Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır. Grip ile Soğuk Algınlığının Farkı Nedir?
Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır ve bulaşıcılık ne kadar sürer? Bulaşma gerçekleştikten sonra ilk hastalık belirtileri oldukça çabuk, 1 ila 2 gün sonra ortaya çıkar. Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer.
Bulaşıcılık hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce başlayıp 7 güne kadar sürer. Risk grubu dediğimiz; yaşlılar, gebeler, küçük çocuklar, kronik hastalığı (astım, kalp hastalığı, diyabet, böbrek hastalığı, kanser hastaları) olanlarda hastalık ağır ve ölümcül seyredebilir.
Grip; temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen influenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Öksürük, hapşırma, yakın temas, öpüşme, tokalaşma ile çok çabuk bulaşabilen influenza virüsü ellerin gün içinde sık sık yıkanmaması sonucu yayılmaktadır.
GRİP HASTALIĞININ BELİRTİ VE BULGULARI
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
İlgili 16 soru bulundu
Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak. Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar.
Yüksek ateş ve vücut ağrısı gibi belirtiler 3 ile 5 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak yorgunluk ve öksürük gibi belirtiler ise 2 hafta ve daha uzun süre devam edebilir.
Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek gereklidir. Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
COVID-19 Vücuda Girdikten Sonra Ne kadar Süre Bulaşıcı Olarak Kalır? Güncel bilgilere göre koronavirüs ile enfekte olan bir kişinin enfeksiyonu yayma riski, semptomlar başlamadan 4 gün önce başlar, hastalığı süresince devam eder.
Bulaştırıcılık ne kadar sürmektedir? Enfekte bireyde hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce bulaştırıcılık başlamakta ve hastalık başladıktan sonraki 5-7 gün devam etmektedir. İnfluenza virüsünün bulaştığı bazı bireylerde hastalık belirtileri oluşmasa da bulaştırıcılık görülebilmektedir.
Solunum yolu salgılarında bolca bulunan virüs; hapşırık, öksürük gibi mevcut sıvıların vücut dışına atılması sırasında havaya karışır ve yaklaşık 3-4 saat kadar aktif olarak havada kalır.
Grip ve soğuk algınlığı arasındaki fark;
Gripte öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, kırgınlık ve halsizlik belirgin görülürken soğuk algınlığında ise bu belirtiler nadir görülür. Burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı belirtileri soğuk algınlığında gribe göre daha sık görülür.
Peki bir yıl içinde kaç kez grip olmak normal? Uzmanlara göre bir mevsimde iki kez gribe yakalanmak mümkün. Öksürük, hapşırık ile kendini belli eden grip virüsü her yıl milyonlarca insanı enfekte ediyor. Grip virüsünün tek bir türü olmadığı için birden fazla kez gribe yakalanmak mümkün.
En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar. Bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır.
Gribe yol açan İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile temas etmektir.
Ateş ve Titreme: Grip, genellikle yüksek ateşle başlar. Ateşin eşlik ettiği titreme hissi, vücudun enfeksiyonla savaştığını gösterir. Boğaz Ağrısı ve Öksürük: Boğaz ağrısı, grip belirtilerinden biridir. Ayrıca, kuru veya balgamlı bir öksürük de görülebilir.
Soğuk algınlığı ve grip gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar da bir enfeksiyondur.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Grip, sağlıklı kişilerde bir hafta içinde kendiliğinden geçse de diyabet gibi vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde, yaşlılarda ve çocuklarda iyileşme süreci daha uzun sürer.
Hastalık temas sonrası 2-14 gün arasında ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış kabul edilen hastalarda hastalık ağır seyredebildiği için virüs yükünün uzun süre vücuttan uzaklaştırılamamasına bağlı olarak bulaştırıcılık süresinin 20 günü bulabildiği gösterilmiştir.
Eris varyantı (EG.5) Covid-19 nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantıdır. Bu varyant ilk olarak İngiltere'de tespit edilmiş ve daha sonra dünya genelinde yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri