Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 1.490 TL'yi (2024 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Aracın ÖTV ödeme belgesi, Şoförler odası tarafından verilmiş yeni kayıt evrakları, Mecbur kılınan Mali Mesuliyet sigorta evrakları, Gümrük trafik belgesi ile notere gidilmesi gerekmektedir.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Araç satın alırken nakit, çek ya da havale gibi çeşitli yöntemlerden yararlanarak ödeme yapılabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen yöntemler ise çek ve havaledir. Aracın noterden devri sırasında paranın ödenip ödenmediği sorulacağı için ödemenin önceden yapılması gerekir.
Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 195 TL, çifti 390 TL'dir.
İlgili 33 soru bulundu
İlk defa araç alacaklar sigorta yaptırmakla yükümlüdürler. Yapılmaması durumunda çeşitli yaptırımlar ile karşılaşılmaktadır. Sıfır araçların yanı sıra ikinci el araçlara da trafik sigortasının yaptırılması gerekmektedir. Yeni araç sigorta süresi 15 gündür.
Aracınızın ruhsatını almak için randevu almanıza gerek yoktur. Çoğunlukla herhangi bir sorun yoksa aynı gün noterden ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
2024 yılı Sıfır Araç Tescil ücreti 717.13 TL'den 1.138 TL'ye yükseldi.
Sıfır araç alırken gerçekleştirilen işlemlerin başında yeni araç kayıt işlemleri gelir. Bu işlemi gerçekleştirmek araç bayisinin sorumluluğundadır. Araç bayisi, aracı satın alan kişiden sınırlı bir vekâletname alarak işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.
Araç ruhsatı yakın zamana kadar emniyet genel müdürlüklerindeki trafik şubelerinden alınıyordu. Fakat bir süre önce bu işlem noterlere taşındı. Bu sayede satış işlemleri tamamlandığı gibi gerekli evrakları sunarak ruhsat başvurusunda da bulunabiliyorsunuz.
Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur. Eğer satıcı aracı satmaktan vazgeçerse alıcı, kapora olarak ödediği parayı geri alır.
Alıcı 15 gün içerisinde bu belge ve Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi ile birlikte Trafik Tescil Şubesi'ne giderek araç ruhsatı çıkartabilir. 15 gün içinde teslim alınmayan Tescil Belgesi alıcının ikametgah adresine posta aracılığı ile gönderilmektedir.
Yeni araçların tümünde yedek lastik bulunmaz, dolayısıyla aracınızı satın alırken yeni bir yedek lastik satın almak isteyebilirsiniz. Sizin için uygun yedek lastik çeşidinden emin değilseniz, her zaman tavsiye için bir uzmana danışabileceğinizi unutmayın.
Sıfır aracın ayıplı olması halinde açılacak olan dava Tüketici Mahkemesinde açılacaktır. Esasen burada akla Tüketici Hakem Heyeti başvurusu gelmektedir. Ancak sıfır araçlar hakem heyetine başvuru sınırının çok üstünde kalır. Bu nedenle davaya Tüketici Mahkemesi bakar.
Yapılmaktadır. Araç tescil işlemi için araç sahibi veya kanuni temsilcisinin bizzat ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaatı zorunludur. Fatura tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tescil işlemi yapılmadığı takdirde Karayolları Trafik Kanunu'nun 20/1-a maddesi gereğince cezai işlem uygulanmaktadır.
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Otomobil (M1 sınıfı) ve arazi taşıtları (M1G, M2G, M3G, N1G, N2G ve N3G sınıfı araçlar) ile ilgili kısıtlama getirildiğinden dolayı, kamyon, otobüs, kamyonet, minibüs, motosiklet gibi diğer kara taşıtları 6 ay ve 6 bin km dolmadan pazarlanabilir veya satılabilir.
Kasko sigortası ise kasko sahibi aracın masraflarını karşılar ve yapılması zorunlu değildir. Yapılması kanunen zorunlu tutulmamasına karşın sigorta şirketleri tarafından trafiğe çıkacak araçlar için önerilir.
İkinci el ve sıfır araçların zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortasına ek olarak isteğe bağlı yapılan kasko sigortası da daha kapsamlı güvence elde edebileceğiniz sigorta türleri arasında yer almaktadır.
Sigorta şirketleri, sıfır kilometre araçlar için ruhsat bilgisi olmadan da trafik sigortası poliçesi düzenleyebilmektedir. Ruhsatsız sıfır kilometre bir aracın sigorta poliçesinin düzenlenmesi için proforma fatura üzerinde yazan motor ve şasi numarası ile plaka il kodu gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri