Kimse ortaya atılan fikirlere itiraz etmezse bu itiraz etmek düşüncesinde olan ama tereddüt eden kişilerde yanlış olduklarına herkesin durumu anlamış ve onaylamış, kendilerinin ise bir şeyleri atladığına yorularak sessiz kalınır.
“Grup düşünme” (groupthink) grup üyelerinin gerçekleri göz ardı etmesi ve alternatif düşüncelere dirençli veya kapalı olmasını ifade etmektedir (Janis, 1972).
Grup düşüncesinin belirtileri
söz konusu olmadığını düşünmeye başlar. karşıt görüşleri dile getirmekten kaçınırlar. ve çoğunluk görüşüne uyma yönünde bir baskı oluşturur. aynı fikirdeymiş gibi görünür.
Grup düşüncesi, Yale Üniversitesinden Irving Janis'in bir grup akıllı insanın bir sorun üzerinde çalışırken bazen olabilecek en kötü çözüm üzerinde görüş birliğine varmasını araştırırken ortaya koyduğu bir kavramdır.
Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma.
İlgili 33 soru bulundu
1) Grup Zihni Yaklaşımı:
Grup zihniyeti bireylerin normalde kontrol altında tuttuğu bilinçsiz dürtüleri ön plana çıkartır. Kişiler kalabalık içerisinde hareket ve hislerini karşılıklı taklit etmek suretiyle çok kısa zamanda coşkun ve önü alınmaz bir hareketin içerisine girebilirler.
Grup bağlılığı, üyelerin hem liderle hem de diğer üyelerle olan ilişkisi olarak tanımlanmaktadır. Aslında, grup bağlılığı, başarılı bir grup katılımcısı olmak için ana bir bileşen ve grup gelişimi için bir anahtar olarak değerlendirilmektedir (Clem, Smith veRichards, 2012).
Grup içindeki etkileşimlerin grubun başlangıçtaki eğilimlerini aşırılaştırmasına denir. Kendi bulunduğumuz grubu diğer gruplara üstün görme ihtiyacıdır. Kendi grubumuzu çok farklı, çeşitli görme eğilimindeyken dış grubu birbirinin aynı görme eğilimindeyiz. Buna da “dış grubun homojenliği yanılgısı” deniyor.
b) Kendini Kayırma Eğilimi:
Kişinin başarıyı kendine mal ederken, başarısızlıkta suçu dışsal etmenlere yüklemesidir. Bireyci toplumlarda bu eğilim daha güçlüdür.
Grupla özdeşleşme, bireyin üyesi olduğu gruba yönelik aidiyet ve bağlılık duygusu olarak tanımlanmaktadır. Grupla özdeşleşmenin gerçekleşmesi için grubun diğer üyeleriyle olan ilişkilerin olumlu olması gerekli değildir. Grubun bireyi olumlu olarak değerlendirmesi, bireyin grupla özdeşleşmesi için yeterli olabilir.
Doğrulama yanlılığı ya da teyit yanlılığı, kişilerin kendi inançlarını, düşüncelerini ve varsayımlarını destekleyen ya da teyit eden bilgileri kayırma, dikkate alma ve öne çıkarma eğilimidir.
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
Grup psikoterapisi aynı anda birden çok hastayı tedavi etmek amacını taşır. Bu amaçla destek grupları, kendine yardım grupları, kriz grupları, bilişsel-davranışsal gruplar, kişiler arası ilişkiler grupları ve çözüm yönelimli gruplar kurulabilir.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
Toplumsal grupları bilimsel olarak inceleme akımının kurucusu olarak görülen Kurt Lewin değişen koşullar karşısında grupların ve bireylerin nasıl davrandığını tanımlamak için ilk olarak "grup dinamiği" terimini kullanan kuramcıdır.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
küçük birimler şeklinde, belirli görevleri yerine getirmek için oluşturulan yapılar da biçimsel gruplara örnektir.
Eğitsel ve terapötik bileşenleri bulunan grup psikoeğitimi, yapılandırılmış bir içerik üzerinden psikolojik yönelimli bilgi ve beceri kazandırmaya çalışırken; grupla psikolojik danışma yaşantısal ve kişilerarası bir sürece dayalı olarak içgörü, beceri ve davranış kazandırmayı amaçlamaktadır.
Grup terapisi, bir terapistin rehberliğinde küçük bir grup içinde bireylerin bir araya gelerek zihinsel, duygusal veya davranışsal sorunlarını paylaştığı ve destek aldığı bir terapi yöntemidir.
b)Açık gruplar, bir hasta ya da danışanın bireysel ya da uygun bir gruba katılıncaya kadar psikoterapiden yoksun kalmaması için yönlendirildiği, dışarıdan gelecek herkese açık gruplardır.
Formel gruplar, belirli bir amacı, görevi yerine getirmek üzere oluşturulmuş, yetki ve sorumlulukları önceden çizilmiş gruplardır. Genelde üyeleri arasında daha resim düzeyde ilişkileri vardır. Enformel gruplar ise kendiliğinden oluşur.
İnformal gruplar örgüt yapısından bağımsız olarak üyelerinin amaçları için oluşturulan, spontane olarak kurulan ve amaçlarının örgütsel amaçlardan bağımsız olduğu gruplardır.
Norm, grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar veya ilkeler bütünü.
Atfetme, «bir kişinin kendi davranışlarının veya başkalarının davranışlarının nedenlerini açıklaması ve belli hususlara dayandırmasıdır.» Atfetme, neden-sonuç ilişkisinin ortaya çıkarıldığı bir analitik düşünme sürecidir.
Temel atfetme hatası açık davranışların kişisel özelliklere atfedilmesi eğilimidir. Böylece çevresel faktörlere göre kişisel özelliklere daha az önem atfedilirken; insan davranışlarının farklı ortamlardaki tutarlılığına olduğundan daha fazla değer yüklenir (Nisbett & Ross, 1980: 120).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri