurusunu dikkatli yapmalı ve yazdığınız bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız. Sistem sadece 1 defa giriş izni vermektedir. Tekrardan düzenleme şansınız olmamaktadır. Hatalı bilgiler sebebiyle Türkiye'de yapılan yaklaşık 100 bin başvurudan sadece 20 bin kadarı kabul edilmektedir.
Bu kişilerin çok büyük bir çoğunluğu Latin Amerika ülkelerinden göç eden kişilerdir. Ülke bazında bahsetmek gerekirse sırasıyla Meksika, Hindistan ve Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları 2022 – 2023 yılında en çok Green Card alan kişiler olmuştur.
Green Card başvurusu kabul edilip onaylandıktan sonra Amerika'da yaşayabilir, eğitim görebilir ve çalışabilirsiniz. Özetle bu karta sahip olan kişiler ABD'de uzun vadeli yaşam, çalışma ve eğitim fırsatlarına sahip olurlar.
Green Card / Yeşil Kart çekilişine katılıp kazandığınız takdirde 'Daimi Oturma İzni' ya da diğer adıyla 'Green Card' almaya hak kazanmış olursunuz. Green Card yabancılara (Amerikan vatandaşı olmayanlara) Amerika Birleşik Devletleri'nde süresiz olarak (hayat boyu) oturma ve çalışma izni verir.
Çekiliş, bilgisayar ortamında tamamen dijital bir sistemle gerçekleştirildiğinden başvuru yapanların hepsi eşit şansa sahiptir. Green Card çekilişinin sonuçları Göçmenlik Bürosu'nun resmi internet sitesinden açıklanır.
ABD vatandaşları ve Yasal Daimi İkamet Edenler (LPR'ler veya yeşil kart sahipleri olarak anılır) belirli aile üyeleri ve akrabaları için dilekçe verebilir. ABD vatandaşları aşağıdaki akrabaları için dilekçe verebilir; eşler, çocuklar, ebeveynler ve kardeşler.
ABD resmi olarak çifte vatandaşlığı tanımamaktadır. Ancak yasal olarak ya da politikal olarak karşıtı hiç bir eylemde de bulunmamaktadır. ABD hükümeti, başka bir ülke pasaportu ile seyahat eden, yabancı bir ülkede oy kullanan, askerlik görevini yerine getiren bireylere karşı cezai bir kaide uygulamamaktadır.
İkinci isminizin olup olmadığının sorulduğu kısımda ikinci bir isminiz yoksa "no middle name" kutucuğunu işaretlemeniz gerekirdi. İsminiz sisteme yanlış olarak girildiğinden maalesef çekilişe katılamayacaksınız.
Yeşil kart sertifikası, aslında 1959 yılında ortaya çıkan bir sigorta türüdür. Kaza mahallindeki durumlara teminat veren, adından da anlaşılabileceği gibi, tek yeşil renkli olan bir belgedir. Bu belge her ülkede geçerli olmasa da toplam da 47 ülkede hala geçerliliğini korumaktadır.
Green kart çekilişinde yedek sistemi yok. 2-3 katı fazla kişiyi kazandırıyorlar. Bunun için sonuçlar açıklandığında kazanırsanız ve size verilen sıra numarası arkalarda ise sıra gelmeme ihtimali var.
Green Card mülakatı, Amerika'da oturum izni almak için son aşamadır. Amerika'daki göçmenlik yetkilileri, yaptığınız yazılı başvurunuzu ve evraklarınızı inceledikten sonra, uygun görürlerse mülakat için size bir tarih verirler. Green Card mülakatının amacı, başvuruda bulunan şahsı ve uygunluğunu ölçmektir.
GREEN CARD BAŞVURUSU ÜCRETLİ Mİ? Green Card çekilişi için başvuru yapmak ücretsizdir. Ancak başvuru yapacak kişiler, başvuruyu yapmak için yeterli İngilizce bilgisine sahip değillerse, aracı kurumlara başvurarak onların yardımıyla da başvuru yapabilmektedir.
Amerika'da Green Card sahibi olarak ya da göçmen olmayan bir vize ile yaşamak veya yatırım amaçlı bir ev almanız mümkün. Ancak, Amerika'da ev almak size oturum izni sağlamaz. Bazı ülkelerde oturum izni alabilmek için ev satın almak yeterli olurken, Amerika'da bu hakka sahip olmazsınız.
GREEN CARD MÜLAKAT SINAVI NE ZAMAN? Green Card çekiliş sonuçları kazananlarının mülakatları ise 1 Ekim 2023 - 30 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak. Green Card çekilişini kazanıp bu tarihler arasında vize almayanlar haklarını kaybedecek.
İhtiyaç olması durumunda USCIS ilave kanıtlar da talep edebilmektedir ve işlem süresi genellikle 6 ile 15 ay arasında sürmektedir. I-130 Formu onaylandıktan sonra green card başvurusu yapabilirsiniz. Süreç ABD'den ya da ABD dışından başvuru yapıp yapmamanıza göre değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri