Yutkunurken boğaz yanması yaşanmasının nedenleri arasında reflü, yemek borusunun tahriş olması, alerjiler, soğuk algınlığı veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonları, yabancı cisimlerin yutulması, aşırı tüketilen baharatlı veya asidik yiyecekler, yemek sırasında yutulan sert yiyecek parçaları veya aşırı sıcak veya ...
Boğaz yanmasının sıklıkla görülen nedenlerinin başında soğuk algınlığı ve grip gelir. Viral bir enfeksiyon olmasıyla birlikte çeşitli semptomlar içerebilir. Soğuk algınlığı veya grip hastalıklarında, öksürük ve burun akıntısı (burun çekme) boğazda yanmaya sebep olur.
Larenjit kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte, larenjit semptomlarını hafifletilerek tedavi süreci kolaylaştırılabilir. İstirahat edilmeli, mümkün olduğunca az konuşulmalı, bol su içilmelidir. Boğaz tahrişi ve buna bağlı gelişen ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomları hafifletebilir.
Özellikle ekinezya, ıhlamur, nane çayı, yeşil çay ve papatya çayı boğaz yanmasına iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir. Benzer mekanizmayla, dondurma gibi soğuk gıdaların tüketilmesi, ödemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soğuk gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmemesi gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Boğaz yanmasının en yaygın sebebi virüs kökenli enfeksiyon hastalıklarıdır. Bazı durumlarda ise mevsimsel hastalıkların neden olduğu öksürük ve boğaz tahrişine bağlı olarak gelişir. Sindirim sisteminde ortaya çıkan reflü gibi işlev bozuklukları da boğazda yanma hissini tetikleyebilir.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Farenjit, ağız ve burun boşluğunun arkasındaki farenks adı verilen yutak bölgesinin iltihabıdır. Boğaz ağrısı olarak da bilinen farenjit, boğazda kaşıntıya ve yutma güçlüğüne neden olur. Farenjiti geçirmede bol su içmek, tuzlu su gargarası ve ılık içecekler etkilidir.
Öksürükle balgam atma, en yaygın yöntemlerden biridir. Ayrıca, tuzlu su gargarası yapmak, balgamın seyreltilmesine ve boğaz temizliğine yardımcı olabilir. Bitkisel çaylar, özellikle ısırgan otu, adaçayı veya kekik gibi doğal bitkilerden yapılan çaylar balgam söktürücü etkilere sahip olabilir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Boğaz Reflüsü Belirtileri
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
Hayır; dondurma farenjite iyi gelmez, hatta rahatsızlığı şiddetlendirme riski söz konusudur. Boğazı ağrıyan kişiye dondurma yemesini tavsiye etmek halk arasında yaygın bir davranıştır.
Çok ve uzun süreli konuşmak, yüksek sesle konuşmak, kuru hava, duman ve kimyasal madde maruziyeti, sıklıkla görülen boğaz tahrişi nedenleri arasında sayılabilir.
Gastroözefageal reflü nedenlerinin kökeninde yemek borusunun uzun bir süre, fazla miktarda mide asidik içeriği ile teması yatmaktadır. Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara yol açar ve bu da yanma hissine sebep olur.
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler, tuzlu gargara, bal ve limon karışımı, tıbbi bitki çayları gibi doğal yöntemler kullanılabilir. Ayrıca nemli havanın sağlanması ve tahriş edici maddelerden kaçınılması da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Pekmez ve limon karışımı uzun süre geçmek bilmeyen boğaz hırıltısının bitmesini sağlar. Daha rahat nefes alış-verişine yardımcı olur. Şiddetli öksürüğü dindirerek boğazları rahatlatmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden koruyarak iç organların daha sağlıklı kalmasını sağlar.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Larenjitin sık görülen ve yaygın kabul edilen belirtisi ses tellerinin aşırı kullanımına bağlı gelişen ses kısıklığıdır. Ses kısıklığının yanında enfeksiyona bağlı olarak boğaz ağrısı, boğazda gıdıklanma, kuru öksürük, boğaz kuruluğu ve konuşurken zorlanma da belirtiler arasında yer alır.
Larenjit, ses kutunuzun (gırtlağınızın) veya ses tellerinizin aşırı kullanım, tahriş veya enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasıdır. Ses kutunuz içinde bulunan ses telleri, yumuşak bir biçimde hareket eder ve titreşimler aracılığıyla sesleri oluşturur.
Streptokok Boğaz Enfeksiyonları: Streptokok bakterileri, boğaz enfeksiyonlarının bir diğer yaygın nedenidir. Streptokok boğaz enfeksiyonları genellikle boğazda şiddetli ağrı, yüksek ateş, boğazın kırmızı ve şişmiş olması, bademciklerde beyaz lekeler ve lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
Yutkunurken boğaz yanması yaşanmasının nedenleri arasında reflü, yemek borusunun tahriş olması, alerjiler, soğuk algınlığı veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonları, yabancı cisimlerin yutulması, aşırı tüketilen baharatlı veya asidik yiyecekler, yemek sırasında yutulan sert yiyecek parçaları veya aşırı sıcak veya ...
Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri