Stratus. Genellikle gri renkte, düzgün görünüme sahip bulutlardır. Stratus'lerden çisenti, buz prizmaları ve kar grenleri yağışı meydana gelir. Güneş bu bulutlardan görüldüğü zaman, bulutun sınırları kolayca teşhis edilebilir.
Bulutlar inceldikçe beyazlaşıyor. Yağmur bulutlarının ardındaki parçacıkların ışığı bize ulaşamadığı için aşağıdan bakınca onları gri renkte görüyoruz.
Cirrus: Bir bukle saç, bir at yelesi, bir kuş tüyü. Stratus: Yayılmak, uzamak, yassılaşmak, düzleşmek. Cumulus: Yığılma, birikme, yığın, küme. Alto: Yüksek, yüksek hava.
Sürekli değişen hava sıcaklığı, bulutların da şeklini etkiler. Şurada Paylaş! Bulutlar milyonlarca küçük su parçacığından oluştuğu için hava çok soğuk olduğunda, su damlacıkları donarak yüzen buz kristallerine dönüşür. Bu bulutlar çok yüksekte olduğu için aşağıdan incecik ipler gibi görünürler.
Atmosferdeki bizim göremediğimiz çok sayıda parçacık yüksek oranda mavi ışık saçmaktadır. Bulutlar da ince katmana sahip oldukları için ışığın tüm renklerini yansıtırlar. Bu iki husus bir araya gelince bulutların rengi de genel olarak karşımıza beyaz renk olarak ortaya çıkmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Ansızın, gökyüzünü uzun bir yılan gibi kaplayan siyah bulutlar belirdi... Bir deprem meydana gelmeden önce yeraltı kaya katmanlarındaki çatlaklardan, fay hattı boyunca gaz çıkışı oluyor. Bu gaz, gökyüzüne yükselip soğuk havayla karşılaşınca yapay ve ince uzun bulutlar oluşuyor.
Kırmızı, turuncu ve pembe bulutlar neredeyse tamamen gündoğumu ve günbatımında görülür ve atmosferin güneş ışınlarını saçmasıyla meydana gelir. Bulutlar uzun ve saçılıma uğramamış güneş ışınlarını yansıtırlar ve o rengi alırlar. Bu etki birinin kırmızı bir spotu beyaz bir kağıda tutmasına benzer.
Bu bulutlar oluşmak için su buharı, toz ve çok düşük sıcaklıklar yeterlidir. Sıcaklıklar yeterince düşük olduğunda, su buharı toz parçacıkları üzerinde donarak buz kristallerini oluşturur. Güneş bu buz kristallerini aydınlattığında, gece gökyüzünde parlayan bu bulutlar görünür hale gelir.
Bunların hepsi, güneşten gelen ışıkların farklı dalga boylarında farklı renklere ayrılmış olmasından dolayıdır. Her renk farklı dalga boylarında gelir. Bu ışıklar sıvı suya ve su buharına çarptığı zaman farklı açıda kırılırlar ve yansırlar. Bu yeşil renkte görülen bulut da doğaldır.
Arcus bulutları, tipik olarak güçlü fırtına bulutları ve gök gürültülü fırtınalarla ilişkilendirilen düşük seviyeli, geniş aralıklı bulutlardır.
Arcus bulutu, genellikle güçlü fırtınalar sırasında oluşur ve cumulonimbus bulutunun altında ona bitişik şekilde bulunur. Geçen günlerde İstanbul'da görülen ve havanın bir anda kararmasına neden bu bulutun adı bilimsel adıyla “raf bulutu”. Raf bulutları, arcus bulutlarının bir alt türüdür.
İstanbul'u dün gün ortasında kara bulutlar kapladı
Ürkütücü kara bulutların aslında baharın müjdecisi olduğunu belirten İTÜ Meteoroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, “Gök gürültüsü ve şimşek olan bulutlara Cumulonimbus kısaca cb bulutu deniyor. Bazı bulutlar yatay yönde bazıları ise dikey yönde hareket eder.
Etrafınızı saran bir buluta dokunamazsınız. Çünkü bu havaya dokunmaya benzer. Ancak o esnada tıpkı havayla temas ediyor oluşunuz gibi bulutla da temasa geçmiş olursunuz.
12.000 m'yi aşan yüksekliklere ulaşabilen kümülonimbus türü bulutlar şiddetli yağış ve fırtınalara sebep olabilir. Güneş battığı ve hava kararmaya başladığı halde bulutların hâlâ aydınlık olduğu bu olağan dışı durumun sebebi gece parlayan (noctilucent) bulutlardır.
Kül, küçük ve büyük boyutlu katı maddeler ve kızgın gazlardan oluşan bulut. Ateş Bulutu kavramının tanımı toplam 4208 kez görüntülenmiştir.
Altostratus: Yoğun yağmur yağışının habercileri
Buz kristalleri ve su damlacıklarından oluşan gri veya mavi-gri renklerdeki bulutlardır; bu bulutlar genellikle tüm gökyüzünü kaplar.
Rüzgâr o kadar güçlü olabilir ki bulutları da beraberinde taşır. Bulutlar, daha sonra yağmur, dolu veya kar olarak yere düşebilen su buharından oluşur. Gökyüzünde ne kadar yükseğe çıkarsanız, bulutlar o kadar hızlı hareket eder. Bunun nedeni, rüzgârın yüzeyden yukarı çıktıkça daha hızlı olmasıdır.
Nefofil: Bulutları Çok Sevmek
Nefofil, bulutları çok seven, bulutlara baktığında çok mutlu olan insanlar için kullanılan bir terimdir. Bu insanlar bulutlu havalarda çok mutlu olurlar ve açık havaları pek sevmezler çünkü bulutlar onlar için vazgeçilmezdir.
Bulutların gökyüzünde homojen olarak dağılmak yerine yığınlar şeklinde bir arada bulunmasının, atmosferdeki sıcaklık ve nem dengesizliğinden kaynaklandığı düşünülüyor. Güneş'ten gelen enerjinin gün içinde değişmesi atmosferin sıcaklığında kısa mesafelerde farklılar ortaya çıkmasına neden olur.
Bilimsel araştırmalara dayandırılan haberde metreküp başına 0.5 gram yoğunluktaki, 100 kilometreküplük ortalama bir bulutun ağırlığı 50 milyon kilogramı buluyor. Böylesine bir ağırlık oldukça geniş bir alana dağılmış olduğu için bulutları gökyüzünde süzülürken görebiliyoruz.
Mor Bulut Gezegeni, Hakan Tacal'ın yazdığı Pırılkız ve İman Limited çizgiromanlarının geçtiği kurgusal gezegen. Ölümcül mor bir bulutla kaplı olan gezegende bu bulutun üstünde ve altında farklı yaşam biçimleri bulunmaktadır.
Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.
Sabah saatlerinde Bursa'da gökte oluşan ilginç bulut sosyal medyada gündem oldu. Herkesin çekmek için telefona sarıldığı görüntülerde yuvarlak ve kırmızı, pembe, turuncu renklerinde bir bulutun gökyüzünde bariz bir şekilde yer aldığı görüldü. Güneşin doğmasıyla birlikte ortaya çıkan bu bulutun bir adı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri