Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder.
İşi el emeği gerektiren mavi yakalı işçi, çevre ile alakalı işlerde çalışanlara yeşil yakalı işçi, mavi ve beyaz arasında kalıp genelde önlisans eğitimi veya teknik okul eğitimi gerektiren uzmanlıkları kapsayan işlerde çalışanlara gri yakalı işçi ve bakım odaklı kariyer alanında çalışanlara pembe yakalı işçi denir.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi. Garsonlar, perakende satış memurları, satış görevlileri ve halkla ilişkileri içeren diğer birçok pozisyonda çalışıyorlar.
Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Farkı
Beyaz yakalı çalışanlar genellikle lisans mezunu iken mavi yaka çalışanlar için aranan eğitim kriteri ilköğretim veya lise düzeyinde oluyor. Beyaz yakalı çalışanlar zihinsel güç kullandıkları için işlerinde el becerisine ihtiyaç duyulmuyor.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
“yeşil işler ” imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu sektörlerde çalışanlar da yeşil yakalılar olarak tanımlanıyor.
Sarı yakalı çalışanlar, ağırlıklı olarak yapım, onarım, çöp toplama, kanalizasyon temizleme gibi dışarıda yapılan meslekleri ifade eder ve üstlerinin kirlenmemesi için sarı olan bir üniforma giyer.
Beyaz yakalı çalışanlar kimlerdir dediğimizde; doktorlar, avukatlar, muhasebeciler, mühendisler, finans işleri, pazarlama, satış vb. gibi yüksek nitelikli profesyonelleri içerir. Mavi yakalı çalışanlara göre yüksek maaş aldıkları belirleyici özellikleridir.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Plazalarda ya da benzeri mekânlarda yoğunlaşan finans, medya, sigorta, muhasebe, emlâk, reklâmcılık, bilişim işlerinde çalışanlar gibi, mimarlar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, öğretmenler de –eğer işgüçlerini ücret karşılığında satıyorlarsa– "beyaz yakalı" işçilerdir.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Pembe yaka, ağırlıklı kadın odaklı iş sürecine ihtiyaç görülen alan olup, geneli kadınların tercihi olan gruptur. Hemşirelik, dadılık, güzellik uzmanlığı, sekreterlik ya da asistanlık olarak düşünebilirsiniz. Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor.
Beyaz yaka, mavi yakaya göre daha güvenceli bir iş olarak bilinir çünkü genelde ofis ortamında daha rahat bir şekilde çalışırlar. Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği açısından daha az risklidirler. Ancak sahada çalışan mühendis, emlakçı, mimar gibi meslekler de beyaz yakalı işçi sınıfına girer.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ilk ayrım iş gücü noktasında beliriyor. Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Mavi Yakalılar: Üretim yapan işletmelerin üretim hattında emek yoğun çalışan usta ve işçilerdir. Genellikle teknik personelden oluşur ve mavi renkli iş önlükleri veya tulum giydiklerinden böyle isimlendirilmişlerdir. Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir.
Depo Sorumlusu (Beyaz Yaka)
Örneğin mühendislik, planlama, üretim yönetimi, kalite yönetimi, AR&GE, pazarlama gibi departmanlarda çalışanlar beyaz yakalı personeldir. Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır. Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, operatör olarak çalışan kişiler bu gruba girer.
Kamu gözünde “İşçi” mavi yaka, “Memur” ise beyaz yaka diye tabir edilebilir. Yani mavi yaka, bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşuyor. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor. Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor.
beyaz ve mavi yakalılar arasında kalmış, her birinden de bazı özellikler taşıyan çalışan sınıfı. gri yakalılara örnek olarak; polis memurları, hemşireler, askerler, teknisyenler gösterilmektedir.
İşletmelerin idari kısımlarında çalışan, çoğunlukla ön lisans ve lisans mezunu olan kişileri ifade eden beyaz yakalı kişiler de veri tabanımızda önemli bir yere sahip. İş arama sürecinin sancılarını bildiğimiz kadar tesislerin aynı frekansta oldukları kişilere ulaşmak konusundaki ihtiyaçlarını da anlıyoruz.
Beyaz yakalı mesleklerde çalışan üniversite mezunları kendilerini orta sınıf, mavi yakalı mesleklerde çalışanlar da işçi sınıfı olarak tanımlamaya eğilimli. Toplumdaki genel algının da üç aşağı beş yukarı buna denk düştüğünü söylemek mümkün.
Mavi yaka terimi, genellikle imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde fiziksel emek gerektiren işlerde çalışan kişileri ifade eder. Altın yaka terimi ise, genellikle yüksek eğitim ve beceriye sahip, teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan kişileri ifade eder.
fazla tutmamış görünüyor ama literatürde halen kullanılıyor bir miktar. beyin gücünü satan ve sendika gibi örgütlü hareketlere ihtiyacı olmadan işverene karşı yüksek pazarlık gücü olan kişileri tanımlamak için kullanılıyor.
Günlük hayatınızda sık sık duyduğunuz beyaz yaka nedir sorusunu bu yazımızda açıklayacağız. Toplumun genel kesiminden daha fazla eğitim alarak, iş hayatına fiziksel değil fikirler ile katkı sağlayan çalışanlar için kullanılan terimdir. Beyaz yaka, genel anlamda ofis çalışanı anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri