Güç trafosu kullanımı ile gerilim değişimi esnasında gücün sabit tutulmasına olanak sağlanır. Güç trafoları, akımın gücünü ve frekansını değiştirmeden ihtiyaç duyulan gerilimi arttıran ve azaltan işlemleri gerçekleştirirler.
Elektrik iletim hatlarında, sanayi tesislerinde, elektrik üretim merkezlerinde ve elektrik iç ihtiyaçlarında güç transformatörleri kullanılmaktadır.
Trafo, iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlar. Bir elektrik devresinden geçen enerjiyi diğer elektrik devresine iletir. Bu işlemi elektromanyetik alan sayesinde yapar. Trafolar elektrik enerjisinin belirli gücünde gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi yapar.
►Trafolar, alternatif akımın frekansını ve gücünü değiştirmeden gerilimi ve akımı ihtiyaca göre azaltırlar ya da arttırırlar. ►Trafoların DC akımla üretilen elektrik enerjisi ile ilgisi yoktur.
Şehrin belli bölgelerinde bulunan trafo ne işe yarar diyenler için bu, elektrik akımında ve geriliminde değişiklikler yapmaya yarayan bir güç istasyonudur. Trafo nedir sorusuna verilecek en basit cevap, bu merkezler birden fazla elektrik devresini birbirine bağlamayı sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Transformatör ya da kısa adıyla trafo iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir.
Transformatör ya da kısaca trafo; alternatif akım sistemlerde, gerilimi, manyetik indüksiyon yöntemiyle dönüştürmek için kullanılan bir makinedir. Transformatörlerin hareketli parçası yoktur ve dönüşüm frekans değiştirilmeden yapılır. Transformatörler, genel olarak enerjinin iletiminde ve dağıtımında kullanırlar.
Alternatif gerilimi yükseltip alçaltabilen düzeneklere transformatör denir. İdeal transformatörlerde güç korunur.
Transformatörler frekans değeri değiştirilmeden, gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi gerçekleştirirler. Genellikle bir elektrik devresindeki akım ve gerilimi yükseltme ve düşürme, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımı gibi amaçlar için kullanılırlar.
İzolasyon amacıyla ve bazen de sığaçlar ve dirençlerle beraber kullanılır. Elektrik akım iletiminde, esas olarak voltajı yükseltmek veya düşürmek için kullanılır. Ölçü aletlerinde özel transformatörler kullanılır.
Güç trafoları: Enerjinin çeşidini ve frekansını değiştirmeden, genliğini değiştiren elektrik makinesidir. Başka bir tanımlama; girişine uygulanan gerilimin frekansını değiştirmeden gerilim değerini değiştiren elektrik makinesidir. Güç trafoları, ince silisyumlu saclardan oluşur.
Transformatörler kullanma amaçlarına göre değişik tip ve şekillerde imal edilir. Ölçü trafoları, oto trafoları, tek fazlı (monofaze) trafolar ve üç fazlı (trifaze) güç trafoları olmak üzere çeşitli tipleri vardır.
Transformatör, aynı gücü koruyarak bir manyetik alan vasıtasıyla bir devredeki voltajın yükseltilmesine veya düşürülmesine izin veren bir cihazdır. Alternatif akım devresi içindeki voltajı en aza indirme veya artırma yeteneğine sahiptir. Bu voltaj değişimi, güç değişmeden tutulurken gerçekleştirilir.
Transformatörlerin çalışma prensibi, elektrik enerjisinin bir iletkenden diğerine manyetik akı yoluyla iletilmesidir. Transformatör, en basit halinde, iki bobin ve bir nüveden oluşur. Nüvedeki bobinlerden birinin üzerinde uygulanan gerilim nüve üzerinde bir manyetik akının oluşmasına sebep olur.
Trafoya DC akım uygulanırsa ne olur? Trafonun sarımlarının öz direncinin çok düşük olduğunu farzedersek direncin sıfıra yakın olduğu yerde akımın ne denli yüksek olacağını da kestirebiliriz. Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
Trafo Gücü, bulunan toplam gücün 2 katı olarak seçilmelidir. Aksi halde trafonun yükünün artması durumu verimi düşürecektir. Bu durumda trafo ısınır ve güç kayıpları başlar.
Trafo çeşitlerinden en sık kullanılanlarından birkaçı; kuru tip ve yağlı tip trafolar, akım trafoları, izolasyon trafoları, oto-trafolar, iç ihtiyaç gerilim trafoları.
Primer ve sekonder sargıları arasında direkt elektriksel bağlantı olmadığından transformatörler giriş ve çıkış devreleri arasında tam elektriksel izolasyon sağlar ve bu izolasyon özelliği amplifikatörler ve hoparlörler arasında da kullanılabilir.
Şebekeden gelen 220 voltu düşüren ise şarj aletlerinde bulunan transformatördür. Bu aparat yeni nesil televizyonların içerisine, bilgisayarların kasasının girişine gibi cihazların farklı bölümlerinde de bulunabiliyor.
Volt Amper doğru akım yada cos 0 olan alternatif akım için kullanılan güç birimidir.
Transformatörün iç sargısı çekime yakın olduğundan, manyetik akı sızıntısının radyal değeri dış sargıdan daha yüksektir. Büyük transformatörlerde, yüksek manyetik sızıntı yoğunluğu nedeniyle, ortaya çıkan sokak kayıpları büyüktür, bazen yüzlerce kilowatt'a kadar, aşırı ısınmaya neden olur.
Manyetik şönt kullanımı transformatörlerde meydana gelen kazan kayıplarının azaltılmasında etkin bir yöntemdir. Bu şönt elemanların kazan duvarlarının iç yüzeyine dikey olarak yerleştirilmesi, kazan kayıplarını önemli oranda azaltması sebebiyle transformatör üreticileri tarafından yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Sabit Voltaj LED Trafoları
Bu LED sistemlerinde akım, LED modülü içerisinde yer alan basit dirençler veya dahili bir sabit akım trafosu tarafından düzenlenir. Sabit voltaj LED trafoları, genellikle 12V DC veya 24V DC olmak üzere bir sabit voltaj gerektirir.
Sekonder sargının gerilimi primerdeki gerilimden yüksek ise, yani çıkıştaki gerilim sinyali giriştekinden daha yüksek ise bu tip transformatörlere yükseltici transformatörler denir. Televizyonlarda bu tip trafolar kullanılır.
Bir fazlı bir transformatör, bir fazlı AC olup ve bir fazlı AC çıkışı veren elektrikli bir cihazdır. Bir fazlı transformatörün maliyeti 3 fazlı dağıtım transformatöründen daha düşüktür. Bu nedenle kentsel olmayan alanlarda güç dağıtımında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri