GTIN, ülkemizde “Barkod Numarası” olarak bilinen 13 rakamdan oluşan numaradır. Sıra Numarası – SN (Serial Number): GTIN ile tanımlanan ürünün her bir birimini tanımlamak için kullanılan numaradır. Bir ürün için kullanılan sıra numarası, aynı çeşit üründe bir daha kullanılamaz.
İlaç takip sistemi (İTS) gereği ilaç ambalajlarında halen kullanılmakta olan barkodların yanı sıra, yine üretici firma tarafından ürün kodu, seri numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bilgilerini içeren bir Karekod basılacaktır.
İlaç kutusunun üzerindeki barkodun yanında yer alan (01) ile başlayan kodu başında (01) olmadan Barkod no alanına, (21) ile başlayan kodu başında (21) olmadan Sıra no alanına yazınız.
Sağlık Bakanlığı son dönemde internet aracılığıyla satılan sahte ilaç veya ilaç olmayan ürünleri takip etmek için İlaç Takip Sistemi Mobil'i (İTS) devreye aldı. Mobil uygulaması da olan İTS, Türkiye'de kullanıma sunulan ilaçların, üzerindeki karekodu okutarak sisteme kayıtlı olup olmadığını sorgulamaya yarıyor.
Seri Numarası - SN (Serial Number): Üreticiler tarafından, her birim ilaç için ürün bazında tekil olarak belirlenen kayıt numarasıdır. Son Kullanma Tarihi - XD (Expiration Date): Ürünün güvenli olarak kullanılabileceği son kullanım tarihidir.
İlgili 32 soru bulundu
kimlik numarası ve e-nabız şifresiyle ya da e-devlet ile bu sisteme giriş kolaylıkla gerçekleşmektedir. Reçete numarası da e-nabıza giriş yapılarak öğrenilebilir. Reçetelerim kısmında tüm reçeteler vardır ve numaraları da yazmaktadır.
e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Barkod Numarası (GTIN-Global Trade Item Number): Ürünleri dünya genelinde tekil olarak tanımlayan en fazla 14 basamaktan oluşan numaradır. Ticari ürünün perakende satış noktasında kullanıldığı durumlarda ürün üzerinde EAN-13 barkod alfabesi ile 13 basamaklı olarak yer alır.
Seri numarası genellikle telefon kutusunda, pilin altında bulunur ve telefon menüsünde bulunabilir. Bazen seri numarası, hesabınıza giriş yaptıktan sonra satış faturasına veya operatörün web sitesine de kaydedilir.
SaGlik BakanliGi ilaC ve Eczacilik Genel MüdürlüGü'nün resmi internet sitesinde 13.08.2010 tarihinde (bugün) yayimlanan “ilaC Takip Sistemi CaGri Merkezi Telefon Numarasi” baSlikli duyuruda, ilaC Takip Sistemi CaGri merkezinin telefon numarasinin 0 312 218 34 50 olarak deGiStiGi bildirilmektedir.
Medula üzerinden karşıladığınız reçetelere ait ilaç / ilaçların üzerinde karekod varsa ilaç / ilaçları provizyon sistemine girerken ilaç bilgileri kısmında bulunan "barkod" başlıklı bölüme karekodu okutmadan önce kare kod kutucuğu işaretlenmelidir.
Karekodu oluşturan bilgilere bir göz atalım: *Barkod numarası: 01(Uygulama Tanımlayıcı Numarası) + 0+Ean13 Barkod Numarası'ndan oluşur.16 karakterlidir. *Seri\Sıra Numarası: 21(Uygulama Tanımlayıcı Numarası) + Seri\Sıra Numarası'ndan oluşur.
İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama Hizmeti e-Devlet Kapısı'nda Açıldı Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
İnternet üzerinden alınan ilaçların gerçekliği kontrol edilemediği gibi kullanıcılarda ne gibi etkiler göstereceği bilinmemektedir. Bu yüzden ülkemizde yasal olmayan internet üzerinden ilaç alımının yapılmaması önerilmemektedir.
Özellikle internet üzerinden alınan uygun fiyatlı ürünlerin orijinalliğinden emin olmak için barkod sorgulaması yapılması tavsiye edilmektedir. Hologram kontrol sayfasını kullanarak ürünlerinizin sahte olup olmadığının sorgulamasını yapabilirsiniz.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Alınan ürünün orijinal olup olmadığını anlamak için iç kısmında bulunan model kodunu araştırmak gerekir. Buna göre Gant fiyatları belirlenir. Büyük aracı firmalar tarafından satılan Gant polar ürünleri kontrol işleminden geçtiği için sahte olma olasılığı bulunmaz.
Kokuya ve kıvama dikkat edin.
Aynı şekilde sahte rujlarda da aynı kıvam kusurları bulunur. Koku konusunda ise maskaralara değinmek durumundayız: Orijinal maskaralar hafifçe güzel kokarlar. Eğer elinizdeki maskara fazla fazla parfümlüyse, daha da kötüsü berbat kokuyorsa... O maskarayı gözünüze sakın yaklaştırmayın!
Ürünlerin Global Ticari Öğe Numarası (GTIN) benzersizdir ve uluslararası düzeyde ürünün tanımlayıcısı olarak kabul görür. GTIN mevcut olduğunda, ürününüzün ambalajında veya kitap kapağında bulunan barkodun yanında yer alır.
Türkiye'de, Tekel ürünlerinin barkodları, TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından düzenlenir ve her ürünün barkod numarası, ürünün orijinal ve resmi olduğunu kanıtlar.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri