Grup psikoterapisi, bu eğitimi almış grup psikoterapistleri tarafından yönetilen, 3- 20 kişiden oluşan, uygun şekilde seçilmiş hasta ve/veya danışanlara uygulanan bir tedavi biçimidir. İnsanlar küçük ve geniş gruplar halinde yaşar ve etkileşimlerde bulunurlar.
Grup terapisi, bu alanda eğitim almış psikoterapistlerce uygulanmaktadır. Grup terapisi, bireysel terapiden farklı olduğu için farklı bir eğitim almak gerekmektedir.
Grup Terapilerine nasıl katılabilirim? Grup terapilerine katılmak için öncelikli olarak grup terapisti olan terapist ile bireysel seans yaparak sorunları tanımlamak, çözüm yolları hakkında bilgi almak yararlı olabilir. Çünkü bazen yaşadığınız sorunun en iyi tedavisi bireysel terapi olabilir.
Oysa psikolojik danışma grupları, daha az sayıdaki (8-12 kişilik grup) üyelerden oluşmaktadır. Grup rehberliği her ortamda gerçekleştirilebilirken, grupla psikolojik danışma için özel bir ortam gereklidir. Ayrıca grup, açık grup değilse grupla psikolojik danışma 12-13 oturum süren bir süreçtir (Voltan-Acar, 2001).
Aktarım: Bir hastanın geçmişindeki bir nesnenin yarattığı duygu, düşünce ve davranışların psikoterapiste ya da bir diğer grup üyesine yansıtılmasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Grup danışmanlığı duygusal bir takım sıkıntılar yaşayan ya da kendini daha iyi tanımak ve daha farkında bir yaşam sürmek amacıyla bireylerin, bir grup lideri ya da bir ya da iki yardımcının liderliğinde bir araya gelerek aldığı danışmanlık hizmetidir.
Psikodrama, Jacop Levi Moreno'nun 1920' lerde geliştirdiği bir yöntemidir. Psikodrama, Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama, bireyin, üzüntü ve kaygıya kaynaklık eden problemini, bir grup karşısında, gerçek yaşamında olduğu biçimiyle, bir rol olarak oynayıp ortaya koymasıdır.
Psikoeğitsel destek grubu oluştururken üye sayısının okul öncesi ve ilkokulda üç veya dört, ortaokul ve lisede ise altı veya sekiz olması önerilmektedir. Psikoeğitim grupları açık grup veya kapalı grup şeklinde planlanabilir.
Psikolojik danışma gruplarının başlangıç, geçiş, eylem ve sonlandırma olmak üzere dört evrede ele alındığı görülmektedir.
Program, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan Psikososyal Destek Programları esas alınarak öğrencilerin gelişimsel ihtiyaçları temelinde gerçekleştirilecek iki öğrenci oturumu şeklinde hazırlanmıştır.
Grup terapileri, yukarıda da belirtildiği gibi haftada bir kez, 90 dakika sürer. Grup üyelerinin sürece katılımları, gördükleri faydalar, grubun ihtiyaçlarına göre minimum 12 hafta olarak grup süreçleri belirlenir.
Grup terapisi, psikoterapi tekniklerinin bir grup danışanda uygulanmasıdır. Grup içerisindeki bireylerin sözel ya da davranışsal girişimlerle semptomlarını gidermeyi, uyuma yönelik olmayan davranışlarını değiştirmeyi ya da diğer bir ifadeyle kişilik değişimini hedefler.
Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygulamaz. Profesyonel ve sağlıklı bir danışmanlık ya da terapi süreci için mesleki etik kurallar çerçevesinde arada sadece terapist ve danışan ilişkisi bulunmalıdır. Bununla birlikte danışanlarıyla seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez.
Grup terapisi, bir terapistin rehberliğinde küçük bir grup içinde bireylerin bir araya gelerek zihinsel, duygusal veya davranışsal sorunlarını paylaştığı ve destek aldığı bir terapi yöntemidir.
Tedavi Grupları
Gelişme, terapi, eğitim, sosyalleştirme ve destek grupları tedavi gruplarının beş türüdür.
10) Günaydın Toplantısı: Günün ilk etkinliği olarak tüm ekibin ve hastaların toplanarak gecenin nasıl geçtiğinin değerlendirildiği ve gün boyu yapılacakların planlanmaya çalışıldığı kısa bir güne başla- ma toplantısıdır.
Grup Rehberliği;sınıf rehber öğretmenliği ve eğitici kol rehber öğretmenliği görev alanına giren grup yaklaşımını kapsamaktadır. Psikolojik Danışma;grup içinde daha derin bir iletişim ve etkileşimle gerçekleştirilen yardım yaklaşımını kapsamaktadır.
Bireysel psikolojik danışma oturumları 40-50 dakika arasında sürmektedir. Grupla psikolojik danışma oturumları ise 60-90 dakika arasında sürmektedir.
Grup terapisinin amacı, benzer deneyimleri olan bireyleri bir araya getirmektir. Grup terapisi genellikle sosyal anksiyete veya depresyon gibi zihinsel sorunlara odaklanır. Bir grubun odaklanabileceği diğer durumlar şunlar olabilir: genelleşmiş anksiyete bozukluğu.
Psikoeğitim, danışana ruhsal rahatsızlığı, eğer gerekliyse ilaçlar, rahatsızlığını tetikleyen etmenler ve bilişsel davranışçı terapinin esaslarıyla ilgili bilgi verme sürecidir. Psikoeğitim bir terapist tarafından sözel olarak verilebilir veya yazılı bir formatta broşür veya el kitabı olarak dağıtılabilir.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Grup oyun terapisi, çocukların iletişim aracı olan oyunların tanınması ve bu iletişim aracının, eğitimli ve şefkatli bir yetişkinin desteği ile diğer çocuklarla kurulan bağların doğal etkisiyle birleştirilmesidir.
Eşleme: Protagonistin söyleyemediği, söylemek istemediği ya da o anda bilincinde olmadığı, bastırdığı duygularını açığa çıkarmayı amaçlayan bu teknikte, yönetici ya da grup üyeleri onun ağzından bu duyguları dile getirirler. Bunu yaparken eşleyen kişi protagonistin arkasında durur, ellerini onun omuzlarına koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri