Günümüzde kabul edilen en küçük parçacık,
Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur.
Bilinen en küçük parçacık, subatomik düzeyde bulunan "leptonlar" ve "kuarklar"dır. Leptonlar arasında elektronlar en tanınmış olanıdır ve kuarklar proton ve nötronları oluşturur. Bu parçacıklardan daha küçük bir parçacık olduğu düşünülmektedir.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Evren'de bilinen en büyük yapının uzunluğu: 600 milyon ışık yılı. Gözlemlenebilir Evren'in çapı: 93 milyar ışık yılı (yani teorik olarak görebileceğimiz en uzak galaksi yaklaşık 47 milyar ışık yılı uzakta).
İlgili 24 soru bulundu
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Fizikçi James Farnes evrenin yüzde 95'nin negatif kütleli karanlık sıvıdan oluştuğunu söyledi. Sonuçta evrenin yalnızca yüzde 5'i normal maddeden oluşuyor ve geri kalanı karanlık madde ile karanlık enerjiden meydana geliyor. Karanlık sıvı teorisi bu ikisini birleştirerek evreni açıklıyor.
Bu sonuç nükleer makarnayı evrendeki bilinen en güçlü madde yapıyor.
Gözlemlenebilir evren, galaksimizi merkez aldığımızda 46,6 milyar ışık yılı yarıçapında bir dairedir. Yani bildiğimiz evren 93,2 milyar ışık yılı çapında bir küreden ibarettir. Bu kürenin bittiği yer ile göremediğimiz evren arasında bir sınır bulunmaz.
Büyük patlama teorisine göre; evrende en çok bulunan üç element hidrojen, helyum ve oksijendir. Yaklaşık değerlerle ifade edecek olursak bu üç element içinde; hidrojen % 74.5'luk bir bolluk oranına sahipken helyum %23.84, oksijen ise %1.04 oranında evrende bulunmaktadır.
Kuark, bir tür temel parçacık ve maddenin temel bileşenlerinden biridir. Kuarklar, bir araya gelerek hadronlar olarak bilinen bileşik parçacıkları oluşturur. Bunların en kararlıları, atom çekirdeğinin bileşenleri proton ve nötrondur.
Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton, elektron, nötrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş atomaltı parçacıklara örnek olarak foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon ve graviton verilebilir.
Atom altı tanecikler nötron, elektron ve protondur. Atom altı parçacıklar ise kuark, nötrino ve leptondur. Atomda mevcut olan ve "atom altı tanecik" şeklinde ifade edilmiş birimler nötron ve elektron protondur. Çekirdeğin çevresindeki negatif yüklü taneciktir.
Dünyanın en küçük maddesi şu anda kuark olarak biliniyor olsa da kuark sonrası bu maddeler henüz kesinleşmiş değil. Üst kuarkın içerisine girdiğimizde bizi nötrino karşılıyor. Işık hızında gidebilen bu cisim, maddeler arasında rahatlıkla geçiş yapabiliyor.
Bir atomun çapı, elektron bulutu da dâhil olmak üzere yaklaşık 10^-8 cm civarındadır. Atom çekirdeğinin çapı ise 10^-13 cm kadardır. Kütle 1.67×10-27 - 4.52×10-25 kg arasında değişmektedir.
Büyük Patlama'dan yaklaşık 380.000 yıl kadar sonra elektronlar atom çekirdekleri çevresindeki bulutlara tutundu. Bunun sonucunda ilk nötr atomlar oluştu. Büyük Patlama nükleosentezi sonucu oluşan ilk atom çekirdeği, hidrojenin daha ağır izotopu olan döteryumun çekirdeğidir. Döteryum (D veya H-2 ile gösterilir.)
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Şu anki teori ve gözlemler, evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar yıl arasında olduğunu önermektedir Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
Bu evren, milyarlarca galaksi ve her galakside milyarlarca yıldız ve gezegen içeriyor olabilir. Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Evrendeki en hızlı şey nedir? Evrendeki en hızlı hareket eden şey saniyede yaklaşık 300.000 km ile ışıktır. Yani Dünya'dan Ay'a ulaşması sadece 1.3 saniye sürer. Mars'a ulaşması 182 saniye, Güneş'e ulaşması ise 8 dakika 20 saniye sürer.
Gezegenimizden 2,7 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 1201 isimli bir galakside bulunuyor. Yapılan incelemeler ve gözlemlere göre bu kara delik Güneş'ten tam 32,7 milyar kat daha ağır. İnanılmaz bir sayıdan bahsediyoruz. Güneş'in Dünya'dan 333 bin kat daha ağır olduğunu da unutmayın.
Ama 2022 yılında yeni keşfedilen ve genişliği IC 1101'dan çok daha fazla olan 16 milyon ışık yılı genişliğindeki Alcyoneus galaksisi şuan bildiğimiz en geniş ve büyük galaksi denilebilir.
Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Hayır uzayda bu şekilde bir boğulma riski yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri