Gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen en sık tümöral hastalık türüdür. Yapılan araştırmalara göre ortalama başlangıç yaşı erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür. Belirtiler kalıcı ses kısıklığı, boğaz ve yutma problemleri olabilir. Başlıca nedenlerin sigara ve alkol olduğu düşünülmektedir.
40 yaşın altındaki kişilerde gırtlak kanseri görülme olasılığı çok azdır.
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
İstanbul gırtlak kanseri; söz konusu bölgedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile açığa çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda sigara kullanan kişilerde gırtlak kanserine yakalanma riski sigara kullanmayan kişilere oranla 20 kat fazla olduğu belirlenmiştir.
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Gırtlak kanseri kan tahlilinde belli olur mu? Gırtlak kanserinin tanısı sadece kan tahlilinden konulması mümkün değildir.
Gırtlak kanseri, boğazın farklı kısımlarını farklı şekillerde görülerek özellikle ses kısıklığı şeklinde ortaya çıkabilir. Ses kısıklığının yanında öksürük, nefes darlığı, kulak, boğaz ve boyunda ağrı şeklinde de boğaz kanseri belirtileri görülebilir.
Yapılan incelemeler sonrasında gırtlak kanseri tanısı aldı. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nde, ağız içinden yapılan lazer operasyonu sayesinde gırtlağının yarısını kaplayan tümörden kurtuldu. Üstelik kaybettiği sesine de kavuştu.
Gırtlak kanserinde ölüm riski var mıdır? Gırtlak kanserinin erken teşhisinde tedavi çoğunlukla başarıyla sonuçlanır. Gırtlak kanserinde ölüm oranı oldukça düşüktür.
Tıbbi jargonda gırtlak, larenks olarak isimlendirilir. Bu nedenle gırtlak kanseri, larenks kanseri olarak da bilinir. Gırtlak kanserleri çoğunlukla gırtlakta bulunan glottis bölgesinde ortaya çıkar. Glottis, nefes borusunun ve ses tellerinin bulunduğu, başlangıç kısmına verilen isimdir.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Gırtlak kanserin ilerleyişi çok hızlı olduğu için hastalığın erken tespit edilip tedaviye başlanılması çok önemlidir.
Ses kısıklığı problemi sıklıkla karşılaşılan ve tedavi edilen bir durumdur. Seste çatallanma ile tamamen sesin çıkmaması arasında semptomlar değişmektedir.
Günde 25 adet ve 30 yıl sigara içen bir. insanda gırtlak kanserine yakalanma ihtimali, sigara. içmeyene göre 40 kat fazladır. Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi ses kısıklığıdır.
Gırtlak Kanseri Belirtileri
Gırtlak kanserinin belirtisi temel olarak ses kısıklığı ve ses kalitesindeki değişimler oluyor. Ancak, bu tür belirtilerin ortaya çıkabilmesi için tümörün ya ses tellerinin üzerinde ortaya çıkması gerekiyor, ya da farklı bir bölgede ortaya çıkıp ses tellerine ilerlemesi gerekiyor.
Gırtlak kanseri genellikle sigara içimi, tütün ürünleri kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve insan papillomavirüsü (HPV) enfeksiyonu gibi risk faktörleriyle ilişkilidir. Bu faktörler, gırtlak hücrelerinde genetik değişikliklere neden olarak kanser gelişimini tetikleyebilir.
Yani gırtlak kanseri sonrası her hasta mutlaka bir şekilde konuşabilir, sosyal iletişimini sürdürmeye devam edebilir.
Yutkunurken boğaz ağrısı, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, farenjit, bademcik iltihabı, alerji, tahriş edici maddelere maruz kalma veya kuruluk gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, boğazdaki dokuların inflamasyonu nedeniyle yutma sırasında rahatsızlık hissi ile ilişkilidir.
İki-Üç Haftayı Geçen Ağrılara Dikkat! “Yutma güçlüğüne sebep olan, yutkunurken kulakta ağrı hissedilen, tedaviyle düzelmeyen, nefes darlığının eşlik edebileceği, iki-üç haftayı geçen boğaz ağrılarında aile hekimleri ileri inceleme için hastaları kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendirmeli” diye konuştu.
Gırtlak kanserinin tanısını koyma görevini her zaman kulak burun boğaz hekimleri (özellikle baş-boyun cerrahisinde deneyimli) üstlenir. Tedavi ve tedavi sonrası takipte de en önemli rol çoğu kez kulak burun boğaz hekimine aittir. Erken evre tümörlerde cerrahi ya da radyoterapi çoğu kez tek başlarına yeterli olmaktadır.
Gırtlak kanseri tedavisinde genellikle cerrahi operasyon yapılır ancak radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de hastalığınızın durumuna göre tercih edilebilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri