Gırtlak iltihabı olarak da bilinen larenjit ses tellerinde ödem oluşumu sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genellikle sesin aşırı kullanımı, tahriş veya viral bir enfeksiyon sonucu oluşur. Gırtlakta yer alan iki adet ses telinden biri diğerinden daha fazla tahriş olduğunda tek taraflı boğaz ağrısı görülebilir.
Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrısı, yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Daha uzun süren gırtlak ağrıları ise, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Gırtlak ağrısı nedeni ile ortaya çıkan ağrı ve ateşi önlemek için ağrı kesici ve ateş düşürücü hap içmek gerekir.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
İlgili 37 soru bulundu
Üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, yoğun sigara ve alkol kullanımı, sesin aşırı ve hor kullanımı sonucunda ses telinde gelişen iltihaplı tabloya larenjit denir. Larenjit ayrıca ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma şikayetlerine de neden olur.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
En basit olarak boğazda takılma olmasının sebebi boğaz kuruluğu olarak tahmin edilmektedir. Aynı zamanda boğazda oluşan gıcık hissine psikolojik sorunlarında sıklıkla sebep olduğu bilinmektedir. Kaygı ve stres bozuklukları da tetikleyici sebepler arasında bulunmaktadır.
Tiroit iltihabı (subakuttiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile ortaya çıkabilir. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden olur.
Boğazda yumru hissi; reflü rahatsızlığına bağlı olarak gelişebilmektedir. Yanma ve tahrişle varlığını hissettiren boğazda yumru hissine globus adı verilmektedir. Gastroözofageal Reflü hastalığı adı verilmektedir. Kısa adı GÖRH olarak tanımlanmaktadır.
Yemek borunuzun her iki ucunda da bir kas halkası bulunur. Normalde bu kas halkaları midenizin içeriğini ait oldukları yerde, yani midenizde tutarlar. Ancak boğaz reflüsü iseniz, bu kas halkaları düzgün çalışmaz. Mide asidi boğazınızın arkasına, gırtlağınıza ve hatta burun solunum yolunuzun arkasına geri döner.
Boğaz ağrısı veya boğazda yabancı cisim hissi, ses tellerinin bulunduğu düzlemin üzerinde ortaya çıkan gırtlak kanserinin belirtileri arasında bulunur. Yutma güçlüğü ve solunum problemleri sıklıkla ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerdir.
Bir gırtlak iltihabı olan larenjitin semptomları çoğunlukla, sesin kısılması, hafif ateş, öksürük, boyunda ağrı ve yutmada güçlük olarak kendin, gösterir. Genellikle bu semptomlar yalnızca iki hafta sürer. Eğer belirtiler üç haftayı geçmiyorsa bu akut larenjite işarettir.
Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Genel anlamda yutak bölgesinin (farinks) iltihabı demektir. Burun ve ağız boşluğunun arka duvarında yani bademciklerin bulunduğu bölge ile küçük dilin arkası arasında kalan kısmın iltihaplanması durumunda meydana gelen hastalık türüdür.
Kişi çok hızlı yemek yediğinde veya yiyecekleri yeterince çiğnemediğinde de yutma güçlüğü ortaya çıkabilir. Her yutma güçlüğü kansere bağlı değildir.
Ağrılı yutma (odinofaji) ise ağız, yutak veya yemek borusu kaynaklı olabilir. Disfaji, tek başına veya odinofaji ile birlikte bulunabilir. Disfaji sıklıkla odinofajiden daha ciddi nedenlere bağlıdır. Nefes borusuna tükürük, sıvı ve katı gıda kaçmasına bağlı olarak öksürüğe, nefes darlığına ve zatürreye neden olabilir.
Yutma güçlüğü, özellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Besinleri iyi çiğnememe, hızlı yemek yeme gibi davranışlarda yutmada güçlük çekilebilir. Ancak bu durumlar genellikle ciddi bir tıbbi rahatsızlığı işaret etmez. Uzun süre devam eden yutma güçlüğü ise araştırılması gereken ciddi bir durumdur.
Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer. Dolayısıyla kişide ses kısıklığının yanı sıra rahatça yemek yiyememek ve nefes alamamak gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri