E-haciz uygulanan borçlunun bankalardan kredi çekmesi mümkün değildir. Bankalar kişilere kredi verirken mevcut borçlarına kredi notlarına bakmaktadırlar. Böyle bir haciz durumunda banka kredi çekmek mümkün olmamaktadır.
Borcun tam olarak ödenmesi durumunda, işlem otomatik olarak sona erecektir. e-Haciz kaldırma işlemi, mahkemenin iş yüküne ve işlem sürecine bağlı olarak değişen bir süre içinde gerçekleştirilir. Bu süre, işlemi yürüten mahkemenin yoğunluğuna ve süreçlere bağlı olarak değişebilir.
Banka idareleri, elektronik hacizle bloke edilen hesaplara bağlı olan kredi kartlarını veya ek para kartlarını bloke edebilir. e-Haciz tahsil edildiğinde ya da ödeme için bir miktar verilerek yapılandırma yapıldığında kredi kartlarındaki ve hesaplardaki blokeler de ortadan kalkar.
E-haczin uygulanabilmesi için borçluya vergi dairesi aracılığıyla 6183 sayılı kanunun 55. maddesine göre uygun ödeme emri tebliğ edilir. Sonrasında ise yasal süreç başlar. Tebliğ edilmeden, habersiz e-haciz uygulaması yapılamaz. Tebligat gönderildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa e-haciz işlemi sona erer.
İcraya verilen borçlar, kredi notunu olumsuz etkiler.
İlgili 43 soru bulundu
Halkbank, icralık olana kredi veren bankalar arasında değildir. Bu nedenle icralık olan kişilerin başvuruları olumsuz sonuçlanır. Ancak borcunu kapatan kişiler, icra dairesine borcunu kapattığına dair belge beyan ederek kredi başvurusunda bulunabilir.
Sonsuza kadar mükellefin banka hesabında e-haciz devam edemez. Sonuç itibari ile yapılandırma öncesi e-haciz uygulanmış ancak hesabınızda para bulunamamış ise yapılandırmaya başvurmasanız bile, bu haciz bankaya bir dilekçe verilerek kaldırılabilir.
Uygulanan e-haciz sürekli ve kalıcı bir e-haciz şeklini almaktadır. Hiçbir vergi haczi sonsuza kadar devam etmez. Haciz edilen menkul veya gayrimenkuller bir şekilde tasfiye olunur. Tasfiye ve satış işlemlerinin yasada kayıtlı belirlenmiş süreleri dahilinde bu işlemler sonuçlandırılır.
e-Haciz sorgulaması işlemi, doğrudan interaktif vergi dairesinden yapılabileceği gibi, e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.
Eğer e-haciz, bir borcun tahsili amacıyla gerçekleştiyse, borcunuzu ödemeniz veya anlaşmaya varmanız durumunda haciz kaldırılabilir. Borcun tamamının veya anlaşmaya göre belirlenen miktarın ödenmesi durumunda, icra dairesi haczi kaldıracaktır.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
E-Haciz Maaş Kesintisi Ne Kadar? e-Haciz süreci başladığında maaşın %25'i bloke edilir. Borçlu borcunu ödemediği takdirde her ay %25'lik kesinti yapılmaya devam eder. Eğer borçlu borcunu erken ödemeye karar verirse daha yüksek oranda kesinti yapılabilir.
E-haciz işleminin uygulamaya girmesinden önce borçlulara bir tebligat gönderilir. Bu tebligattan sonra 15 gün içerisinde borcun yüzde 20'lik kısmını ödeyenler kalan borcun da taksitlendirmesi için hak kazanmış olur. Borç 15 gün süre içinde ödenecekse e-haciz taksitlendirme olmaz.
Haciz, zamanaşımını kesen bir sebeptir. (md.103) Haczin tatbiki halinde veya ödeme emrinin tebliği halinde haciz kesilir. Vergi daireleri haczi kesmeleri halinde zamanaşımı sorununu kısmen çözdükleri için topu taça atmış durumda olacaktır.
Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
Borçlu SGK'ya kayıtlı ise İcra Müdürlüğü, borçluya 90 gün süre müddet tanır. Bu 90 gün sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu kişilere son olarak uyarı yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de borçlu yine borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaş haczi uygulanır.
E-haciz sadece banka hesaplarındaki paraya uygulanmaz. Bankada kiralık kasanız varsa, altın hesabınız varsa, onlar üzerinde de e-haciz uygulanabilir. Taşınmazlarla ilgili tapu sicillerine elektronik ortamda haciz bildirisi gönderilerek e-haciz yapılır.
Vergi dairesi alacaklı olduğu kişinin şahsi mal varlığına haciz işlemi tesis edebileceği gibi üçüncü şahıslarda bulunan malların hak ve alacakları üzerinde de tedbir kararı alabilir. Örneğin adınıza gönderilen bir havaleye de banka Vergi Dairesinin talimatına istinaden el koyabilir.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
E-Devlet'in yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. İcra affından sadece belli bir tutara kadar olan borçlar için yararlanılır. E-Devlet icra borcu affı başvurusu ile 2000 TL'nin altında olan borçlar silinir. İcra borçları, borcun zamanında ödenmemesi neticesinde ortaya çıkar.
Vatandaşlar e haciz durumlarını ve e-hacize ilişkin işlemlerini e-devlet ya da interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulayabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile platforma giriş yapılabilir ya da diğer e-devlet giriş seçenekleri kullanılabilir.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri