Türkiye'de halen tifo tanısında serolojik bir tanı yöntemi olan Gruber-Widal tüp aglütinasyon testinin (GWT) rutin olarak kullanıldığı bilinmektedir. Salmonella infeksiyonları beş değişik klinik formda izlenir. Buna karşın serolojisi pozitif tüm olgular tifo tanısı ile tedavi edilmektedir.
Gruber-Widal testi serumunda S. typhi'nin O somatik ve H flajeller antijenlerine karşı antikorları gösteren bir aglütinasyon testidir.
Testin yapılışı:
Her antijen tipinin ilk tüpü yani üzerinde 1/50 yazan tüpe bu ana dilüsyon tüpünden 1'er ml dağıtılır. - 1/50 yazan tüp pipetaj edilerek buradan 0.5 ml alınıp 1/100 yazan tüpe 0.5 ml aktarılır. Bu tüpte pipetaj edilerek diğer tüpe geçilerek seri dilüsyon yapılır.
Tifo tanısı bakterinin kan, dışkı, idrar veya kemik iliği numunesinde gösterilmesi yoluyla koyulur.
Diğer adları: Salmonella serolojisi, grup aglütinasyon testi, salmonella aglütininleri, tifoid aglütininler. Kullanım amacı: Tifo ve paratifo olasılıklarının değerlendirilmesi ama- cıyla kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Menide bulunan Aglütinasyon testinin pozitif çıkması bir nevi kısırlık olarak kabul edilir.
Salmonella isimli bir bakterinin içme suyu veya gıda yoluyla bulaşarak yol açtığı Salmonella hastalığı, bağırsak sisteminde enfeksiyona sebep olur. 6 saat ile 6 gün arasında ortaya çıkan semptomlar, ateş, ishal, baş ve mide ağrısı ile kusma şeklinde görülebilir.
Tifo hastalığında belirti olarak baş ağrısı, halsizlik, kırıklık ve yavaşça yükselen ateş ile sessiz bir başlangıç görülür. Genelde bir hafta sonunda sonunda ateş 39-39,5˚C'ye ulaşır. İkinci haftaya geçildiğinde hastanın ateşi yüksek devam eder ve hastanın şuuru bulanıktır.
Tifo hastalığı geçer mi? Bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olan ve salmonella thypi bakterisi olarak insanlara bulaşan tifo hastalığında öncelik teşhis ve tedavidir. Erken teşhis sonrası uygulanan tedavilerin çoğunda tifo hastalığı iyileşir. Daha şiddetli ve tedavi edilmeyen vakalar ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Tifo Hastalığı Tedavisi
Kan testi ile bakteri olup olmadığı anlaşıldıktan sonra antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Antibiyotiklerin yanında ise bol miktarda su tüketilmesi gerekmektedir. Öte yandan bağırsakların delindiği daha ciddi durumlar için ameliyat gerekebilir.
Mycoplasma pneumonia enfeksiyonunda çocuklarda %50, erişkinlerde %70 oranında aglütinasyon gözlenir. Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.
Salmonella Typhi (tifo) dışındaki Salmonella grubu bakterilerin neden olduğu, tifoya benzer özellikler gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. “Salmonella tifi murium” “Saimonella paratifi B” en sık rastlanan paratifo etkenleridir.
Tüp aglutinasyon testi: Bu test antikor yanıtının saptanması ve ölçülmesi için en sıklıkla kullanılan serolojik testtir. Bu amaçla şüpheli serumun (içinde antikor olup olmadığı incelenen serum) tüplerde dilusyonu yapılır. Üzerine eşit miktarda antikor ilave edilir.
Enterik ateşin tedavisinde (Salmonella enterica serovar Typhi veya serovar Paratyphi A, B ve C tarafından oluşturulan Tifoid ateş veya Tifo ve Paratifo) siprofloksasin, ofloksasin, seftriakson, ko-trimoksazol, ampisilin, amoksisilin, azitromisin veya kloramfenikolden biri kullanılır.
Tifo hastalığı Salmonella typhi adlı bakterinin sebep olduğu, kontamine yiyecek ve içeceklerle bulaşan ve yaşamı tehdit edebilen bir hastalıktır.
Salmonella bakterisinin neden olduğu hastalık için Salmonellozis maddesine bakınız. Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir.
Dünyada her yıl 21 milyon civarında tifo vakası ortaya çıkarken, bu vakaların 200.000 kadarı ölümle sonuçlanmaktadır. Tifo göz ve kulak sinirlerini, kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri ve karaciğeri etkiler.
Tifüs, baş ağrısı, ateş, üşüme, titreme, halsizlik ile kendini gösterir. Hastalar şiddetli baş ağrısı çeker, gözleri kızarır ve ışıktan rahatsız olur hale gelirler. Kısa zaman içerisinde 40 dereceye kadar yükselen ateş hastanın iyileşmesi ya da ölümüne kadar yüksek kalır.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor. Ayakta gelen hastaların takibi gerçekleştiriliyor ve gereken durumlarda da yatışına karar veriliyor.
Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları böyle dökülmelere neden olabilir.
Hastalığın, özellikle yetersiz hijyen şartlarında insandan insana temas enfeksiyonu yoluyla bulaşması da mümkündür. Burada bağırsaktaki bakteriler hastanın küçük dışkı kalıntıları ile eller aracılığıyla aktarılır.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
Salmonelloz genellikle antibiyotik vermeden kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Sıvı tedavisi tedavideki en önemli basamaktır, bir an önce vücudun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin yerine konulması gerekir. Antibiyotik tedavisi sadece bazı durumlarda Salmonella ilacı olarak verilmelidir.
Salmonella bakterisinin alt türü olan Salmonella Typhi türünün neden olduğu tifo hastalığı daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. 3 haftayı aşan tedavi edilmemiş enterik ateş durumuna tifo denir.
Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri