Grubun temel amacını bireylerin kendi amaçları belirler. Aile, akraba, çocukluk ve arkadaş grupları örnek olarak gösterilebilir (Özkalp: 1998; 296). İkincil grup: Üyelerin, belli bir amacı gerçekleştirmek için bir arada olduğu, ortak amaçların devam ettiği sürece birlikteliğin de devam ettiği gruplardır.
❖ Grubu oluşturan üyeler arasında ortak yarar ve değerler vardır. ❖ Her sosyal grubun bir yapısı vardır. ❖ Toplumsal grupların en önemli özelliği sürekliliktir.
Bu gruplar birincil ilişkileri sürdürürler ve bu nedenle toplum için önemlidirler. Üyeler "bizlik" duygusuna sahiptir. Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır.
Bir gruba ait olmak psikolojik ve sosyal gereksinimlerimizi karşılamamıza yardım eder. Gruplara katılarak yalnız başımıza altından kalkamayacağımız işlerin altından kalkabiliriz. Gruplar aynı zamanda kendimizi güvende hissetmemizi de sağlar. Bir gruba üye olmak sosyal bir kimlik edinmemizi de sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
1. Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir.
Belirli amaçlara ulaşmak: Grubun temel amacı, belirlenen hedefleri gerçekleştirmektir. Karşılıklı dayanışma ve bağlılık: Grupta çeşitli rolleri üstlenen bireyler, birbirleriyle etkileşimde bulunarak faaliyetlerini gerçekleştirirler. Bağlılık sağlandıkça grupta dayanışma artar ve istenmeyen davranışların önüne geçilir.
Gruplar bağımsız çalışırlar, takımlar ise birlikle çalışır ve kazanmak için birbirlerini desteklerler. 3. Grup hedeflerin belirlenmesine aktif olarak katılmazlar, takımlar ise hedeflerin tespitinde aktif rol alırlar.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
Birincil Gruplar
Bu grupların üye sayısı azdır. Birincil gruba örnek olarak komşu, işyeri, akraba, oyun grupları verilebilir. Bu grubun en yalın örneği ailedir. Aile içinde ilişkiler çıkar gözetilmeksizin karşılıklı dayanışma çerçevesinde ve özverili olarak sürer.
Belli ortak özellikler taşıyan/taşıdığı düşünülen veya ortak işlevler, roller ve karşılıklı sorumluluklar yüklenmiş olan iki veya daha fazla kişiden oluşan topluluklardır.
birbirleriyle tanışıklığı ve samimiyeti olan ve hayatlarını bir şekilde benzer çizgilerde devam ettiren insanların oluşturduğu grup... böylesi bir topluluğun üyesi olan bireyler birlikte yerler, içerler, gezerler... ayrıca grup mensuplarının arasında boş (sap) kalanlar birbirlerine yamanmaya çalışılır...
Toplumsal grup; iki ya da daha fazla insanın belirli bir amacı gerçekleştirmek için bir araya geldiği, grup üyeleri arasında belirli süreli bir etkileşimin bulunduğu yapılar olarak tanımlanır.
İlk olarak Charles Horton Cooley tarafından kullanılan birincil grup kavramı,aile,arkadaş gibi samimi,dayanışmanın olduğu yüzyüze ilişkilerdir. İkincil grup,bireyin belli bir amaç doğrultusunda ilişkilerin yasalara dayalı kurulduğu,kurallar ve resmi anlaşmalar çerçevesinde yürütüldüğü gruptur.
Werbel ve Gilliland (1999) kişi-grup uyumunu gruba yeni katılan birey ve bağlı olduğu ilk grup (çalışma arkadaşları, yönetici) arasındaki benzerlik olarak tanımlamışlardır. Bireyin çalışma grubunda yer alan yönetici ve diğer çalışma arkadaşları ile uyumu olmak üzere iki türde incelenebilir (Werbel & Johnson, 2001).
Takım ruhu, belirli bir hedef doğrultusunda, aynı görüşü savunan birey ya da gruplarca oluşturulan ortak paydadır. Bireylerin, ben bilincini bir yana bırakıp kolektif düşündüğü ve hareket ettiği durumlar takım ruhunu yansıtmaktadır.
Sosyoloji ve sosyal psikolojide, iç gruplar, bir kişinin kendisini psikolojik olarak özdeşleştirdiği toplumsal gruplardır.
Toplumsal grup, birden fazla kişiden oluşan ve ortak bir amaç için bir araya gelmiş kişilerdir. Toplumsal gruplar toplumun temelini oluştururlar. Toplumsal gruptaki kişilerin birbirleri ile etkileşim halinde olmaları önemlidir.
Biçimsel olmayan gruplar, kişilerin ortak ilgileri, arkadaşlık ilişkileri, sosyal ihtiyaçları, ortak beklentileri doğrultusunda oluşan gruplardır. Etkili bir iletişim ortamı oluşturarak, birtakım problemlere çözüm bulmak, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulan iletişim.
Birey ve toplum ilişkisini kavrayabilmek için ilkin birey – grup ilişkisini ele alıp, daha sonra birey – toplum ilişkisine geçmek yerinde olacaktır. Birey, bir grubun üyesi olarak doğmaktır. Bu grup, toplumun temel birimi olan aile'dir. aracılığı ile gerçekleşmektedir.
Tanım 2.12 Bir G grubun hiç bir öz normal alt grubu yoksa G grubuna basit grup denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri