Çok sayıda oda, salon ve ortak yaşam alanlarına sahip olan villalar, üstelik iki ve üç katlı şekilde inşa edilmektedir. Müstakil binalar ise daha çok tek katlı yapılardır. Villa ile müstakil evler arasındaki bu ayrım da yine ortaya ciddi farkların olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
Müstakil; kelime olarak kullanım yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan, bağımsız anlamlarına gelir. Müstakil terimi emlak literatüründe çoğunlukla “müstakil ev” olarak kullanılır. Müstakil evler genellikle arsa üzerine sıfırdan inşa edilen yapılardır.
4 katlı olarak inşaatı yapılan evlerin içerisinde bulunan; hamam, spor salonu, buhar odaları, açık ve kapalı havuzları gibi tüm ihtiyaçları sunan lüks yapılardır. Villa yapının tüm çevrisi izole edilmiş ve müstakil bahçe seçenekleri ile villa severleri bekleyen, yüksek metre kareli mimarilerdir.
Müstakil ev; belirli bir arsa üzerine inşa edilmiş en az bir kat en fazla üç kattan oluşan ev modelidir. Evin oturumu ve yerleşimine göre bahçe alanı evin tüm cephelerinde olabileceği gibi inşa sırasında tek cephe olarak da belirlenebilir. Müstakil evlerin apartmanlara göre maliyet hesabı farklıdır.
Villa, çoğunlukla şehrin dışında ya da yazlık bölgelerde yer alan müstakil tarzdaki lüks evlerdir. Genellikle 2-3 katlı olacak şekilde inşa edilen villalar bir bahçeye ve havuza sahip olan müstakil yapılardır.
İlgili 29 soru bulundu
Günümüzde genellikle şehrin dışında ve yazlık alanlarda müstakil konutlar olarak inşa edilen villalar 2 ya da 3 katlı olarak planlanıyor. Tercihe göre geniş bir bahçesi, havuzu ve hamamı olabilen bu yapıların inşa edilmesindeki temel amaç ise konut sahiplerinin hayat konforlarını en üst noktalara çıkartabilmek.
Türkiye'de tripleks villalar, ikiz villalar, dubleks villalar, loft villalar gibi farklı villa türleri bulunmaktadır.
Müstakil evlerin en büyük dezavantajı evin düzenli bakım gerektirmesi ve bunun da maliyetinin olmasıdır. Çoklu aile evlerinde duvar tamiri, su boruların tamiri, çatının tamiri gibi masraflar tüm evsahipleri arasında bölünürken müstakil evlerde tüm masraf ev sahibine yüklenmektedir.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Gece kondular ve villalar müstakil ev olarak bilinir. 2 kattan fazla olan evler müstakil değildir. Villa ve gece kondular genellikle 2 katlı olmasından dolayı müstakil ev olarak belirtilir.
D Tipi Villa. D Tipi villalarda kendi içerisinde üst girişli ve alt girişli şekilde ikiye ayrılır. Bu villalarda herhangi bir m2 farkı bulunmamaktadır. Otopark ve havuz kullanımı site içerisindeki konuma bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Kelime anlamı olarak üç katlı ev anlamına gelen tripleks, genellikle içinden merdiven geçen üç katlı yapılar için kullanılmakta olup kendisine ait bir bahçesi, havuzu, çatısı veya teras katı bulunan müstakil veya villa tarzında karşılaştığımız bir ev modelidir.
Tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki tam sahiplik durumunu gösteren belgeye müstakil tapu denilmektedir. Buna göre kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait tapu bulunması durumudur. Burada müstakil tapu sahibi söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu yoktur.
Isınma problemi müstakil evler için büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır. Apartman dairlerine nazaran ısınma maliyetleri daha fazladır. Hem alanın geniş olması hem de etrafında başka bir yapı bulunmaması sebebiyle ev, soğuk havaya açık konumdadır. Buna bağlı olarak ısınma maliyetleri yüksektir.
Dubleks (dublex), iki katlı evlere ya da dairelere verilen isimdir. Apartman daireleri dubleks olabileceği gibi özerk mesken tipleri (villa, yalı vb.) de dubleks olabiliyor. Katlar arasındaki geçiş, evin içerisindeki merdivenler sayesinde sağlanıyor.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Villa alanı imarı, yerleşme ve gelişme alanlarında villa kullanımı amacı ile planlanmış olan alanlara verilmektedir. Villa imarı bulunan alanlarda kat izni sınırlıdır. Bu alanlarda genellikle 2 veya 2,5 kata izin verilmektedir. Ancak kat sayısı belediyelere göre farklılık gösterebilmektedir.
Bir başka ifadeyle, müstakil tapu, tek kişinin mülkiyetindeki tapudur. Müstakil tapulu taşınmaz sahibi iseniz, hiç kimseye bağımlı olmadan ya da herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadan taşınmazınız üzerinde özgürce tasarrufta bulunabilirsiniz.
Müstakil evler aslında bireyler nostaljik bir atmosfer oluşturabilmektedir. Bu kapsamda müstakil evlerde kullanılan odun sobası da son derece nostaljik bir ortam oluşturulmasını sağlayacaktır. Geçmişten günümüze kadar ulaşan ve sık sık tercih edilen odun sobası, verimli bir şekilde ısınma sağlayacaktır.
Emlak vergisi nasıl hesaplanır? Konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu oranlar şöyledir: konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için binde 1'dir.
Müstakil olması tapunun tek kişiye ait olduğunu ve satış için iki kişinin anlaşmasının yeterli olduğu anlamına gelir. Tapu üzerinde 1/1 oranı yani tam oran ile gösterilir. Kadastral paftalar ve tek sahipli topraklar müstakil parselli yani tapuludur.
Tiny House (küçük ev) genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen isim. Tiny House; bir evden daha fazla anlam taşıyor ve yaşam biçimi olarak kabul ediliyor.
İnşaatın türü, kat adedi, deprem durumu, zemin kalitesi, konumu, malzeme kalitesi, iç mekan tasarımı gibi bir çok seçimle maliyetler değişmekte. 2023 yılı itibariyle, genel olarak düz bir arsaya villa veya müstakil ev yapma maliyeti metrekare başına 6000-12000 TL arasında değişiyor.
A tipi villa çevresi ile tamamını izole ve müstakil bahçeye sahip olan en büyük metrekareli villa tipi olarak bilinmektedir. 6 + 2 villa planlamasına uygun şekilde yaklaşık 4 katlı yapılardır. B tipi villa ise orta büyüklükteki ailelerin kullanımı için 6+1 şeklinde dizayn edilmesi gereken villalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri