Bor (% 8) - Sıvı Gübre (1 Lt) Bor, bitkide sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında meyve sayısını artırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir.
Gövdeyi güçlendirir, kök gelişimini teşvik eder, Besin elementlerinin bitki tarafından alınımında artış sağlar. Yaprak ve meyve oluşumu ile meyve tutumunu artırır. Çiçek tutumu ve tozlaşmayı artırır.
Çiçeklenmesene önce ve hasattan sonra olacak şekilde iki uygulama yapabilirsiniz. Cevap: Yapraktan 100 litre suya 100 cc damlamadan 1 ton suya 500 cc kullanabilirsiniz.
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur.
Bor mineralleri küflenmeyi önlemek amacıyla, yapay gübre üretiminde, yavaş eriyen gübre üretiminde, bakterisit ve fumgusit olarak kullanılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Bor gereksinimi yüksek olan bitkilerde (örneğin ayçiçeği, yonca, şeker pancarı, patates, domates vs) eğer yaprakların bor miktarı 20 veya 25 mg/kg altında ise bor gübrelemesi önerilmektedir. Tahıllarda ise yaprakların bor miktarının 5 veya 10 mg/kg altında olması du- rumunda bor gübrelemesi dikkate alınmalıdır.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Bor eksikliği öncelikle büyüme noktalarına zarar verdiğinden bitkinin büyümesi yavaşlamaktadır. Yapraklar ve sürgünler ve ince dallar kolay kırılan gevrek bir yapı oluştururlar. Eksiklik şiddetli ise büyüme noktalarında ölüm meydana gelir ve büyüme durur. Çiçek ve meyve oluşumu engellenir.
Bor anti enflamatuar etkili bir mineraldir, yani vücuttaki yangıyı önler. Bor yangı önleyici etkinlik gösterdiği için romatizmal hastalıklarda enflamasyonun önlenmesinde faydalıdır.
Borun Bitkideki Görevleri
Kalsiyumun taşınması ve yerleştirilmesinde görev alır. Çekirdek oluşumu, meyve tutumu, polen sağlığı ve döllenebilme için gereklidir.
Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir. Üre gübresi ekimle beraber veya ekim öncesi taban gübre (toprakaltı) olarak uygulanabildiği gibi, üst gübre olarak da kullanılabilir.
Bileşiminde bulunan çinko, demir, bor, bakır ve mangan elementleri ile bitkinin dengeli beslenmesini sağlayarak büyüme ve gelişimi destekler. Bitki boyu, dal sayısı ve yaprak alanını artırır. Bol çiçeklenme, dane bağlama ve meyve tutumunu teşvik eder.
Hızlı etkili çinko kaynağıdır. Bitkilerin bodur kalmasını önler, bitki boyunu ve sap kalınlığını artırır. Tahıllarda kardeşlenme ve sapa kalkmayı, sebzeler ve meyve ağaçlarında gövde ve dal gelişimini hızlandırır. Yapraktaki sararmaların, erken dökülmenin ve küçülmenin önüne geçer.
Ayrıca bor; osteoporoz tedavilerinde, alerjik hastalıklarda, psikiyatride, kemik gelişiminde, artiritte (iltihaplı romatizma tedavisinde) ve menopoz tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bor fazlalığında büyüme noktaları uzun zaman sıhhatli kaldıkları halde yaşlı yapraklar zarar görür. Kökler de zarar görür ve ölürler. Bitkiler bor isteklerine göre muhtelif şekilde sınıflandırılabilirler.
Bor mineralleri ve ürünlerinin kullanım alanları;Cam, seramik, deterjan, ilaç ve kimya sanayii, yanmayı önleyici (geciktirici) madde yapımı, tarım, metalurji, enerji depolama, arabalar (hava yastıkları, hidrolik fren vb), su arıtma, pigment ve kurutucu olarak, nükleer uygulamalar ve diğer kullanım alanlarıdır.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Bitkilerin sağlıklı sürgün oluşumunu sağlar. Bitkinin yapraklar ayasında büyümeyi teşvik eder. Aynı zamanda bor eksikliği bitkinin genç yapraklarında oluşan şekil ve renk değişikliği şeklinde de görülebilir. Bor bitkinin polen üretimini teşvik ederek meyve tutumunu artırır.
Yeteri kadar bor minerali alamayan bitkilerde yeterli meyve tutumu ve gelişimi sağlanamaz. Çinko ise Enzim aktivitesinde oynadığı rol nedeniyle protein, karbonhidrat ve oksin metabolizmalarında çok önemli bir elementtir. Eksikliğinde meyve sayısında düşüş göze çarpar. Çoğu kere meyve iriliğinde de küçülmeler gözlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri