Tıbbi jargonda gırtlak, larenks olarak isimlendirilir. Bu nedenle gırtlak kanseri, larenks kanseri olarak da bilinir. Gırtlak kanserleri çoğunlukla gırtlakta bulunan glottis bölgesinde ortaya çıkar. Glottis, nefes borusunun ve ses tellerinin bulunduğu, başlangıç kısmına verilen isimdir.
Boğaza yapışmış bir kırıntı hissi, yemekleri tamamen yutamamak, yutma sırasında ağrı veya yanma hissi, yemeğin boğaza yapışıyor gibi hissedilmesi yutma sorunları olarak tarif edilebilir. Yaşanan her yutma güçlüğü gırtlak kanserinin belirtisi değildir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
2-3 hafta süren ses kısıklığında mutlaka bir KBB uzmanına görünülmelidir. KBB uzmanı tam bir baş boyun muayenesi ardından gırtlak muayenesini yapar. Gırtlak kanserinin teşhisi için gırtlaktaki kitlenin kameralı (endoskopik) sistemlerle muayene edilmesi gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Ses kısıklığı, nefes darlığı ve yutma güçlüğü, gırtlağın kansere bağlı olarak büyümesiyle birlikte en sık olarak görülen belirtilerdendir. Bu üç belirtiden biri veya birkaçı hemen hemen tüm gırtlak kanseri vakalarında görülür.
Adenoid kistik karsinom, salgı bezlerinde, çoğunlukla baş ve boyundaki majör ve minör tükürük bezlerinde ortaya çıkan nadir bir malign neoplazm şeklidir. Diğer menşeli bölgeler arasında trakea, lakrimal bez, meme, cilt ve vulva bulunur.
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
Gırtlak kanseri çoğunlukla sigara ve alkol kullanımı sonucu oluşmaktadır. Her kanser türünde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken teşhis oldukça önemli olup larenks tomografisi sayesinde kanserin ilerlemesi önlenebilmektedir.
Gırtlak kanseri (larenks kanseri) tipik olarak 40 yaşından büyük erkeklerin hastalığıdır. Ancak 30'lu yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Sigara ve alkole maruz kalınan süre uzadıkça gırtlak kanseri riski de artmaktadır. Bu hastalık kadınlarda daha nadir görülür.
Boğaz ağrısı veya boğazda yabancı cisim hissi, ses tellerinin bulunduğu düzlemin üzerinde ortaya çıkan gırtlak kanserinin belirtileri arasında bulunur. Yutma güçlüğü ve solunum problemleri sıklıkla ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerdir.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Bunun yanında çok ileri evrelerde gırtlağı korumak her zaman mümkün olamayabilir ve gırtlağın tamamının alınması gerekebilir. Bu durumda, yani gırtlağının tamamı alınan hastada üst solunum yolunun devamlılığı bozulduğundan hasta boğaza açılan kalıcı bir delik vasıtasıyla nefes almak zorunda kalır.
İlk semptomların çıkışı ile hekime başvurma arasında genellikle 6-8 aylık bir gecik- me olmakla birlikte hastayı hekime getiren en önemli şikâyet ilerleyici yutma güçlüğü olup, hastaların % 80-90'ında gö- rülmektedir (Adachi ve ark., 1996; Tachibana ve ark., 2008).
Halk arasında reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir.
Farinks kanserlerinin çoğu, mukoza adı verilen ve yutağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın yüzeyindeki yassı hücrelerden kaynaklanan kanserlerdir. Genellikle yutağın iç yüzeyden başlayan kanserler büyüdükçe çevresindeki derin yapılara, sinirlere, damarlara, lenf bezlerine yayılır.
Boynunda şişmiş bir lenf nodu nedeniyle oluşan bir yumru. Tükürükte kan. Burundan kanlı akıntı Burun tıkanıklığı
Larenks kanseri, boyun lenf bezelerine sıklıkla metastaz (sıçrama) yapabilen bir kanser türüdür. Bu nedenle, özellikle de ileri evre tümörlerde öncelikle bu tümörün en sık metastaz yaptığı boyun ön bölge (bkz: şekilde IIa, IIb, III, IV, bazen ilaveten bölge V) diseksiyonu çoğu kez önlem olarak uygulanır.
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri