Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
Konut ve iş yerine verilen dönüşüm ve güçlendirme kredisinde faiz destek oranı yükseltildi. Güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya, dönüşüm kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya çıktı. Faiz desteği de 400 baz puandan 600 baz puana yükseltildi.
Bina güçlendirme kredisi, deprem riskine karşı vatandaşları desteklemek amacıyla devlet tarafından sunulan bir finansal destektir. Konut başına sağlanan maksimum 320 bin TL kredi, 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vade seçeneğiyle vatandaşlara sunulmaktadır.
31)Orta hasarlı konutlar ve ahırlar için AFAD tarafından yapılan yardım ne kadardır? AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
İlgili 32 soru bulundu
29 Aralık 2023'e kadar ilgili Belediyelere başvuru yapan ve 5 Nisan 2024'e kadar Güçlendirme Ruhsatını alan binalara, ruhsata istinaden güçlendirme kredisi verileceği öğrenildi. Kredi miktarının 180.000 TL ile 300.000 TL arasında olabileceği konuşuluyor.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurlara 100bin'er lira verilecek.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Orta Hasarlı Binalarda Son Durum
Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80'inin rızası aranıyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor. İlçe belediyelerimizin de projeyi onaylamasıyla güçlendirme süreçleri başlayabiliyor.
Bu sorunun çözümü için, 1 Şubat 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 6303 sayılı yasa kapsamında yaptığı değişiklikle, bina güçlendirme banka kredisi destek paketini yüzde yüz arttırarak 180.000 TL'ye yükseltildi.
Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor.
Bu noktada kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank asrın felaketinde maddi zarara uğrayan vatandaşlara deprem kredisi vereceklerini duyurdu. Depremzedeler için hayata geçirilen kredi kampanyaları; faizsiz, 6 aydan 1 yıla kadar geri ödemesiz, 36 ay vade imkânı sunuyor.
d. 29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlemesi için ise 90 gün süre verilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında konutunu güçlendirmek isteyenlere yönelik de destekler hayata geçirildi. Bu çerçevede evini depreme karşı güçlendirmek isteyenler 320 bin TL'ye kadar kredi kullanabilecek.
Binanın yıkılıp yeniden yapılma süresi yetersizse, bina; güçlendirme sistemiyle beraber başta deprem olmak üzere birçok etkiye dayanıklı hale getirilir. Bina güçlendirme işlemleri öncesinde güçlendirilecek binadan başta betonu olmak üzere gerekli numuneler alınır.
Hasarsız ya da az hasarlı bina sahipleri için AFAD kapsamında konut kredisi yardımı yapılmamaktadır.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Bina güçlendirme yapılırken ev boşaltılır mı? Özellikle karbon fiber ile güçlendirme sırasında, güçlendirmenin yapıldığı kat haricinde binanın boşaltılması gerekmemektedir.
AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor. Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor.
Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor. Güçlendirme maliyetinin yapım maliyetinin %40'ını geçtiği durumlarda yeniden yapım seçeneği tercih edilmelidir.
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse devlet tarafından ne gibi yardımlar yapmaktadır? Binası orta hasarlı olarak tespit edilen konut/ işyeri/ahır sahiplerine hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla Afet Kanunu kapsamında AFAD tarafından uygun geri ödeme koşullarında güçlendirme kredisi verilmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri