Kuvvet kazanımında bilimsel olarak kanıtlanmış tekrar aralığı 5 tekrardır. Güç yani kuvvet artışı isteyen kişilerin 5 tekrarlı setlerin yapmasının nedeni kasların kapasitesini zorlamalarıdır. 1 RM'nin %80-90 nı ile 5 tekrar yapmak size güç kazandıracaktır.
6-12 Tekrar Aralığı (1RM %70-85) bu aralıkta ise kuvvet kazanımının en düşük olduğu olduğu fakat yeni başlayanlar hariç ve miyofibril hipertrofinin üst düzeyde gelişmektedir. Kaslarınızın büyümesi ve gelişim sağlaması için olması gereken aralığın bu olması gerekmektedir.
Geçmişte kas gelişimi için yüksek veya düşük tekrar sayılarının daha az işe yaradığı söylense de, bazı kanıtlar düşük veya yüksek tekrarların da kas gelişimi için en az 8-12 tekrar aralığı kadar fayda sağladığı görüldü.
Bir egzersizde yaptığınız kaldrıma tekrar sayısının, vücudunuzun yağ yakma potansiyeline herhangi bir etkisi yoktur. Tekrar sayılarının az veya çokluğu, hareketin kuvvet ya da dayanıklılık gelişimlerinden hangisini daha çok kazanacağımızı belirler sadece.
Ağırlık antrenmanlarında hangi hareketin nasıl yapılacağı kadar kaç kez tekrar edileceği de büyük önem arz ediyor. Dambıl çalışmaları 10-12 tekrar ve 3 set ile tamamlanıyor. Dambıl hareketlerini nasıl yapacağını, vücudunu nasıl geliştireceğini hareketlerin detaylı anlatımlarını okuyarak öğrenebilirsin.
İlgili 31 soru bulundu
Yapılan araştırmalarda kas kütlesini arttırmak için en ideal tekrar sayısının 10-12 şeklinde olduğunu göstermiştir. Bu çalışmalarda 1RM (bir seferde kaldırabileceğin maksimum ağırlık)%70-80 ile çalışılan setlerdir. Kas kütlesini arttırmak için kullanılacak en etkili yöntem budur.
Bu 10 kg dambıl seti şunları içerir: Egzersizlerinizi evde yapmak için 2 kg'lik 1 dambıl, 1 kg'lik 4 ağırlık ve 2 kg'lik 2 ağırlık. Başlangıç seviyesi için tasarlandı. Kas geliştirme dambılları, eksiksiz bir çalışma ve çok çeşitli kas geliştirme antrenmanı yapmak için ideal bir yardımcıdır.
Amacın kaslarını daha da büyütmekse, ne kadar ağır kaldırsam o kadar iyi diye düşünüyor olabilirsin. Yapılan yeni bir araştırma, işin aslının öyle olmadığını ortaya koydu. Hafif ağırlıklar kullanarak da kaslarını aynı derecede büyütmen mümkün.
Seviye: Yeni başlıyorsanız, haftada yaklaşık 2-3 gün temel kuvvet çalışmalarına ağırlık verebilirsiniz. Kardiyodan farklı olarak, aynı kas grubunu 2 gün üst üste çalıştırmak istemiyorsanız, egzersizler arasında muhtemelen en az bir dinlenme günü bırakabilirsiniz.
Yapılan araştırmaların sonucunda düşük ağırlık ile fazla tekrar yaparak antrenman yapanların, antrenmandan sonra bir veya bir buçuk gün boyunca kas gelişiminin devam etmesi kayıtlara geçmiş en ilginç bilgiler arasında.
Fazla hareket, set ve tekrar uygulamak: Kol kaslarımız küçük kas grupları olduğundan dolayı onları haftada 2 defa, en fazla 3 hareket ve en fazla 4 set olacak şekilde yapmanız sizler için çok daha mantıklı olacaktır.
Tekrar: Hareketin kaç kere yapıldığını gösteren terimdir. Dambılı ya da halteri kaldırıp indirdiğinizde 1 tekrar yapmış olursunuz. Set: 5, 10, 20 tekrarın yapıldığı kısımlara set denir. 10 tekrar yapıldıktan sonra bir set bitirilmiş olur ve dinlenilir.
Her tekrar sayısının bir amacı vardır. 5 tekrar güç artışını amaçlar. 10 tekrar kas artışını, 20 tekrar ise dayanıklılık artışını amaçlar. Dolayısıyla güç isteyenler düşük tekrarlar yapmalı, dayanıklılık isteyenler ise yüksek tekrarlar yapmalıdırlar.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Bir anda bütün konuları peş peşe ezberlemeye çalışmak yerine günlük ders tekrarı yapmak, hem konuların daha iyi kavranması hem de bilgilerin kalıcılığı açısından önemlidir.
1RM, antrenman sırasında seçtiğiniz tekrar sayısına göre kaldırabileceğiniz en yüksek ağırlık miktarını temsil eder. Bu değeri bilmek, antrenman programlarınızı düzenlerken ve hedeflenen tekrar veya yoğunluğa ulaşmak için gereken ağırlıkları belirlemede oldukça faydalıdır.
Eğer antrenmanlarınızı spor salonlarında gerçekleştiriyorsanız haftada 3 günü salona gitmeye ayırabilirsiniz. Ancak bu 3 günün arka arkaya olmaması gerektiğini de unutmayın.
Her Gün Kol Antrenmanı Yapmayın: Hiçbir kas kütlesi her gün çalıştırılarak büyümez. Kaslarınızı, kendilerini onarmaları için dinlendirmelisiniz. Haftada minimum 3 gün antrenman yapabilirsiniz.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Genel olarak, pratik tekrar aralığı yaklaşık 6 ila 20 tekrardır. Bununla birlikte, gücü artırmak için düşük tekrar aralığında (1 ila 6) bazı bileşik egzersizler yapılmalıdır, ancak yorgunluğu ve aşırı antrenman potansiyelini en aza indirmek için 2 ila 4 tekrar seti idealdir.
Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar. Hep duyarız ya kısa sürede aşırı kilo verdi diye…
Dambıl 3 kg olduğunda çok ağır olmayacağından vücut geliştiricileri tarafından pek tercih edilmez ancak dambıl 5 kg iken ideal bir ağırlıkta olduğu için hem yeni başlayanlar için hem de vücut geliştirmek isteyenler için uygundur.
Spor ekipmanları kullanmak isteyen kişiler vücut geliştirme egzersizleri için kullanılan 5 kg ağırlıktaki dambıl çeşitlerinin kas yapma konusunda işe yarayıp yaramayacağını merak ediyorlar. 5 kg dambıl ile kol kaslarınızı ve vücudunuzda bulunan diğer kaslarınızı geliştirmeye büyük ölçüde katkı sağlayacak pek çok ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri