Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Cildin üst tabakasındaki soyulma farklı süreçleri tetikliyor. Her şeyden önce cildin kendini yenileme mekanizması vardır. Düzenli olarak en üst katmandaki ölü hücreleri atılır bunun yerine yeni cilt hücreleri gelir.
Sadece cildimiz değil, aslında vücudumuzdaki diğer organlar, derimiz ve yüzümüz yenileniyor. Vücuttaki ölü deri atılıyor ve yeni deri gün yüzüne çıkıyor. Böyle anlatınca sanki hayal kahramanını betimler gibi oluyor ama gerçekten insan vücudu kendini 30 günde bir yenileyerek adeta mucize yaratıyor.
Bu dönemde iyi bir nemlendirme ve güneşten koruma gerektirir. Cilt yenileme işlemi ile ince kırışıklıklarda azalma, gözeneklerde azalma, deri yüzey düzensizliğinde azalma ve cilt kalitesinde artmaya bağlı olarak canlanma ve parlaklaşma görülür.
İlgili 21 soru bulundu
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Düzenli uyuyarak cildinizi dinlendirmeniz ve yenilemeniz gerekir. Gece boyunca cilt hücreleri kendilerini daha hızlı bir şekilde yeniler. Gece salgılanan melatonin güçlü bir antioksidandır. Gün içerisinde güneşin ve çevrenin ciltte yol açtığı hasara karşı, daha hızlı toparlanmaya olanak verir.
Gençliğin ve sağlıklı yaşamın korunması için önemli olan uykunun, özellikle 23.00-04.00 saatleri arasında vücudun yenilenmesini sağladığı bildirildi.
Bol miktarda su tüketilerek hem daha sağlıklı bir cilde hem de daha yumuşak ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Özellikle su en fazla cilde iyi gelir. Bunun sebebi ise suyun cilt hücrelerini tamir etmesidir. Su sayesinde yenilenen cilt hücreleri cildin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
Sizi daha fazla merakta bırakmadan söyleyeyim, cildimiz 28 günde bir kendini yenileme özelliğine sahip.
Bizi üzgün, mutsuz ve daha yaşlı gösterir. Aşırı stresle birlikte kortizol hormonu artışına bağlı olarak derideki kan akımı yavaşlar, deri hücrelerinin beslenmesi bozulur. Bunu takiben hyaluronik asit ve kollajen sentezi azalır ve ciltte kurur, ince kırışıklıklar artar, cilt cansız ve mat görünmeye başlar.
Duş aldıktan sonra cildimizi yumuşak bir havluyla, nazikçe ve ovmadan kurulanmamız gerekir. Soyulmuş olan cilt üzerindeki kabuklar elle soyularak uzaklaştırılmamalıdır. Aksi takdirde cilt enfeksiyonu ve kalıcı cilt lekeleri ortaya çıkabilir.
Soyulmalar ciltte uzun dönemde kalıcı lekeler bırakabildiği gibi göz ve deride erken yaşlanma bulgularına neden olmaktadır.
Vazelin, pek çok vitamin açısından zengin bir üründür. Deri soyulması için de kısa sürede hızlı sonuç verir. Derinin soyulduğu bölgeye günde birkaç defa vazelin sürmeniz önerilir. Soyulan derinin çok hızlı şekilde yenilenmesini sağlar ve soyulma sırasında oluşan kaşınmanın önüne geçer.
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Önlem almanıza rağmen soyulma başlarsa soğuk bir duş alarak soyulmanın önüne geçebiliriz. Yaklaşık olarak 1 hafta içinde soyulmalar ortadan kalkacaktır. 1-3 hafta peeling işlemlerinden uzak durmanız gerekir. Cildinizde eğer kabuklanma meydana geldiyse elinizle müdahale etmeyin ve düzenli olarak nemlendirici uygulayın.
Deri hücrelerinin yenilenmesi, taze, formda, genç ve enerjik bir cilt yapısına kavuşmanızı sağlar. Canlı hücrelerin yeni doku üretimleri sağlanırken, kolay yoldan kusurlar giderilir ve pürüzsüz bir form kazanırsınız.
Epidermisin alt katmanından en üst katmana kadar bir hücrenin yolculuğu 2 hafta sürer. Bu da dokunduğumuz kısmın ölü hücrelerden meydana geldiğinin diğer bir deyişidir. Aslına bakılırsa her dakika 30,000 ölü cilt hücresini vücut kendiliğinden döker ve her ay epidermis tamamen yenilenir.
İnce cildin geri dönüşü zordur. Evde yapılan tedavi yöntemleri yeterli olmayabilmektedir. Genellikle koruyucu olan bu yöntemler cildin eski formuna kavuşmasında yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden profesyonel bir destek alınması daha doğru olur.
DERİ KATMANLARI
Derimiz 3 katmandan oluşmaktadır. Bunlar dış yüzeyden derine doğru Epidermis, Dermis ve Hipodermis'tir. Epidermis; derinin gözle görebildiğimiz en dış tabakasıdır. Vücut için koruyucu bir kalkan görevindedir ve yaklaşık her 28 günde bir kendini tamamen yeniler.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor ve böylece vücudumuz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı başarabiliyor. İngiltere'de yayınlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre bu durumun nedeni, hücrelerin yenilenmesi yani eski hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri