İlgili 19 soru bulundu
Liderlerin başarıya ulaşmaları ve etkili bir liderlik sağlamaları için belirli özelliklere sahip olmalıdırlar. Bu özellikler arasında vizyon sahibi olmak, güvenilir olmak, kararlı olmak, motive edici olmak, yenilikçi olmak ve yüksek düzeyde iletişim yeteneğine sahip olmak gibi unsurlar bulunmaktadır.
Karizmatik liderler, vizyon ve misyon duygusuna sahip olan kişilerdir. İleri görüşlü, planlayıcı ve ekibi iyi şekilde organize etme yetenekleri bulunur. Karizmatik lider olabilmek için önder ruhlu ve başarılı olmak gerekir.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Geniş bir vizyona sahip olması Vatanını ve milletini sevmesi ve bu uğurda canını ortaya koymaktan çekinmemesi. Ön görülü birisi olması Çalışkan ve dürüst olması, çalışma disiplininden asla taviz vermemesi.
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Başarılı liderlerin temel aracı farkındalıktır
Lider, ilişkilerinde farkındalığı temel alan kişidir. Bu durum onun tutum, davranış, konum ve sosyal ilişkilerini belirler. Başarılı bir lider sahip olduğu özelliklerle kendini gösterir ve bunu asla takım arkadaşlarına onlardan daha iyi olduğu izlenimi vererek yapmaz.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
Profesyonel liderlik, iş dünyasında başarıya ulaşmanın anahtarlarından biridir. İyi bir liderlik, bir organizasyonun yönetiminde etkili bir şekilde liderlik etme becerisini ifade eder.
Herkesin lider olma fırsatı olsa da, liderlik herkes için uygun ya da gerekli değildir. Liderlik belirli bir grup bireyden sorumlu olma unvanına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir. İnsanlar, sadece liderlik pozisyonunda olan insanlar için başarılı olma fırsatının olduğuna inanmaktadır.
Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
2.3.
Tam serbesti tanıyan liderlik tarzında lider, yönetim yetkisine en az ihtiyaç duyan, izleyicileri kendi hallerine bırakan ve her izleyicinin kendisine verilen kaynaklar dahilinde, plan ve program yapmalarına imkan tanıyan davranış gösterirler.
Liderlik ve güç, yakın ilişkili terimlerdir. Güç, liderin insanları etkileme gücünden kaynaklanır. Güçlendirici lider, çalışanın içindeki liderlik potansiyelini ortaya çıkarır. Bu bağlamda güçlendirici lider, çalışanlarının harekete geçmelerini ve kendi kararlarını almalarını desteklemektedir.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Cesaret sahibi olmak bir liderde aranan en önemli özellikler arasında. Cesur davranmak ve çevresindekileri etkilemek iyi bir liderin liderlik vasfını yerine getirmesini sağlıyor. Karar verme yetisi ve doğru kararlar alabilme potansiyeli liderleri diğer insanlardan ayıran noktalardan biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri